MENU

Tjedni meni: 7 jela za minimalan trud, a maksimalan okus

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 31. svibnja 2025.

Tjedan je pred tobom, kalendar pun, a ti već razmišljaš o narudžbi iz dostave? Ne brini – složili smo meni od 7 jela koja izgledaju i mirišu kao da si provela sate za štednjakom, a zapravo se kuhaju uz podcast i gutljaj kave. 

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 31. svibnja 2025.

Ajmo biti realni: svi bismo htjeli kuhati kao Jamie Oliver, ali ipak živimo kao u brzinskom TikTok receptu: 15 minuta do ručka, nekoliko gladnih trbuha i nula inspiracije. Nisi još ni skinula jaknu i zakoračila u stan, a već netko viče: „Što ima za jesti?“

Zato ovaj meni nije tu da ti komplicira dan s tristo koraka i egzotičnim začinima koje nemaš u kuhinji. Ovdje pričamo o tjednom meniju koji te neće slomiti, a svejedno ćeš se osjećati kao da si odradila malu kulinarsku pobjedu svaki dan.

Ova sedmodnevna shema sastavljena je od jela koja se vole reciklirati – znaš ono kad višak od ponedjeljka postane spas u utorak? Pametna priprema, maksimalna iskoristivost sastojaka, nula stresa i da, sve je fino. Pa, kreni u istraživanje!

Izvor: Pexels

Ponedjeljak: Slanutak na mediteranski način uz losos

Kuhani slanutak začini s maslinovim uljem, limunom, cherry rajčicama, crvenim lukom i kaparima i posluži uz pečeni losos. Jednostavno, zdravo i budi ljeto na jeziku, bez obzira na prognozu.

Izvor: Pexels

Sastojci:

Za losos:

Za mediteranski slanutak:

Priprema:

  1. Losos začinite solju, paprom i limunovim sokom. Ispecite na tavi s malo maslinovog ulja, 3-4 minute sa svake strane (ovisno o debljini).
  2. U drugoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i češnjak, kratko prodinstajte.
  3. Ubacite cherry rajčice, pa dodajte slanutak, masline i kapare.
  4. Začinite limunovim sokom, solju, paprom i pospite svježim peršinom.
  5. Poslužite uz losos – zdravo, brzo, bogato okusima Mediterana.

Utorak: Tikvice punjene kvinojom, mozzarellom i mljevenim mesom

Tikvice, ali s osobnošću. Ove male zelene čamce napuni moćnim trojcem: kvinojom (da budeš fit), mozzarellom (jer zaslužuješ malo hedonizma) i mljevenim mesom (da ne budeš gladna za sat vremena). Sočne, zasitne i idealne kad želiš izgledati kao da si uložila više truda nego što stvarno jesi.

Izvor: Pexels

Sastojci:

Priprema:

  1. Kvinoju skuhajte prema uputama i ostavite sa strane.
  2. Tikvice prepolovite po duljini i izdubite sredinu. Meso sitno nasjeckajte.
  3. Na tavi popržite luk i češnjak, dodajte meso tikvica i mljeveno meso. Začinite po želji.
  4. Maknite s vatre i dodajte kuhanu kvinoju i pola mozzarelle, narezanih na kockice.
  5. Punite tikvice smjesom, pospite ostatkom mozzarelle.
  6. Pecite na 200 °C oko 25 minuta. Po želji možete preliti s malo pasirane rajčice prije pečenja.

SAVJET: Nadjev napravi u većoj količini – poslužit će kao temelj za ručak u stilu mediteranskog sendviča za sutra.

Srijeda: Sendvič s pečenim batatom, humusom i rikolom

Ispeci par ploški batata više nego što misliš da trebaš – jer ih trebaš. Namazi humus (kupljeni ili homemade), dodaj rikolu i nadjev od kvinoje i mesa od jučer. Kruh po izboru – mi biramo ciabattu.

Izvor: Pexels

Sastojci:

Priprema:

  1. Batat narežite na tanke ploške, začinite maslinovim uljem, soli i dimljenom paprikom.
  2. Pecite u pećnici na 200 °C 20-ak minuta dok ne postane mekan i lagano hrskav.
  3. Kruh lagano tostirajte. Namažite humus, dodajte rikolu i topli batat.
  4. Poslužite odmah ili spakirajte za posao – jednako je ukusno hladno.

