Ovog puta donosimo tjedni meni s jednostavnim, zdravim i ukusnim receptima koje djeca vole, a koji roditeljima olakšavaju život. Neka od ovih jela mogu biti i mala “radionica u kuhinji” – jer kad djeca sudjeluju u kuhanju, puno su spremnija pojesti ono što su sami pripremili.

Ponedjeljak: Spaghetti bolognese (s povrćem u umaku)
Jedan od najklasičnijih dječjih favorita – a mi ćemo u umak ubaciti i dodatno povrće koje se stopi s okusima.
Sastojci:
- 300 g mljevene puretine
- 1 luk
- 1 mrkva
- 1 tikvica
- 400 g pelata
- 250 g špageta
- maslinovo ulje, sol, papar
Priprema:
- Na ulju poprži luk, mrkvu i tikvicu (sitno naribano – tako će se “sakriti” u umaku).
- Dodaj meso, dinstaj dok ne promijeni boju.
- Umiješaj rajčicu i kuhaj 20 min.
- Posluži s tjesteninom i malo parmezana.

Utorak: Pileći nuggets iz pećnice (domaći, bez prženja)
Hrskavi izvana, sočni iznutra – a rade se bez friteze i ulja.
Sastojci:
- 500 g pilećih prsa
- 1 jaje
- 100 g krušnih mrvica
- 50 g parmezana
- sol, papar
Priprema:
- Piletinu nareži na male komade.
- Umočite ih u razmućeno jaje, pa u smjesu mrvica i parmezana.
- Pecite na 200 °C oko 20 minuta dok ne postanu zlatni.
Djeca obožavaju “panirati” – pustite ih da umočuju i valjaju komade piletine. Da, bit će nereda, ali vrijedi!

Srijeda: Zapečeni krumpirići s tunom i kukuruzom
Jelo koje podsjeća na brzi snack, ali zapravo je hranjivo i puno proteina.
Sastojci:
- 4 srednja krumpira
- 1 konzerva tune u salamuri
- 1 konzerva kukuruza
- 100 g sira (gauda ili edamer)
- 2 žlice grčkog jogurta
Priprema:
- Krumpire skuhaj u kori, prereži i izdubi sredinu.
- Pomiješaj izdubljeni krumpir s tunom, kukuruzom i jogurtom.
- Napuni krumpire, pospi sirom i zapeci 10 min.

Četvrtak: Mini pizze na tortilji
Zabavno jelo koje djeca mogu slagati sama – a gotovo je za 15 minuta.
Sastojci:
- male tortilje
- pasirani paradajz
- mozzarella
- šunka ili pureća prsa
- povrće po želji (paprika, masline, kukuruz)
Priprema:
- Na tortilju namaži malo paradajza.
- Dodaj sir, šunku i povrće.
- Peci 8 minuta na 200 °C.
Pustite klince da sami slažu svoje pizze – kad su oni birali sastojke, šanse da pojedu su 100%.

Petak: Goveđe polpete u umaku od rajčice
Sočne kuglice koje mame djecu na “uzet ću još jednu” – a umak je idealan za umakanje kruha.
Sastojci:
- 400 g mljevene govedine
- 1 jaje
- 2 žlice krušnih mrvica
- 400 g rajčice iz konzerve
- 1 luk
- začini: sol, papar, origano
Priprema:
- Pomiješaj meso s jajem i mrvicama, oblikuj kuglice.
- Na ulju kratko poprži, izvadi i ostavi sa strane.
- Na istoj tavi dinstaj luk, dodaj rajčicu i začine.
- Vrati kuglice u umak i kuhaj 20 min.
Subota: Tjestenina sa sirom i brokulom
Poznata “mac & cheese” varijanta, ali uz dodatak brokule postaje zdravija i hranjivija.
Sastojci:
- 250 g tjestenine (penne ili fusilli)
- 1 brokula
- 200 ml mlijeka
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica brašna
- 100 g sira (cheddar ili gauda)
Priprema:
- Skuhaj tjesteninu i brokulu (odvojeno).
- Na maslacu kratko poprži brašno, dodaj mlijeko i kuhaj do gustoće.
- Umiješaj naribani sir.
- Pomiješaj s tjesteninom i brokulom.

Nedjelja: Tacos s mljevenom puretinom i povrćem
Zabavno jelo koje se jede rukama – djeca obožavaju slagati svoje punjenje.
Sastojci:
- 300 g mljevene puretine
- 1 konzerva graha
- 1 paprika
- 1 luk
- 6 taco školjki ili tortilja
- malo naribanog sira, salata, rajčica
Priprema:
- Na ulju poprži luk i papriku, dodaj puretinu i grah.
- Začini solju, paprom i malo blagog paprikovog praha.
- Posluži u taco školjkama, uz sir, rajčicu i salatu.
Djeca mogu sama puniti svoje tacos – neka svatko složi “svoj” ručak.

Uključite djecu u kuhinju
Hrana za djecu ne mora biti beskrajna borba oko “pojedi još jedan zalogaj”. Kad biramo jela koja su im poznata i zanimljiva, ali ujedno ubacimo i zdrave namirnice, svi su sretni. A ako ih još pustimo da se malo uključe u kuhanje – bilo da naribaju sir, posipaju pizzu ili slože taco – ručak postaje druženje, a ne stres.
Jer na kraju dana, ono što želimo nije samo pun tanjur, nego i zajednički stol.
p.s. nekada pomogne i dekoracija tanjura.
Izvor naslove fotografije: Pexels