Kad zahladi, svi se odmah sjetimo juha, variva i toplih jela “na žlicu” koja jednako griju i tijelo i dušu. Jesenski ručkovi ne moraju biti teški – mogu biti i brzi, puni povrća i proteina. Ovo je jedan od onih tjednih menija koji koristi sezonske namirnice i pomaže cijeloj obitelji da lakše pregura tmurne dane (i viroze koje uvijek kruže).
Ponedjeljak: Krem juha od pečenog kestena i bundeve
Kesteni nisu samo za marone na ulici – u juhi daju kremastu teksturu i blagi, orašasti okus. Ova kombinacija bundeve i kestena prava je bomba za imunitet i odličan početak tjedna.
Sastojci:
- 300 g bundeve
- 150 g kuhanih kestena (ili vakumiranih)
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 500 ml povrtnog temeljca
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol, papar, muškatni oraščić
Priprema:
- Bundevu nareži i ispeci u pećnici na 200 °C oko 20 minuta.
- Na ulju poprži luk i češnjak, dodaj pečenu bundevu i kestene.
- Podlij temeljcem i kuhaj 10 minuta.
- Sve usitni štapnim mikserom, začini muškatnim oraščićem.
Utorak: Fileti bakalara s umakom od poriluka i jabuke
Bakalar je poznat kao lagana i nutritivno bogata riba, a ovdje ga kombiniramo s porilukom i jabukom – za slatko-slani jesenski twist.
Sastojci:
- 4 fileta bakalara
- 1 poriluk
- 1 jabuka (kiselkasta, npr. Granny Smith)
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- maslinovo ulje, sol, papar
Priprema:
- Ribu posoli, popapri i peci na tavi po 3–4 min sa svake strane.
- Na drugoj tavi dinstaj poriluk, dodaj ribanu jabuku i podlij vrhnjem.
- Posluži ribu preko umaka.

Srijeda: Varivo od slanutka, kelja i dimljene paprike
Slanutak je pun biljnih proteina i vlakana, a kelj je sezonska superhrana. Dimljena paprika daje onaj “warm & cozy” okus koji podiže svako varivo.
Sastojci:
- 250 g kuhanog slanutka
- 1 glavica kelja
- 2 krumpira
- 1 luk
- 1 žlica dimljene mljevene paprike
- 800 ml povrtnog temeljca
Priprema:
- Na ulju dinstaj luk, dodaj krumpir na kockice.
- Umiješaj kelj, začine i temeljac.
- Kad kelj omekša, ubaci slanutak i kuhaj još 10 min.
Četvrtak: Pileća prsa punjena sirom i špinatom
Ovo je trik recept: izgleda fancy, ali zapravo se napravi u 15 minuta pripreme. Sočna piletina s punjenjem od špinata i sira je savršen “kids friendly” obrok.
Sastojci:
- 4 pileća prsa
- 200 g svježeg špinata
- 100 g feta sira
- 50 g mozzarelle
- sol, papar, maslinovo ulje
Priprema:
- Špinat kratko prodinstaj, pomiješaj s fetom i mozzarellom.
- Piletinu zareži po sredini, napuni smjesom i zatvori čačkalicama.
- Pecite u pećnici 25 min na 200 °C.

Petak: Jesenska salata s ciklom, narančom i orasima
Za dan kada nemate volje kuhati – svježa, šarena i puna vitamina C, idealna za imunitet. Cikla i naranča su neobičan duo, ali savršeno se slažu.
Sastojci:
- 2 pečene ili kuhane cikle
- 2 naranče
- šaka oraha
- rukola
- preljev: maslinovo ulje + balzamični ocat + prstohvat soli
Priprema:
- Ciklu nareži na ploške, naranču oguli i nareži na kriške.
- Pomiješaj s orasima i rukolom.
- Prelij dresingom.
Subota: Rižoto s gljivama i timijanom
Jesenski klasik – kremasti rižoto s gljivama. Gljive su bogate vitaminom D, a uz timijan i parmezan ovo postaje jelo koje izgleda kao iz restorana.
Sastojci:
- 250 g arborio riže
- 300 g miješanih gljiva (vrganji, šampinjoni)
- 1 luk
- 100 ml bijelog vina
- 1 l povrtnog temeljca
- 50 g parmezana
- maslac, timijan, sol, papar
Priprema:
- Na maslacu poprži luk i gljive.
- Dodaj rižu, podlij vinom.
- Kuhaj uz postupno dodavanje temeljca dok riža ne bude kremasta.
- Umiješaj parmezan i timijan.

Nedjelja: Goveđi ragu s bundevom i crnim vinom
Sporije jelo za nedjelju, kad imate malo više vremena. Govedina se kuha s vinom i bundevom, a rezultat je bogat umak koji savršeno ide uz pire krumpir ili palentu.
Sastojci:
- 600 g govedine (lopatica ili vrat)
- 300 g bundeve
- 1 luk, 2 mrkve
- 200 ml crnog vina
- 400 ml temeljca
- 2 lovorova lista
- sol, papar, maslinovo ulje
Priprema:
- Na ulju poprži meso sa svih strana.
- Dodaj luk, mrkvu i bundevu, kratko dinstaj.
- Podlij vinom, pusti da ispari, dodaj temeljac i začine.
- Kuhaj 1,5–2 sata dok meso ne postane mekano.

Zaključak
Jesenski ručkovi ne moraju biti teški ni dosadni – s malo mašte i sezonskim namirnicama možete dobiti jela koja griju, jačaju imunitet i olakšavaju hladne dane. Ove recepte možete raditi i djeci i gostima – svima će biti ukusni (i zdravi).
Izvor naslovne fotografije: Pexels