Četvrtak: Zapečeni proso s tikvicama, sirom i puretinom

Ako ti proso zvuči kao hrana za ptice, dopusti da te razuvjerimo. Ovaj zapečeni miks s tikvicama, sirem i puretinom je totalni comfort food koji istovremeno paše i na fitness tanjur. Lako se radi, još lakše jede, a najbolji dio je što je super i sutra za ručak na poslu.

Izvor: Pexels

Sastojci:

Priprema:

  1. Proso skuhajte prema uputama i ostavite da se ohladi.
  2. Tikvicu naribajte i ocijedite višak vode.
  3. Popržite luk, dodajte mljevenu puretinu, kratko prodinstajte.
  4. U zdjeli pomiješajte proso, tikvice, puretinu, jaje i pola sira. Začinite po ukusu.
  5. Stavite u vatrostalnu posudu, pospite ostatkom sira i pecite na 200 °C 25 minuta.

SAVJET: Možeš ispeći i u mini kalupima za muffine – odlični su i hladni.

Petak: Tjestenina s pestom od suncokretovih sjemenki i peršina

Suncokretove sjemenke, češnjak, peršin, maslinovo ulje, limun – blendaj, pomiješaj s tjesteninom i dobit ćeš obrok koji izgleda kao da ga je pripremio chef, ali ga možeš složiti i u polusnu. 

Izvor: Pexels

Sastojci:

Priprema:

  1. Tjesteninu skuhajte al dente.
  2. Za pesto: sve sastojke stavite u blender i miksajte do željene teksture. Po potrebi dodajte vode od kuhanja tjestenine.
  3. Umiješajte pesto u toplu tjesteninu, pospite s još malo parmezana i uživajte!

Subota: Tortilje s pulled piletinom i coleslaw salatom

Slow cooker, pećnica ili obična tava – kako god radiš pulled piletinu, napravi je u većoj količini. Zajedno s brzinskom coleslaw salatom (kupus, jogurt, jabučni ocat) – sve ide u tortilju, a ostatke možeš zamotati za ponijeti ili koristiti u salatama.

Izvor: Pexels

Sastojci:

Za pulled piletinu:

Za coleslaw:

Priprema:

  1. Piletinu začinite, zamotajte u foliju i pecite 40 min na 180 °C. Kad je gotova, natrgajte vilicom i umiješajte BBQ umak.
  2. Pomiješajte sastojke za coleslaw i pustite da odstoji 10-ak minuta.
  3. Zagrijte tortilje, napunite piletinom i salatom. Zamotajte i navalite!

Nedjelja: Ćufte u umaku od vrhnja i senfa uz pire krumpir

Završavamo tjedan s klasikom. Umak od vrhnja i senfa je jednostavan, a pire je onaj tihi heroj kojem se svi vraćamo.

Izvor: Pexels

Sastojci:

Za ćufte:

Za umak:

Za pire:

Priprema:

  1. Pomiješajte sastojke za ćufte, oblikujte kuglice i pecite u tavi dok ne dobiju boju.
  2. Izvadite ih, a u istoj tavi dodajte vrhnje, senf i malo brašna. Vratite ćufte u umak, kuhajte još 10 minuta.
  3. Krumpir skuhajte, izgnječite s maslacem i mlijekom.
  4. Poslužite ćufte s umakom uz kremasti pire. Comfort food, ali s klasom.
Izvor: Pexels

Ovaj tjedni meni je mikrostrategija za preživljavanje modernog obiteljskog kaosa. Iskoristi ostatke, recikliraj sastojke i uz minimalan trud izvuci maksimalan okus. Jer realno, tko danas ima vremena svaki dan stajati satima u kuhinji?

Planiraj pametno, jedi fino i znaj da kuhanje uvijek može biti tvoj saveznik, a ne neprijatelj. Mi smo tu da ti pokažemo kako!

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #RECEPTI #JEDNOSTAVNIRECEPTI #BRZI RUČAK

Preporučeni sadržaj