Da, da, klasika. Mnogi će reći da “ručak bez mesa” nije ručak (eventualno obilniji prilog). Ali ako je ikad vrijeme da razbijemo taj mit, onda je to sada. Jer biljna prehrana, čak i ako se ne slijedi svaki dan, ima ozbiljne benefite: smanjuje upale u tijelu, daje nam više energije i čini čuda za probavu.
Ovaj tjedan zato posvećujemo veggie obrocima koji su sve samo ne dosadni. Sva ova jela su bogata proteinima iz grahorica, jaja, tofua, leće i cjelovitih žitarica, a uz to su brza, šarena i idealna za sve koji žele smanjiti unos mesa – a da se pritom ne odreknu uživanja u hrani.
I da, za početak, znate li da 100 g leće ima gotovo jednako proteina kao i porcija piletine? I da tofu upija okuse poput spužve, samo mu ih treba dati.
Ponedjeljak: Buddha bowl s pečenim batatom i slanutkom
Hranjiva zdjela puna boja i okusa kao idealan početak veggie tjedna.
Sastojci:
- 1 batat (slatki krumpir), oguljen i narezan na kocke
- 1 konzerva slanutka, ispranog i osušenog
- 1 šalica kuhanog bulgura ili kvinoje
- šaka rikole ili baby špinata
- ½ avokada
- maslinovo ulje, sol, papar, kurkuma, dimljena paprika
Preljev:
- 1 žlica tahinija
- sok ½ limuna
- 1 žličica javorovog sirupa ili meda
- malo vode po potrebi
Postupak:
- Batat i slanutak začini s malo ulja, soli i začinima pa peci 25 minuta na 200 °C.
- U zdjelu stavi bulgur ili kvinoju, rikolu, pečeni batat, slanutak i avokado.
- Umuti preljev i prelij preko svega.
Ako ispećete duplu količinu batata i slanutka, sutra ih možete ubaciti u tortilju ili salatu. I da, kvinoja je kompletan biljni protein (sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina), svakako ju ubacite često u recepte.
Utorak: Tjestenina s kremastim umakom od pečenog povrća i tofua
Domaći umak koji dokazuje da ne treba vrhnje da bi nešto bilo kremasto.
Sastojci:
- 1 crvena paprika
- 1 manja tikvica
- 1 mrkva
- 100 g tofua
- 2 češnja češnjaka
- 200 g integralne tjestenine
- maslinovo ulje, sol, papar
Postupak:
- Povrće i tofu nareži, začini i ispeci 20 min na 200 °C.
- Sve ubaci u blender, dodaj malo vode i izmiksaj u kremasti umak.
- Umiješaj u kuhanu tjesteninu i po želji dodaj žlicu prehrambenog kvasca ili parmezana.
Prehrambeni kvasac daje sirasti okus, a zapravo je bogat vitaminima B skupine i savršen je “vege dodatak” svemu. Svakako ga nabavite. Jesmo li rekle da ima okus vrlo sličan parmezanu?
Evo i jedan sličan gratis recept, kojeg smo i same isprobale. Postupak i detalje provjerite u videu.
Srijeda: Curry od leće i kokosa
Toplo, mirisno jelo koje se kuha u jednom loncu i spašava sredinu tjedna.
Sastojci:
- 1 šalica crvene leće
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica curry paste ili praha
- 400 ml kokosovog mlijeka
- 1 šalica vode
- 1 žlica maslinovog ulja
- sol, limunov sok
Postupak:
- Na ulju propirjaj luk i češnjak, dodaj curry.
- Umiješaj leću, kokosovo mlijeko i vodu. Kuhaj 20 minuta dok se leća ne raskuha.
- Posluži uz rižu i svježi korijander.

Četvrtak: Falafel s jogurt umakom i toplim pita kruhom
Hrskavi izvana, mekani iznutra. Falafel je klasik bliskoistočne kuhinje koji se odlično uklapa u Mamager vege tjedan.
Sastojci:
- 1 šalica kuhanog slanutka
- 1 mali luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica kima
- šaka peršina
- 2 žlice brašna
- sol, papar
- maslinovo ulje
Postupak:
- U blenderu usitni sve sastojke dok ne dobiješ gustu smjesu.
- Oblikuj kuglice i peci 25 minuta na 200 °C (ili prži u tavi na malo ulja).
- Posluži s jogurt umakom (grčki jogurt + limun + menta).
Ako koristite konzervirani slanutak, obavezno ga dobro osušite prije blendanja, tako će falafel ispasti hrskaviji.
Petak: Punjeni patlidžani s kvinojom i sirom
Jelo koje izgleda “restoranski”, a zapravo se radi jednostavno i brzo.
Sastojci:
- 2 srednja patlidžana
- 1 šalica kuhane kvinoje
- 1 rajčica
- 1 češanj češnjaka
- 100 g feta sira
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol, papar, origano
Postupak:
- Prepolovi patlidžane i izdubi sredinu.
- Nasjeckaj “meso” patlidžana, pomiješaj s kvinojom, rajčicom, sirom i začinima.
- Napuni polovice, pokapaj uljem i peci 25 minuta na 190 °C.
Subota: Mediteranski rižoto s tikvicama, rajčicom i maslinama
Kremasti rižoto s puno okusa i bez ijedne kapljice maslaca.
Sastojci:
- 1 šalica arborio riže
- 1 tikvica
- 1 rajčica
- 8–10 maslina
- 1 manji luk
- 2 žlice maslinovog ulja
- 700 ml povrtnog temeljca
- sol, papar, bosiljak
Postupak:
- Na ulju propirjaj luk, dodaj rižu i miješaj dok ne postane staklasta.
- Postupno dodaj temeljac, miješajući.
- Nakon 10 min dodaj nasjeckanu tikvicu, rajčicu i masline.
- Kuhaj dok ne postane kremasto, začini po želji.

Nedjelja: Zapečeni cannelloni punjeni špinatom i ricottom
Nedjeljno veggie jelo koje svi vole, a koje je toplo, kremasto i zasitno.
Sastojci:
- 12 cannellona
- 200 g ricotte
- 150 g svježeg špinata
- 1 jaje
- 300 ml pasirane rajčice
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol, papar, muškatni oraščić
Postupak:
- Špinat kratko propirjaj i pomiješaj s ricottom, jajem i začinima.
- Napuni cannellone tom smjesom (najlakše pomoću vrećice za ukrašavanje kolača).
- Posloži u posudu, prelij rajčicom i peci 30 minuta na 190 °C.

Veggie tjedan ne znači da postaješ vegetarijanac/ka, nego da daješ tijelu odmor od teške hrane, a sebi priliku da otkriješ koliko biljnih okusa može biti bogato, zasitno i ukusno. Uz ovih 7 recepata možda ćeš otkriti da ti prehrana “bez mesa” zapravo savršeno paše.
Izvor naslovne fotografije: Pexels











