Free cookie consent management tool by TermsFeed Generator
MENU

Tjedni meni: 7 jesenskih ručkova koji su zdravi i brzo gotovi

Autor: Mamager Objavljeno: 27. rujna 2025.

U nastavku donosimo 7 recepata – od variva do pećnice, od brzih tava do ribljeg ručka – sve jesenski, zdravo i dovoljno brzo da ih možete spremiti i na običan radni dan.

Autor: Mamager Objavljeno: 27. rujna 2025.

Rujan i listopad na tanjur donose bundeve, jabuke, gljive, kelj i sve one mirise zbog kojih odmah pomislimo na jesen. Ali realno – tko ima vremena svaki dan smišljati ručak iz početka? Zato smo složile tjedni meni koji koristi sezonske namirnice, a jela su dovoljno jednostavna da stanu u raspored između posla, škole i dječjih aktivnosti.

Izvor: Pexels

Ponedjeljak: Gulaš od leće s povrćem

Topao, zasitan i pun proteina – idealan početak tjedna koji se može podgrijati i sutra.

Sastojci:

Priprema:

  1. Na ulju dinstaj sitno sjeckan luk, celer i mrkvu.
  2. Dodaj rajčicu i koncentrat, promiješaj.
  3. Umiješaj leću, podlij vodom i začini.
  4. Kuhaj oko 25 minuta dok leća ne omekša.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Recetas Judias (@recetasjudias)

Utorak: Pečeni fileti pastrve s bundevom

Lagano riblje jelo koje kombinira ribu i pečenu bundevu u savršenom jesenskom spoju.

Sastojci:

Priprema:

  1. Bundeve nareži na kocke, pomiješaj s uljem i začinima, peci 20 min na 200 °C.
  2. Ribu začini solju, paprom i timijanom.
  3. Dodaj ribu na pleh i peci još 12–15 min.
Izvor: Pexels

Srijeda: Jesenska Buddha bowl

Šarena zdjela puna energije – mješavina sirovog i pečenog povrća, uz žitarice i kremasti umak.

Sastojci:

Priprema:

  1. Skuhaj proso/kvinoju.
  2. Složi u zdjelu: žitarice, naribanu ciklu, mrkvu, pečeni batat, špinat i slanutak.
  3. Prelij umakom od tahinija, limuna i meda.
Izvor: Mamager

Četvrtak: Pileća prsa u kremastom umaku od gljiva 

Sočna piletina i gljive u brzom umaku – pravi jesenski comfort food za radni dan.

Sastojci:

Priprema:

  1. Piletinu nareži na tanke šnicle i kratko preprži.
  2. Na istoj tavi dinstaj luk i gljive.
  3. Vrati piletinu, dodaj vrhnje i začine, kuhaj još 10 min.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli taste.com.au (@taste_team)

Petak: Jesenska salata s pečenim tikvicama i orasima

Lagani, hrskavi obrok s notom jeseni – tikvice, jabuka i orašasti plodovi čine savršen balans.

Sastojci:

Priprema:

  1. Tikvice nareži na ploške i ispeci na grill tavi.
  2. Jabuku nareži na tanke kriške.
  3. U zdjeli pomiješaj rukolu, tikvice, jabuku i sir.
  4. Pospi orasima i prelij dresingom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Margaux • London foodie ????????‍???? (@margauxlondon)

Subota: Musaka od batata i mljevene puretine

Zdrava varijanta poznatog jela – batat daje slatkoću, a puretina čini jelo laganim.

Sastojci:

Priprema:

  1. Batat nareži na tanke ploške i kratko prokuhaj.
  2. Na ulju dinstaj luk i meso, začini.
  3. Složi u vatrostalnu posudu slojeve: batat, meso, batat.
  4. Prelij smjesom jogurta i jajeta.
  5. Peci na 190 °C oko 30–35 minuta.
Izvor: Pexels

Nedjelja: Varivo od kelja s krumpirom i kobasicom

Starinski recept koji vraća u djetinjstvo – jednostavno, zasitno i fino.

Sastojci:

Priprema:

  1. Na ulju kratko poprži narezanu kobasicu i mrkvu.
  2. Dodaj krumpir narezan na kockice i papriku.
  3. Podlij vodom i kuhaj 10 min.
  4. Dodaj narezani kelj i kuhaj još 20–25 min dok sve ne omekša.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Suzana Mušac (@my_vegan.love)

U jesen je posebno važno kuhati zdravo (ukusno se podrazumijeva)

Jesen je sezona koja nam daje obilje – a uz pravi plan, te darove prirode možemo lako pretvoriti u zdrave i ukusne obroke. Ovaj tjedni meni osmišljen je da spoji jednostavnost i raznolikost – od toplih variva do laganih salata, od pećnice do sirovih zdjela.

Jer kad znamo što ćemo kuhati, manje je stresa i manje besciljnog trčanja po dućanima. A uz sezonske namirnice, tanjur je pun boja, vitamina i onih mirisa zbog kojih volimo rujan i listopad. 

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #JESEN #NAJZDRAVIJIOBROK #BRZIRUČAK

Preporučeni sadržaj