Ako se kunem u bilo koji recept, to je onda ovaj. Bez ovih keksa od naranče ne prođe ni jedan Božić u mojoj obitelji i ta se tradicija očuvala već nekih 7-8 godina. Najčudnija stvar je da ih tijekom godine ne radim, jer ne želim da izgube tu božićnu čar. Ali čim na kalendar dođe 1.12., a po gradu osvanu lampice – krećem.
U nastavku je recept. Ultimativni, najmekaniji i najaromatičniji božićni keks ikad. Dijelim recept na vrijeme, kako biste mogli napraviti jednu probnu turu prije samog Božića. Prepare to be amazed.
Sastojci:
- 250 g maslaca
- 130 g šećera
- 1 žličica vanili šećera
- sok 2 naranče
- 1 jaje
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- korica od dvije naranče
- 450 g mekog brašna
- reducirani sok od naranče
Postupak
- Maslac ostavite malo van hladnjaka da bude na sobnoj temperaturi, kao i jaje
- U malu posudicu izribajte koru naranče i ostavite ju sa strane. A sok iscijedite. Uzmite neke naranče za cijeđenje s s puno soka ili par komada da osigurate dovoljnu količinu soka.
- Odvojite oko 130 do 150 mililitara soka od naranče, a ostatak stavite na laganu vatru da se reducira. Stavila sam ovaj raspon soka, jer ja uvijek volim staviti malo više.
- Maslac sobne temperature miksajte sa šećerom i vanil šećerom dok ne poprimi bjelkastu boju i bude pahuljasto.
- Nakon toga u tu smjesu dodajte sok od naranče (onih 130 do 150 ml), jedno jaje i koru jedne naranče. I opet malo razradite mikserom.
- U posebnu posudu kroz sito pripremite brašno, sol i prašak za pecivo. Nemojte staviti previše praška, jedna ona mala vrećica je puno previše, pazite da je jedna mala žličica u pitanju.
- Tu smjenu sada polako dodajte u mokre sastojke.
- Tijesto vam mora ispasti dosta ljepljivo, a nikako kompaktno. Tako da nemojte dodavati brašna! Malo ga oblikujte, ako se jako lijepi za prste, malo operite i namočite ruke pa ga onda oblikujte u kuglu i ostavite na sobnoj temperaturi da se malo stvrdne (cca sat vremena)
- Za to vrijeme, sok vam naranče s početka recepta vam se sigurno već reducirao. Možda će mu trebati i manje vremena tako, pogledajte ga tu i tamo da skroz ne ispari. Dok se reducira (kad zavrije i količina se smanji na pola) maknite ga sa strane i pustite da se ohladi.
- Nakon što se tijesto odmorilo sat vremena, vrijeme je za oblikovanje. Na protvanj stavite papir za pečenje i oblikujte po njemu kuglice veličine trešnje i složite po plehu (neće se puno rastegnuti, tako da ne morate ostaviti jako velik razmak)
- Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva i pecite kolačiće nekih 15 minuta. Gotovi su kada im se skroz lagano počne hvatati boja na dnu. Vrh keksića će i dalje biti svijetao i mekan, ali čim dno skroz malo dobije boju – gotovi su!
- Jako je bitno da ih ne prepečete. Ako je dno tamno smeđe – too much je.
- Za kraj, na još vruće kekse kapnite par kapljica onog reduciranog soka od početka. Malo pričekajte i premjestite ih s pleha na neki tanjur.
Zadnji korak je opcionalan, ja ga inače nikada ne prakticiram. Dok se keksi ohlade (nemojte ih vruće stavljati jedne na druge jer su premekani i izgubit će oblik), možete ih uvaljati u šećer u prahu, da još dodatno zadrže mekoću. Ali kažem, ja to ne radim nikada, već ih pospremim u limene kutije i tako ostaju meki tjednima. Ali vjerujte mi na riječ, prva tura neće izdržati ni dva dana.
Još jedan savjet je da u smjesu možete dodati i malo naribane čokolade (mliječne ili bijele, obje dobro funkcioniraju s aromom naranče). Ali nemojte sjeckati, nego baš naribajte.
Isto tako, prva tura keksa će vjerojatno biti u pećnici 15ak minuta, ali kako idete dalje, trebat će im malo manje da se ispeku. Ako ćete imati više tura, stavljat ćete ih na vrući pleh, kad izvadite ove koji su gotovi (ili multitaskate pa imate dva pleha koji se izmjenjuju). U svakom slučaju, ključno je samo da ne budu predugo u pećnici!
Izvor naslovne fotografije: Pexels