Free cookie consent management tool by TermsFeed Generator
MENU

Tjedan vege recepata: Tjedni meni koji dokazuju da bez mesa ne znači bez okusa

Autor: Mamager Objavljeno: 24. listopada 2025.

Za sve vas koji mislite da “ne možete bez mesa”, ovaj tjedan će vam možda promijeniti mišljenje, jer uz ove recepte nitko neće pitati "a gdje je meso?"

Autor: Mamager Objavljeno: 24. listopada 2025.

Da, da, klasika. Mnogi će reći da “ručak bez mesa” nije ručak (eventualno obilniji prilog). Ali ako je ikad vrijeme da razbijemo taj mit, onda je to sada. Jer biljna prehrana, čak i ako se ne slijedi svaki dan, ima ozbiljne benefite: smanjuje upale u tijelu, daje nam više energije i čini čuda za probavu.

Ovaj tjedan zato posvećujemo veggie obrocima koji su sve samo ne dosadni. Sva ova jela su bogata proteinima iz grahorica, jaja, tofua, leće i cjelovitih žitarica, a uz to su brza, šarena i idealna za sve koji žele smanjiti unos mesa – a da se pritom ne odreknu uživanja u hrani.

I da, za početak, znate li da 100 g leće ima gotovo jednako proteina kao i porcija piletine? I da tofu upija okuse poput spužve, samo mu ih treba dati.

Ponedjeljak: Buddha bowl s pečenim batatom i slanutkom

Hranjiva zdjela puna boja i okusa kao idealan početak veggie tjedna.

Sastojci:

Preljev:

Postupak:

  1. Batat i slanutak začini s malo ulja, soli i začinima pa peci 25 minuta na 200 °C.
  2. U zdjelu stavi bulgur ili kvinoju, rikolu, pečeni batat, slanutak i avokado.
  3. Umuti preljev i prelij preko svega.

Ako ispećete duplu količinu batata i slanutka, sutra ih možete ubaciti u tortilju ili salatu. I da, kvinoja je kompletan biljni protein (sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina), svakako ju ubacite često u recepte.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Karen Tedesco | Familystyle Food (@familystylefood)

Utorak: Tjestenina s kremastim umakom od pečenog povrća i tofua

Domaći umak koji dokazuje da ne treba vrhnje da bi nešto bilo kremasto.

Sastojci:

Postupak:

  1. Povrće i tofu nareži, začini i ispeci 20 min na 200 °C.
  2. Sve ubaci u blender, dodaj malo vode i izmiksaj u kremasti umak.
  3. Umiješaj u kuhanu tjesteninu i po želji dodaj žlicu prehrambenog kvasca ili parmezana.

Prehrambeni kvasac daje sirasti okus, a zapravo je bogat vitaminima B skupine i savršen je “vege dodatak” svemu. Svakako ga nabavite. Jesmo li rekle da ima okus vrlo sličan parmezanu?

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Phil Graff (@epicmintleaves)

Evo i jedan sličan gratis recept, kojeg smo i same isprobale. Postupak i detalje provjerite u videu.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Sophie Waplington (@sophsplantkitchen)

Srijeda: Curry od leće i kokosa

Toplo, mirisno jelo koje se kuha u jednom loncu i spašava sredinu tjedna.

Sastojci:

Postupak:

  1. Na ulju propirjaj luk i češnjak, dodaj curry.
  2. Umiješaj leću, kokosovo mlijeko i vodu. Kuhaj 20 minuta dok se leća ne raskuha.
  3. Posluži uz rižu i svježi korijander.
Izvor: Pexels

Četvrtak: Falafel s jogurt umakom i toplim pita kruhom

Hrskavi izvana, mekani iznutra. Falafel je klasik bliskoistočne kuhinje koji se odlično uklapa u Mamager vege tjedan.

Sastojci:

Postupak:

  1. U blenderu usitni sve sastojke dok ne dobiješ gustu smjesu.
  2. Oblikuj kuglice i peci 25 minuta na 200 °C (ili prži u tavi na malo ulja).
  3. Posluži s jogurt umakom (grčki jogurt + limun + menta).

Ako koristite konzervirani slanutak, obavezno ga dobro osušite prije blendanja, tako će falafel ispasti hrskaviji.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Vegan Recipes (@veganrecipesideas)

Petak: Punjeni patlidžani s kvinojom i sirom

Jelo koje izgleda “restoranski”, a zapravo se radi jednostavno i brzo.

Sastojci:

Postupak:

  1. Prepolovi patlidžane i izdubi sredinu.
  2. Nasjeckaj “meso” patlidžana, pomiješaj s kvinojom, rajčicom, sirom i začinima.
  3. Napuni polovice, pokapaj uljem i peci 25 minuta na 190 °C.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ???????? ???????????????????????????? (@delicious.yo)

Subota: Mediteranski rižoto s tikvicama, rajčicom i maslinama

Kremasti rižoto s puno okusa i bez ijedne kapljice maslaca.

Sastojci:

Postupak:

  1. Na ulju propirjaj luk, dodaj rižu i miješaj dok ne postane staklasta.
  2. Postupno dodaj temeljac, miješajući.
  3. Nakon 10 min dodaj nasjeckanu tikvicu, rajčicu i masline.
  4. Kuhaj dok ne postane kremasto, začini po želji.
Izvor: Pexels

Nedjelja: Zapečeni cannelloni punjeni špinatom i ricottom

Nedjeljno veggie jelo koje svi vole, a koje je toplo, kremasto i zasitno.

Sastojci:

Postupak:

  1. Špinat kratko propirjaj i pomiješaj s ricottom, jajem i začinima.
  2. Napuni cannellone tom smjesom (najlakše pomoću vrećice za ukrašavanje kolača).
  3. Posloži u posudu, prelij rajčicom i peci 30 minuta na 190 °C.
Izvor: Pexels

Veggie tjedan ne znači da postaješ vegetarijanac/ka, nego da daješ tijelu odmor od teške hrane, a sebi priliku da otkriješ koliko biljnih okusa može biti bogato, zasitno i ukusno. Uz ovih 7 recepata možda ćeš otkriti da ti prehrana “bez mesa” zapravo savršeno paše.

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#VEGETERIJANSKO #VEGE RECEPTI #TJEDNIMENI #MULTITASKINGKITCHEN

Preporučeni sadržaj