Postoje ljudi koji nedjeljom skuhaju cijeli tjedan unaprijed (prava mala vojska u loncima i posudicama!), ali ne mora biti tako ekstremno. Dovoljno je imati par provjerenih jela koja se mogu spremiti dan ranije, podgrijati bez gubitka okusa, pa čak i zamrznuti ako želite da potraju duže. Osim što olakšava svakodnevicu, meal prep smanjuje stres i osigurava da uvijek imate zdravi i zasitni ručak pri ruci.
U nastavku donosimo 7 recepata za cijeli tjedan – svaki je osmišljen tako da se može pripremiti unaprijed, lako podgrijati i ponijeti na posao.
Ponedjeljak: Chili sin carne (vegetarijanski chili)
Zasitno, bogato začinima i idealno za dane kada vam treba utješna hrana bez puno muke.
Namirnice:
- 2 konzerve crnog graha
- 1 konzerva kukuruza
- 2 crvene paprike
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 400 g rajčice iz konzerve
- 1 žlica maslinovog ulja
- Začini: kumin, dimljena paprika, čili u prahu, sol, papar
Priprema:
- Na maslinovom ulju poprži nasjeckani luk i češnjak.
- Dodaj papriku i pirjaj 5 minuta.
- Ubaci rajčicu, grah i kukuruz, začini i kuhaj 20 minuta na laganoj vatri.
Meal prep trik: Chili je još bolji drugi dan jer se okusi povežu. Može stajati 3-4 dana u frižideru ili se zamrznuti u porcijama.

Utorak: Pileći curry s kokosovim mlijekom
Kremast i mirisan, ovaj curry pretvara običnu piletinu u pravo egzotično jelo.
Namirnice:
- 500 g pilećih prsa
- 1 konzerva kokosovog mlijeka
- 2 žlice curry paste (ili praha)
- 1 luk
- 2 mrkve
- 1 tikvica
- Maslinovo ulje, sol, papar
Priprema:
- Piletinu nareži na kockice, posoli i kratko preprži.
- Dodaj nasjeckani luk, mrkvu i tikvicu.
- Ubaci curry pastu i kokosovo mlijeko. Kuhaj 20 minuta dok se umak ne zgusne.
Meal prep trik: Čuvaj u frižideru 2-3 dana. Posluži s rižom koju možeš skuhati svježu ili unaprijed pa zamrznuti u porcijama.

Srijeda: Goveđi gulaš s povrćem
Klasičan comfort food koji grije dušu i tijelo, a sutradan je još ukusniji.
Namirnice:
- 600 g govedine (ramstek ili lopatica)
- 2 luka
- 2 mrkve
- 2 krumpira
- 1 žlica brašna
- 500 ml temeljca
- Lovorov list, sol, papar
Priprema:
- Na malo ulja preprži meso do zlatne boje.
- Dodaj nasjeckani luk i mrkvu, kratko pirjaj.
- Pospi brašnom, zalij temeljcem, dodaj lovor.
- Kuhaj na laganoj vatri 1,5 – 2 h dok meso ne omekša. Pred kraj ubaci krumpir.
Meal prep trik: Gulaš se odlično zamrzava. Podgrijavanjem mu okus postaje još bolji.

Četvrtak: Pečeni losos s povrćem u pećnici
Lagano, zdravo i svježe jelo koje se priprema bez puno prljavih lonaca.
Namirnice:
- 2 fileta lososa
- 1 tikvica
- 1 crvena paprika
- 1 brokula
- Maslinovo ulje, sol, papar, limun
Priprema:
- Povrće nareži i stavi na lim. Pokapaj uljem i posoli.
- Na povrće položi filete lososa.
- Peci 20 minuta na 200 °C.
Meal prep trik: Losos je najbolji kad je svjež, ali i drugi dan je ukusan. Povrće možeš zamrznuti u porcijama i samo podgrijati.

Petak: Tjestenina s pečenim povrćem i umakom od tofua
Savršeno kremasta kombinacija koja dokazuje da i bez mesa ručak može biti bogat i pun okusa.
Namirnice:
- 250 g integralne tjestenine
- 1 patlidžan
- 1 paprika
- 1 tikvica
- 150 g tofua
- 1 češanj češnjaka
- Maslinovo ulje, sol, papar
Priprema:
- Povrće nareži i ispeci u pećnici s malo ulja.
- Tofu izmiksaj s češnjakom, limunom, soli i paprom u kremasti umak.
- Pomiješaj s kuhanom tjesteninom i pečenim povrćem.
Meal prep trik: Može stajati 2 dana u frižideru, a umak odvojeno i do 3 dana.

Subota: Punjene paprike s bulgurom i lećom
Jednostavne, hranjive i zasitne – ovo je jelo koje voli cijela obitelj.
Namirnice:
- 6 paprika
- 150 g bulgura
- 150 g crvene leće
- 1 luk
- 2 rajčice
- Maslinovo ulje, sol, papar, peršin
Priprema:
- Bulgur i leću skuhaj posebno.
- Na ulju prodinstaj luk i rajčicu, dodaj bulgur i leću.
- Paprike napuni smjesom, složi u posudu i peci 40 min na 180 °C.
Meal prep trik: Punjene paprike možeš zamrznuti, a odmrznute su kao svježe.

Nedjelja: Azijska wok zdjela s rezancima i povrćem
Brzo, šareno i puno svježine – kao mali komad Azije u tanjuru.
Namirnice:
- 200 g rižinih rezanaca
- 1 brokula
- 1 mrkva
- 1 crvena paprika
- 150 g tempeha ili piletine
- 2 žlice sojinog umaka
- 1 žlica sezamovog ulja
Priprema:
- Rezanace preliti kipućom vodom i ostaviti 5 min.
- Na woku pržiti povrće i tempeh/piletinu na ulju.
- Dodati rezance i sojin umak, kratko promiješati.
Meal prep trik: Odlično za ponijeti na posao – drži se 2 dana u hladnjaku u kutiji.

Kuhanje koje smanjuje stres
Meal prep nije čarobni štapić koji rješava sve probleme, ali može ozbiljno smanjiti stres u tjednu. Kad znate da vas kod kuće čeka gotov ručak, manje je šanse da završite u pekari ili fast foodu. Osim što štedite vrijeme i novac, birate zdravije opcije i unosite više raznolikosti u prehranu.
Ne morate kuhati cijeli tjedan unaprijed – i samo 2-3 obroka spremna na dohvat ruke čine veliku razliku. A s ovih 7 recepata imate savršen start za svoj meal prep tjedan.
Izvor naslovne stranice: Pexels