MENU

Tjedni meni za cijelu obitelj: raznolika i ukusna jela

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 22. veljače 2025.

Ako ti je dosta pretraživanja kuharica i interneta u potraži za jednostavnih i ukusnim receptima, svakako baci oko na naš tjedni meni. 

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 22. veljače 2025.

Posebno volimo one dane kada slučajno nabasamo na neki super recept ili ga čak same osmislimo i odmah isprobamo, ali ruku na srce, ti dani nisu toliko česti. Puno se češće dogodi da nemamo ideje, da vrtimo stalno ista jela, da naručujemo hranu pa ostanemo razočarane. 

Kako bi izbjegle ovakve tužne i ružne scenarije, pokrenule smo Mamager tjedni meni i jako nam je drago da pratite i isprobavate različita jela koje vam ovdje tjedno donosimo. Jer dio okusa u hrani koju pripremamo uvijek proizlazi iz nas samih i našeg truda prilikom kuhanja. 

Dosta priče, bacimo se na kuhanje. Ovo su naši ovotjedni prijedlozi.

Izvor: Pexels

Ponedjeljak – kikiriki curry

Sastojci:

Priprema:

  1. Na ulju dinstati luk i češnjak. Dodati curry pastu ili curry, nasjeckani đumbir (oko 2 žlice) i malo umaka od rajčice (pola konzerve ili 3 žlice koncentrata)
  2. Kada se sve sjedini, dodati kokosovo mlijeko, nasjeckani sirovi batat, slanutak i kocku za juhu razmočenu u vodi (temeljac). 
  3. Kada se batat skuha, dodati u umak maslac od kikirikija i sok limete. Na kraju umiješati svježi špinat i poslužiti. 
Izvor: Pexels

Utorak – Piletina u umaku od jogurta i senfa s kvinojom i povrćem

Sastojci:

Priprema:

  1. Pomiješati grčki jogurt, senf, češnjak, limunov sok, sol i papar. Time marinirati piletinu i ostaviti 15 minuta.
  2. Peći piletinu na grill tavi ili u pećnici na 200 °C oko 15-20 minuta.
  3. Kvinoju isprati i kuhati u dvostrukoj količini vode oko 15 minuta. Dodati malo maslinovog ulja i limuna.
  4. Povrće kuhati na pari 5-7 minuta da ostane hrskavo.
  5. Poslužiti piletinu uz kvinoju i povrće.
Izvor: Pexels

Srijeda – Rižoto s gljivama i graškom uz zelenu salatu

Sastojci:

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju dinstati nasjeckani luk i češnjak. Dodati gljive i grašak te pirjati 5 minuta.
  2. Dodati rižu i kratko je tostirati. Postupno dodavati temeljac uz miješanje.
  3. Kuhati oko 20 minuta dok riža ne omekša.
  4. Umiješati parmezan, začiniti i poslužiti s orasima i zelenom salatom.
  5. Za dodatne proteine možete u rižoto ubaciti i tofu ili slanutak ako vam ga je ostalo od ponedjeljka.
Izvor: Pexels

Četvrtak  – Losos na žaru s pečenim batatom i salatom od avokada

Sastojci:

Priprema:

  1. Batat narezati na ploške, premazati maslinovim uljem, posoliti i peći u pećnici na 200°C 20-25 minuta.
  2. Losos začiniti solju, paprom i limunovim sokom te peći na grill tavi 3-4 minute po strani.
  3. Napraviti salatu od narezanog avokada, rajčica i luka, začiniti limunovim sokom i maslinovim uljem. Možete dodati i malo feta sira u salatu, ako i sjemenke po želji (suncokretove, bučine, lanene)
  4. Poslužiti losos s batatom i salatom.
Izvor: Pexels

Petak – Wrap s piletinom, humusom i svježim povrćem

Sastojci:

Priprema:

  1. Piletinu narežite na trakice, začine solju, paprom i pecite na tavi oko 5 minuta po strani. Umjesto piletine možete dodati kuhana jaja.
  2. Namažite tortilje humusom, dodajte rikolu, trakice piletine ili/i jaje, narezane papriku i krastavac.
  3. Zamotati i poslužiti uz jogurt s češnjakom kao umak.
Izvor: Pexels

Subota – Pečena piletina s medom i senfom uz pire od cvjetače i salatu od cikle

Sastojci:

Za pire od cvjetače:

Za salatu od cikle:

Priprema:

  1. Pomiješati senf, med, maslinovo ulje, češnjak, sol i papar te premazati piletinu. Peći u pećnici na 200 °C oko 35-40 minuta dok ne postane hrskava.
  2. Cvjetaču kuhati u slanoj vodi dok ne omekša (oko 10 minuta), zatim je izblendati s maslacem i mlijekom u glatki pire.
  3. Ciklu naribati, začiniti maslinovim uljem, dodati protisnuti češnjak i posuti sjemenkama bundeve.
  4. Poslužiti piletinu uz pire i svježu salatu od cikle.
Izvor: Pexels

Nedjelja – Domaći njoki od batata s umakom od šampinjona i orašastim pestom

Sastojci:

Za njoke:

Za umak:

Za pesto:

Izvor: Pexels

Priprema:

  1. Njoki – Batat oguliti, skuhati i izgnječiti u pire. Dodati brašno, sol i žumanjak, zamijesiti tijesto. Oblikovati valjke i rezati na komadiće. Kuhati u kipućoj slanoj vodi dok ne isplivaju (oko 2 minute).
  2. Umak – Na maslacu pirjati nasjeckane šampinjone, dodati vrhnje, začiniti solju, paprom i timijanom.
  3. Pesto – Usitniti orahe, bosiljak, češnjak, maslinovo ulje i parmezan u glatki pesto.
  4. Njoke pomiješati s umakom od gljiva i poslužiti s malo pesta na vrhu.

Nadamo se da vam je i ovotjedni meni poslužio kao još jedna mini kulinarska inspiracija

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #RECEPTI #RUČAK #BRZI RUČAK #NUTRICIONIZAM

Preporučeni sadržaj