Visoke cijene, inflacija, bojkoti trgovina i sveopći kaos koji je nastupio vjerojatno vas neće spriječiti da jedete i kuhate. Kako bi uštedjeli koliko je moguće na kupnji namirnica, proučile smo novoobjavljeni popis namirnica kojima je Vlada zamrznula cijenu i osmislile jednostavna jela koja možete pripremiti nadolazeći tjedan.
Možda će neki od vas reći da se i nisu baš isprsili (potencijalno ćemo se složiti), ali bitna je snalažljivost, koje Mamagerima barem ne nedostaje.
Ponedjeljak – Punjene paprike s mljevenim mesom i rižom
Čim smo pogledale popis namirnica, na pamet nam je došla ideja za punjene paprike. Plus ovog recepta je da ih možete napraviti više, pa zamrznuti dio. Evo i klasičnog recepta, za slučaj da nemate već neki svoj, personalizirani i isprobani.
Sastojci:
- 500 g mljevenog mesa
- 100 g riže
- 1 jaje
- 1 glavica luka
- 200 ml pasirane rajčice
- 4-5 paprika
- Sol, papar, začini po želji
Priprema:
- Paprike očistiti i izdubiti.
- Luk sitno nasjeckati i pomiješati s mesom, rižom, jajetom i začinima.
- Smjesom napuniti paprike, poslagati ih u lonac i preliti pasiranim rajčicama i vodom.
- Kuhati oko 45 min na laganoj vatri.
Utorak – Pečeno pile s krumpirom i mrkvom
Kad se već na popisu našlo pile u komadu, tako ćemo ga i pripremiti (uz krumpir, mrkvu, maslac i limun, kojima je cijena isto zamrznuta).
Sastojci:
- 1 cijelo pile
- 4 krumpira
- 2 mrkve
- Maslac
- Sol, papar, limunov sok, začini
Priprema:
- Pile natrljati začinima i maslacem, premazati limunovim sokom.
- Krumpir i mrkvu narezati i posložiti oko pileta.
- Peći na 200 °C oko 1,5 sat, povremeno zalijevajući sokom od pečenja.
Srijeda – Grah varivo s kobasicom i pancetom
Prošli smo tjedan predložile grah na tavi, ovog puta vrijeme je da zasja u jelu na žlicu. Ne može ispasti loše uz pancetu.
Sastojci:
- 300 g graha
- 1 kobasica
- 50 g pancete
- 1 mrkva
- 1 glavica luka
- 200 ml pasirane rajčice
- Sol, papar, lovorov list
Priprema:
- Grah namočiti preko noći, zatim kuhati oko 45 min.
- Dodati nasjeckanu mrkvu, luk, pancetu i kobasicu.
- Umiješati pasiranu rajčicu i začine te kuhati još 20 min.
Četvrtak – Tjestenina sa šunkom i gauda sirom
Za četvrtak (mali petak) biramo brzinski recept. A i dobro će doći ovakav obrok za klince, dan nakon grah variva, za što pretpostavljamo da djeci baš i nije omiljen izbor.
Sastojci:
- 250 g penne tjestenine
- 100 g šunke u ovitku
- 100 g gauda sira
- 1 dl vrhnja za kuhanje
- 1 dl vode
- Sol, papar i začini po želji
Priprema:
- Vodu i vrhnje za kuhanje kuhati do vrenja, mješavini dodati i začine
- Sirovu tjesteninu ubaciti u pleh sa šunkom i naribanom gaudom te preliti mješavinom vode i vrhnja (umjesto začina po želji možete koristiti i gotovu fant mješavinu za zapečenu tjesteninu). Dodati još sira na vrh.
- Peći na 200 stupnjeva, 20ak minuta, dok tjestenina ne popije svu tekućinu i sir se ne zapeče
Petak – Oslić na maslacu s palentom i ciklom
Od silne ribe, Vlada se odlučila baš za oslića. Nismo baš oduševljene, ali imamo rješenje i za njega.
Sastojci:
- 2 fileta oslića
- 2 žlice maslaca
- 200 g palente
- 1 cikla
- Sol, limunov sok
Priprema:
- Oslić začiniti solju i limunom te pržiti na maslacu 5-7 min po strani.
- Palentu skuhati prema uputama.
- Kuhanu ciklu naribati i začiniti uljem i protisnutim češnjakom. Jedna od osobno boljih salata, morate probati.
Subota – Svinjski vrat na naglo s ječmenom kašom i keljem
Za ovaj smo se recept malo namučile u mozganju, iako vam na prvu zvuči jednostavno.
Sastojci:
- 2 odreska svinjskog vrata
- 150 g ječmene kaše
- 200 g kelja
- Sol, papar, ulje
- luk
Priprema:
- Svinjski vrat začiniti i ispeći na tavi.
- Na drugoj tavi posebno karamelizirati luk
- Ječmenu kašu skuhati u slanoj vodi.
- Kelj narezati i skuhati na pari te pomiješati s maslinovim uljem, češnjakom i začinima.
- Na kraju kod posluživanja, u ječmenu kašu dodati karamelizirani luk i poslužiti uz meso i kelj.
Nedjelja – Juneći gulaš s tjesteninom
Možda ne tako klasičan nedjeljni ručak, ali namirnice s ograničenom cijenom made us do it.
Sastojci:
- 400 g junećeg vrata
- 1 glavica luka
- 200 ml pasirane rajčice
- 1 mrkva
- 250 g špageta
- Sol, papar, lovorov list
Priprema:
- Meso narezati na kockice, začiniti i zapeći naglo na tavu da se zatvore pore. Kasnije ga dodati na već dinstanu mrkvu i luk
- Dodati pasiranu rajčicu, lovor, malo crnog vina i začine te kuhati 2 sata.
- Skuhati tjesteninu i poslužiti s gulašom.
Znam da ste inače navikle na malo modernije recepte, ali budući da smo se ovog puta strogo držale popisa, recepti su ispali više klasični, a manje kreativni. Ali zato vas potičem da uzmete vremena i istražite neke nove začine jer uz njih i klasične namirnice mogu dobiti neku skroz novu notu.
Izvor naslovne fotografije: Pexels