Posebno volimo one dane kada slučajno nabasamo na neki super recept ili ga čak same osmislimo i odmah isprobamo, ali ruku na srce, ti dani nisu toliko česti. Puno se češće dogodi da nemamo ideje, da vrtimo stalno ista jela, da naručujemo hranu pa ostanemo razočarane.
Kako bi izbjegle ovakve tužne i ružne scenarije, pokrenule smo Mamager tjedni meni i jako nam je drago da pratite i isprobavate različita jela koje vam ovdje tjedno donosimo. Jer dio okusa u hrani koju pripremamo uvijek proizlazi iz nas samih i našeg truda prilikom kuhanja.
Dosta priče, bacimo se na kuhanje. Ovo su naši ovotjedni prijedlozi.

Ponedjeljak – kikiriki curry
Sastojci:
- ulje
- Luk
- 2 češnja češnjaka
- svježi đumbir
- curry ili curry pasta
- umak od rajčice
- kokosovo mlijeko u konzervi
- batat
- konzerva slanutka
- kocka za juhu
- 2 žlice maslaca od kikirikija
- sok limete
- chili pahuljice
- svježi špinat
Priprema:
- Na ulju dinstati luk i češnjak. Dodati curry pastu ili curry, nasjeckani đumbir (oko 2 žlice) i malo umaka od rajčice (pola konzerve ili 3 žlice koncentrata)
- Kada se sve sjedini, dodati kokosovo mlijeko, nasjeckani sirovi batat, slanutak i kocku za juhu razmočenu u vodi (temeljac).
- Kada se batat skuha, dodati u umak maslac od kikirikija i sok limete. Na kraju umiješati svježi špinat i poslužiti.

Utorak – Piletina u umaku od jogurta i senfa s kvinojom i povrćem
Sastojci:
- pileći file
- 150 g grčkog jogurta
- 1 žlica senfa
- 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
- 1 žličica limunovog soka
- sol, papar, malo maslinovog ulja
- 150 g kvinoje
- 1 mala brokula, 1 mrkva, 1 tikvica
Priprema:
- Pomiješati grčki jogurt, senf, češnjak, limunov sok, sol i papar. Time marinirati piletinu i ostaviti 15 minuta.
- Peći piletinu na grill tavi ili u pećnici na 200 °C oko 15-20 minuta.
- Kvinoju isprati i kuhati u dvostrukoj količini vode oko 15 minuta. Dodati malo maslinovog ulja i limuna.
- Povrće kuhati na pari 5-7 minuta da ostane hrskavo.
- Poslužiti piletinu uz kvinoju i povrće.

Srijeda – Rižoto s gljivama i graškom uz zelenu salatu
Sastojci:
- integralna riže
- 200 g gljiva (šampinjoni ili bukovače)
- 100 g graška (može i smrznuti)
- 1 mali luk, 1 češanj češnjaka
- 500 ml povrtnog temeljca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 20 g ribanog parmezana (ili nutritivnog kvasca za vegansku verziju)
- sol, papar, timijan
- zelena salata, orasi, limunov sok
Priprema:
- Na maslinovom ulju dinstati nasjeckani luk i češnjak. Dodati gljive i grašak te pirjati 5 minuta.
- Dodati rižu i kratko je tostirati. Postupno dodavati temeljac uz miješanje.
- Kuhati oko 20 minuta dok riža ne omekša.
- Umiješati parmezan, začiniti i poslužiti s orasima i zelenom salatom.
- Za dodatne proteine možete u rižoto ubaciti i tofu ili slanutak ako vam ga je ostalo od ponedjeljka.

Četvrtak – Losos na žaru s pečenim batatom i salatom od avokada
Sastojci:
- file lososa
- 1 batat
- 1 žličica maslinovog ulja
- 1/2 avokada
- 1/2 crvenog luka
- 100 g cherry rajčica
- sol, papar, limunov sok
Priprema:
- Batat narezati na ploške, premazati maslinovim uljem, posoliti i peći u pećnici na 200°C 20-25 minuta.
- Losos začiniti solju, paprom i limunovim sokom te peći na grill tavi 3-4 minute po strani.
- Napraviti salatu od narezanog avokada, rajčica i luka, začiniti limunovim sokom i maslinovim uljem. Možete dodati i malo feta sira u salatu, ako i sjemenke po želji (suncokretove, bučine, lanene)
- Poslužiti losos s batatom i salatom.

Petak – Wrap s piletinom, humusom i svježim povrćem
Sastojci:
- integralne tortilje
- 200 g pilećih prsa
- 2 žlice humusa
- 1/2 crvene paprike
- 1/2 krastavca
- šaka rikole
- 2 žlice grčkog jogurta + malo češnjaka
Priprema:
- Piletinu narežite na trakice, začine solju, paprom i pecite na tavi oko 5 minuta po strani. Umjesto piletine možete dodati kuhana jaja.
- Namažite tortilje humusom, dodajte rikolu, trakice piletine ili/i jaje, narezane papriku i krastavac.
- Zamotati i poslužiti uz jogurt s češnjakom kao umak.

Subota – Pečena piletina s medom i senfom uz pire od cvjetače i salatu od cikle
Sastojci:
- pileći batak i karabatak
- 1 žlica senfa
- 1 žlica meda
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
- Sol, papar, timijan
Za pire od cvjetače:
- 1 srednja cvjetača
- 1 žlica maslaca
- 50 ml mlijeka (ili biljne alternative)
- sol, papar
Za salatu od cikle:
- 1 kuhana cikla
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka (protisnutog)
- 1 žličica sjemenki bundeve
Priprema:
- Pomiješati senf, med, maslinovo ulje, češnjak, sol i papar te premazati piletinu. Peći u pećnici na 200 °C oko 35-40 minuta dok ne postane hrskava.
- Cvjetaču kuhati u slanoj vodi dok ne omekša (oko 10 minuta), zatim je izblendati s maslacem i mlijekom u glatki pire.
- Ciklu naribati, začiniti maslinovim uljem, dodati protisnuti češnjak i posuti sjemenkama bundeve.
- Poslužiti piletinu uz pire i svježu salatu od cikle.

Nedjelja – Domaći njoki od batata s umakom od šampinjona i orašastim pestom
Sastojci:
Za njoke:
- 1 veći batat (oko 300 g)
- 150 g integralnog brašna (ili običnog)
- 1 žumanjak
- Prstohvat soli
Za umak:
- 200 g šampinjona
- 1 žlica maslaca
- 100 ml vrhnja za kuhanje (ili biljne alternative)
- Sol, papar, timijan
Za pesto:
- 30 g oraha
- 1 šaka bosiljka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka
- 20 g ribanog parmezana (ili nutritivnog kvasca za vegansku verziju)

Priprema:
- Njoki – Batat oguliti, skuhati i izgnječiti u pire. Dodati brašno, sol i žumanjak, zamijesiti tijesto. Oblikovati valjke i rezati na komadiće. Kuhati u kipućoj slanoj vodi dok ne isplivaju (oko 2 minute).
- Umak – Na maslacu pirjati nasjeckane šampinjone, dodati vrhnje, začiniti solju, paprom i timijanom.
- Pesto – Usitniti orahe, bosiljak, češnjak, maslinovo ulje i parmezan u glatki pesto.
- Njoke pomiješati s umakom od gljiva i poslužiti s malo pesta na vrhu.
Nadamo se da vam je i ovotjedni meni poslužio kao još jedna mini kulinarska inspiracija.
Izvor naslovne fotografije: Pexels