MENU

Penicilin juha - ova viralna talijanska juha savršen je comfort food za jesen

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 20. listopada 2024.

Talijanska jela oduvijek su bila sinonim za uživanje u hrani i inspiraciju za pripremu mnogih ručkova u dane kada ne znamo što bismo pripremali.

juha
Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 20. listopada 2024.

Jedan od talijanskih specijaliteta za koji ne možemo dopustiti da prođe ispod radara je i posebno aromatična juha pastina koja među Talijanima ima i nadimke „penicilin juha“ i „hrana za dušu“. Ovo zanimljivo jelo sastoji se od jednostavne baze – sitne tjestenine, a čini savršen odabir za hladne jesenske dane.

Osim što je izrazito ukusna i hranjiva, ova juha je i lako probavljiva, a zbog svoje jednostavne pripreme i hranjivih sastojaka, pastina je posebno popularna kao jelo za djecu, bolesne ili one koji žele lagan, ali topao i zasitan obrok. Pastinu volimo i jer ju možemo pripremiti od mnogih sastojaka koje već imamo u kuhinji. 

U nastavku pronađite recept i korake za pripremu juhe.

Izvor: Pinterest // The mediterranean dish

Sastojci:

Priprema: 

  1. Najprije pripremite temeljac u velikom loncu i u njega ubacite mrkvu, celer i sitno nasjeckani češnjak.
  2. U prokuhalu juhu dodajte tjesteninu i kuhajte ju dok ne postane mekana. Pazite da ju ne prekuhate.
  3. Na kraju umutite jaje neprestano miješajući te na kraju dodajte žlicu maslinovog ulja ili maslaca. Za dodatnu svježinu pobrinut će se nekoliko kapi limunovog soka.
  4. Kako bi vaša juha bila bogatija, dodajte naribani parmezan i začinite po svom ukusu.
  5. Ukrasite ju svježim peršinom ili vlascem.
  6. Ukoliko želite dobiti veganski način pripreme, možete izbaciti jaje.
View this post on Instagram

A post shared by Doris Valković ???? (@foodoris_)

Ova juha zbog svog nutritivnog bogatstva pomalo podsjeća na prežgane juhe iz kuhinja naših baka, a topla zdjela ove talijanske inačice, moramo priznati da nas još više privlači. Talijani vjeruju kako pastina zaista jest pravi lijek za dušu i tijelo, a zbog bogatog izvora esencijalnih nutrijenata imaju i potpuno opravdanje za to! 

Jedno je sigurno – pastina će u narednom periodu postati omiljeni jesenski comfort food mnogih ljubitelja talijanske kuhinje, ali i onih koji će to tek postati.

Izvor naslovne fotografije: Pinterest // The mediterranean dish

#JUHA #COMFORT FOOD #RECEPT #ZDRAVLJE #JEDNOSTAVNIRECEPTI

Preporučeni sadržaj