MENU

Tjedni meni: namirnice s ograničenom cijenom

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 1. veljače 2025.

Proučile smo novi popis namirnica sa zamrznutom cijenom i osmislile tjedni meni. Istražite ga!

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 1. veljače 2025.

Visoke cijene, inflacija, bojkoti trgovina i sveopći kaos koji je nastupio vjerojatno vas neće spriječiti da jedete i kuhate. Kako bi uštedjeli koliko je moguće na kupnji namirnica, proučile smo novoobjavljeni popis namirnica kojima je Vlada zamrznula cijenu i osmislile jednostavna jela koja možete pripremiti nadolazeći tjedan

Možda će neki od vas reći da se i nisu baš isprsili (potencijalno ćemo se složiti), ali bitna je snalažljivost, koje Mamagerima barem ne nedostaje. 

Ponedjeljak – Punjene paprike s mljevenim mesom i rižom

Čim smo pogledale popis namirnica, na pamet nam je došla ideja za punjene paprike. Plus ovog recepta je da ih možete napraviti više, pa zamrznuti dio. Evo i klasičnog recepta, za slučaj da nemate već neki svoj, personalizirani i isprobani.

Sastojci:

Priprema:

  1. Paprike očistiti i izdubiti.
  2.  Luk sitno nasjeckati i pomiješati s mesom, rižom, jajetom i začinima.
  3. Smjesom napuniti paprike, poslagati ih u lonac i preliti pasiranim rajčicama i vodom.
  4. Kuhati oko 45 min na laganoj vatri.
Izvor: Pexels

Utorak – Pečeno pile s krumpirom i mrkvom

Kad se već na popisu našlo pile u komadu, tako ćemo ga i pripremiti (uz krumpir, mrkvu, maslac i limun, kojima je cijena isto zamrznuta).

Sastojci:

Priprema:

  1.  Pile natrljati začinima i maslacem, premazati limunovim sokom.
  2. Krumpir i mrkvu narezati i posložiti oko pileta.
  3. Peći na 200 °C oko 1,5 sat, povremeno zalijevajući sokom od pečenja.
Izvor: Pexels

Srijeda – Grah varivo s kobasicom i pancetom

Prošli smo tjedan predložile grah na tavi, ovog puta vrijeme je da zasja u jelu na žlicu. Ne može ispasti loše uz pancetu.

Sastojci:

Priprema:

  1. Grah namočiti preko noći, zatim kuhati oko 45 min.
  2.  Dodati nasjeckanu mrkvu, luk, pancetu i kobasicu.
  3.  Umiješati pasiranu rajčicu i začine te kuhati još 20 min.
Izvor: Pexels

Četvrtak  – Tjestenina sa šunkom i gauda sirom

Za četvrtak (mali petak) biramo brzinski recept. A i dobro će doći ovakav obrok za klince, dan nakon grah variva, za što pretpostavljamo da djeci baš i nije omiljen izbor.

Sastojci:

Priprema:

  1. Vodu i vrhnje za kuhanje kuhati do vrenja, mješavini dodati i začine
  2. Sirovu tjesteninu ubaciti u pleh sa šunkom i naribanom gaudom te preliti mješavinom vode i vrhnja (umjesto začina po želji možete koristiti i gotovu fant mješavinu za zapečenu tjesteninu). Dodati još sira na vrh.
  3. Peći na 200 stupnjeva, 20ak minuta, dok tjestenina ne popije svu tekućinu i sir se ne zapeče
Izvor: Pexels

Petak – Oslić na maslacu s palentom i ciklom

Od silne ribe, Vlada se odlučila baš za oslića. Nismo baš oduševljene, ali imamo rješenje i za njega.

Sastojci:

Priprema:

  1.  Oslić začiniti solju i limunom te pržiti na maslacu 5-7 min po strani.
  2. Palentu skuhati prema uputama.
  3.  Kuhanu ciklu naribati i začiniti uljem i protisnutim češnjakom. Jedna od osobno boljih salata, morate probati.
Izvor: Pexels

Subota – Svinjski vrat na naglo s ječmenom kašom i keljem

Za ovaj smo se recept malo namučile u mozganju, iako vam na prvu zvuči jednostavno.

Sastojci:

Priprema:

  1.  Svinjski vrat začiniti i ispeći na tavi.
  2.  Na drugoj tavi posebno karamelizirati luk
  3.  Ječmenu kašu skuhati u slanoj vodi.
  4. Kelj narezati i skuhati na pari te pomiješati s maslinovim uljem, češnjakom i začinima.
  5.  Na kraju kod posluživanja, u ječmenu kašu dodati karamelizirani luk i poslužiti uz meso i kelj.
Izvor: Pexels

Nedjelja – Juneći gulaš s tjesteninom

Možda ne tako klasičan nedjeljni ručak, ali namirnice s ograničenom cijenom made us do it

Sastojci:

Priprema:

  1. Meso narezati na kockice, začiniti i zapeći naglo na tavu da se zatvore pore. Kasnije ga dodati na već dinstanu mrkvu i luk
  2. Dodati pasiranu rajčicu, lovor, malo crnog vina i začine te kuhati 2 sata.
  3. Skuhati tjesteninu i poslužiti s gulašom.
Izvor: Pexels

Znam da ste inače navikle na malo modernije recepte, ali budući da smo se ovog puta strogo držale popisa, recepti su ispali više klasični, a manje kreativni. Ali zato vas potičem da uzmete vremena i istražite neke nove začine jer uz njih i klasične namirnice mogu dobiti neku skroz novu notu.

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #NAMIRNICE #PROIZVODI S OGRANIČENOM CIJENOM

Preporučeni sadržaj