Rujan i listopad na tanjur donose bundeve, jabuke, gljive, kelj i sve one mirise zbog kojih odmah pomislimo na jesen. Ali realno – tko ima vremena svaki dan smišljati ručak iz početka? Zato smo složile tjedni meni koji koristi sezonske namirnice, a jela su dovoljno jednostavna da stanu u raspored između posla, škole i dječjih aktivnosti.

Ponedjeljak: Gulaš od leće s povrćem
Topao, zasitan i pun proteina – idealan početak tjedna koji se može podgrijati i sutra.
Sastojci:
- 250 g crvene leće
- 2 mrkve
- 1 luk
- 1 stabljika celera
- 400 g rajčice iz konzerve
- 1 žlica koncentrata rajčice
- začini: sol, papar, lovorov list, mljevena paprika
Priprema:
- Na ulju dinstaj sitno sjeckan luk, celer i mrkvu.
- Dodaj rajčicu i koncentrat, promiješaj.
- Umiješaj leću, podlij vodom i začini.
- Kuhaj oko 25 minuta dok leća ne omekša.
Utorak: Pečeni fileti pastrve s bundevom
Lagano riblje jelo koje kombinira ribu i pečenu bundevu u savršenom jesenskom spoju.
Sastojci:
- 4 fileta pastrve
- 300 g bundeve
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka
- svježi timijan, sol, papar
Priprema:
- Bundeve nareži na kocke, pomiješaj s uljem i začinima, peci 20 min na 200 °C.
- Ribu začini solju, paprom i timijanom.
- Dodaj ribu na pleh i peci još 12–15 min.

Srijeda: Jesenska Buddha bowl
Šarena zdjela puna energije – mješavina sirovog i pečenog povrća, uz žitarice i kremasti umak.
Sastojci:
- 200 g prosa ili kvinoje
- 1 cikla (naribana sirova)
- 1 mrkva (naribana sirova)
- 200 g pečenih batata
- šaka mladog špinata
- 100 g slanutka (kuhanog)
- dresing: tahini + limun + malo meda
Priprema:
- Skuhaj proso/kvinoju.
- Složi u zdjelu: žitarice, naribanu ciklu, mrkvu, pečeni batat, špinat i slanutak.
- Prelij umakom od tahinija, limuna i meda.

Četvrtak: Pileća prsa u kremastom umaku od gljiva
Sočna piletina i gljive u brzom umaku – pravi jesenski comfort food za radni dan.
Sastojci:
- 500 g pilećih prsa
- 200 g šampinjona ili vrganja
- 1 luk
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- maslinovo ulje, sol, papar, peršin
Priprema:
- Piletinu nareži na tanke šnicle i kratko preprži.
- Na istoj tavi dinstaj luk i gljive.
- Vrati piletinu, dodaj vrhnje i začine, kuhaj još 10 min.
Petak: Jesenska salata s pečenim tikvicama i orasima
Lagani, hrskavi obrok s notom jeseni – tikvice, jabuka i orašasti plodovi čine savršen balans.
Sastojci:
- 2 tikvice
- 1 jabuka
- šaka oraha
- mladi sir ili feta
- rukola ili zelena salata
- preljev: maslinovo ulje, limun, senf
Priprema:
- Tikvice nareži na ploške i ispeci na grill tavi.
- Jabuku nareži na tanke kriške.
- U zdjeli pomiješaj rukolu, tikvice, jabuku i sir.
- Pospi orasima i prelij dresingom.
Subota: Musaka od batata i mljevene puretine
Zdrava varijanta poznatog jela – batat daje slatkoću, a puretina čini jelo laganim.
Sastojci:
- 500 g mljevene puretine
- 2 batata
- 1 luk
- 200 ml grčkog jogurta
- 1 jaje
- začini: sol, papar, origano
Priprema:
- Batat nareži na tanke ploške i kratko prokuhaj.
- Na ulju dinstaj luk i meso, začini.
- Složi u vatrostalnu posudu slojeve: batat, meso, batat.
- Prelij smjesom jogurta i jajeta.
- Peci na 190 °C oko 30–35 minuta.

Nedjelja: Varivo od kelja s krumpirom i kobasicom
Starinski recept koji vraća u djetinjstvo – jednostavno, zasitno i fino.
Sastojci:
- 1 glavica kelja
- 3 krumpira
- 1 mrkva
- 1 domaća kobasica (po želji)
- 1 žlica crvene paprike
- sol, papar, lovor
Priprema:
- Na ulju kratko poprži narezanu kobasicu i mrkvu.
- Dodaj krumpir narezan na kockice i papriku.
- Podlij vodom i kuhaj 10 min.
- Dodaj narezani kelj i kuhaj još 20–25 min dok sve ne omekša.
U jesen je posebno važno kuhati zdravo (ukusno se podrazumijeva)
Jesen je sezona koja nam daje obilje – a uz pravi plan, te darove prirode možemo lako pretvoriti u zdrave i ukusne obroke. Ovaj tjedni meni osmišljen je da spoji jednostavnost i raznolikost – od toplih variva do laganih salata, od pećnice do sirovih zdjela.
Jer kad znamo što ćemo kuhati, manje je stresa i manje besciljnog trčanja po dućanima. A uz sezonske namirnice, tanjur je pun boja, vitamina i onih mirisa zbog kojih volimo rujan i listopad.
Izvor naslovne fotografije: Pexels