Free cookie consent management tool by TermsFeed Generator
MENU

Tjedni meni: 7 jednostavnih recepata za boost imuniteta koji nam treba za hladne dane

Autor: Mamager Objavljeno: 3. listopada 2025.

Kako temperature padaju, a viroze i prehlade postaju sve češće, naša kuhinja postaje prva linija obrane – zato donosimo tjedni meni s toplim, hranjivim i jesenskim jelima koja griju i tijelo i imunitet.

Autor: Mamager Objavljeno: 3. listopada 2025.

Kad zahladi, svi se odmah sjetimo juha, variva i toplih jela “na žlicu” koja jednako griju i tijelo i dušu. Jesenski ručkovi ne moraju biti teški – mogu biti i brzi, puni povrća i proteina. Ovo je jedan od onih tjednih menija koji koristi sezonske namirnice i pomaže cijeloj obitelji da lakše pregura tmurne dane (i viroze koje uvijek kruže).

Ponedjeljak: Krem juha od pečenog kestena i bundeve

Kesteni nisu samo za marone na ulici – u juhi daju kremastu teksturu i blagi, orašasti okus. Ova kombinacija bundeve i kestena prava je bomba za imunitet i odličan početak tjedna.

Sastojci:

Priprema:

  1. Bundevu nareži i ispeci u pećnici na 200 °C oko 20 minuta.
  2. Na ulju poprži luk i češnjak, dodaj pečenu bundevu i kestene.
  3. Podlij temeljcem i kuhaj 10 minuta.
  4. Sve usitni štapnim mikserom, začini muškatnim oraščićem.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Hrvoje Stojanov (@opetgladni)

Utorak: Fileti bakalara s umakom od poriluka i jabuke

Bakalar je poznat kao lagana i nutritivno bogata riba, a ovdje ga kombiniramo s porilukom i jabukom – za slatko-slani jesenski twist.

Sastojci:

Priprema:

  1. Ribu posoli, popapri i peci na tavi po 3–4 min sa svake strane.
  2. Na drugoj tavi dinstaj poriluk, dodaj ribanu jabuku i podlij vrhnjem.
  3. Posluži ribu preko umaka.
Izvor: Pexels

Srijeda: Varivo od slanutka, kelja i dimljene paprike

Slanutak je pun biljnih proteina i vlakana, a kelj je sezonska superhrana. Dimljena paprika daje onaj “warm & cozy” okus koji podiže svako varivo.

Sastojci:

Priprema:

  1. Na ulju dinstaj luk, dodaj krumpir na kockice.
  2. Umiješaj kelj, začine i temeljac.
  3. Kad kelj omekša, ubaci slanutak i kuhaj još 10 min.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Artičoka by Mateja (@articokabymateja)

Četvrtak: Pileća prsa punjena sirom i špinatom

Ovo je trik recept: izgleda fancy, ali zapravo se napravi u 15 minuta pripreme. Sočna piletina s punjenjem od špinata i sira je savršen “kids friendly” obrok.

Sastojci:

Priprema:

  1. Špinat kratko prodinstaj, pomiješaj s fetom i mozzarellom.
  2. Piletinu zareži po sredini, napuni smjesom i zatvori čačkalicama.
  3. Pecite u pećnici 25 min na 200 °C.
Izvor: Pexels

Petak: Jesenska salata s ciklom, narančom i orasima

Za dan kada nemate volje kuhati – svježa, šarena i puna vitamina C, idealna za imunitet. Cikla i naranča su neobičan duo, ali savršeno se slažu.

Sastojci:

Priprema:

  1. Ciklu nareži na ploške, naranču oguli i nareži na kriške.
  2. Pomiješaj s orasima i rukolom.
  3. Prelij dresingom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ZELENJAVA (@_zelenjava)

Subota: Rižoto s gljivama i timijanom

Jesenski klasik – kremasti rižoto s gljivama. Gljive su bogate vitaminom D, a uz timijan i parmezan ovo postaje jelo koje izgleda kao iz restorana.

Sastojci:

Priprema:

  1. Na maslacu poprži luk i gljive.
  2. Dodaj rižu, podlij vinom.
  3. Kuhaj uz postupno dodavanje temeljca dok riža ne bude kremasta.
  4. Umiješaj parmezan i timijan.
Izvor: Pexels

Nedjelja: Goveđi ragu s bundevom i crnim vinom

Sporije jelo za nedjelju, kad imate malo više vremena. Govedina se kuha s vinom i bundevom, a rezultat je bogat umak koji savršeno ide uz pire krumpir ili palentu.

Sastojci:

Priprema:

  1. Na ulju poprži meso sa svih strana.
  2. Dodaj luk, mrkvu i bundevu, kratko dinstaj.
  3. Podlij vinom, pusti da ispari, dodaj temeljac i začine.
  4. Kuhaj 1,5–2 sata dok meso ne postane mekano.
Izvor: Pexels

Zaključak

Jesenski ručkovi ne moraju biti teški ni dosadni – s malo mašte i sezonskim namirnicama možete dobiti jela koja griju, jačaju imunitet i olakšavaju hladne dane. Ove recepte možete raditi i djeci i gostima – svima će biti ukusni (i zdravi).

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #IMUNITET #JESEN #ZDRAVLJE

Preporučeni sadržaj