Jedan od talijanskih specijaliteta za koji ne možemo dopustiti da prođe ispod radara je i posebno aromatična juha pastina koja među Talijanima ima i nadimke „penicilin juha“ i „hrana za dušu“. Ovo zanimljivo jelo sastoji se od jednostavne baze – sitne tjestenine, a čini savršen odabir za hladne jesenske dane.
Osim što je izrazito ukusna i hranjiva, ova juha je i lako probavljiva, a zbog svoje jednostavne pripreme i hranjivih sastojaka, pastina je posebno popularna kao jelo za djecu, bolesne ili one koji žele lagan, ali topao i zasitan obrok. Pastinu volimo i jer ju možemo pripremiti od mnogih sastojaka koje već imamo u kuhinji.
U nastavku pronađite recept i korake za pripremu juhe.
Sastojci:
- Sitna tjestenina (zvjezdice ili kuglice)
- 1 češanj češnjaka
- 1 mrkva
- 1 komad celerovog korijena
- 1 litra povrtnog temeljca
- 2 žlice parmezana
- 1 jaje
- Svježi peršin
- 1 žlica maslinovog ulja
- Sok od pola limuna
- Sol, papar, peršin, vlasac
Priprema:
- Najprije pripremite temeljac u velikom loncu i u njega ubacite mrkvu, celer i sitno nasjeckani češnjak.
- U prokuhalu juhu dodajte tjesteninu i kuhajte ju dok ne postane mekana. Pazite da ju ne prekuhate.
- Na kraju umutite jaje neprestano miješajući te na kraju dodajte žlicu maslinovog ulja ili maslaca. Za dodatnu svježinu pobrinut će se nekoliko kapi limunovog soka.
- Kako bi vaša juha bila bogatija, dodajte naribani parmezan i začinite po svom ukusu.
- Ukrasite ju svježim peršinom ili vlascem.
- Ukoliko želite dobiti veganski način pripreme, možete izbaciti jaje.
Ova juha zbog svog nutritivnog bogatstva pomalo podsjeća na prežgane juhe iz kuhinja naših baka, a topla zdjela ove talijanske inačice, moramo priznati da nas još više privlači. Talijani vjeruju kako pastina zaista jest pravi lijek za dušu i tijelo, a zbog bogatog izvora esencijalnih nutrijenata imaju i potpuno opravdanje za to!
Jedno je sigurno – pastina će u narednom periodu postati omiljeni jesenski comfort food mnogih ljubitelja talijanske kuhinje, ali i onih koji će to tek postati.
Izvor naslovne fotografije: Pinterest // The mediterranean dish