MENU

Talijanska ‘scarpaccia’ je savršeno hrskava pita s tikvicama koja će vas oduševiti

Autor: Tina King Objavljeno: 6. rujna 2024.

Tikvice obožavamo jesti na razne načine jer su idealno svestrano povrće koje su može koristiti u raznim jelima, a ovaj put s njima radimo scarpacciu.

Autor: Tina King Objavljeno: 6. rujna 2024.

Scarpaccia potječe iz Toskane, a u prijevodu znači “loša cipela” što ne zvuči kao da ima smisla s obzirom da je jelo prefino, ali zapravo se odnosi na činjenicu da pita treba biti tanka kao stara cipela. Ovo je omiljena hrana tijekom karnevalskih slavlja u Italiji, a vjeruje se da potječe od umirovljenih mornara koji su koristili tikvice iz svojih vrtova. 

Ova pita s tikvicama nas podsjeća na mješavinu focaccie i kukuruznog kruha s dodatkom tikvica. Možete ju jesti za doručak sa sirnim namazom ili jogurtom, za ručak sa salatom ili jajima, kao međuobrok, ali budimo realni, i za večeru. Volimo svestrana jela koja možemo jesti tijekom cijelog dana.

View this post on Instagram

A post shared by Marie Rich (@marie.r_ch)

Recept za talijansku ‘scarpaccia’ pitu

Sastojci:

View this post on Instagram

A post shared by Die Selbstversorgerin (@die_selbstversorger)

Upute:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. 
  2. U zdjelu dodajte tikvice narezane na tanke ploške i posolite ih s dvije žlice soli. Promiješajte da se sjedini i ostavite najmanje 15 minuta (što duže, to bolje). 
  3. Nakon 15-ak minuta iscijedite sok iz tikvica i spremite ga sa strane.
  4. Ocijeđene tikvice stavite u cjedilo i isperite pod hladnom vodom da uklonite dio soli. 
  5. Položite kriške tikvica na papirnati ubrus. Na kriške stavite još jedan papirnati ručnik. To će pomoći u upijanju preostale vlage.
  6. Pomiješajte brašno, kukuruznu krupicu, parmezan i origano u velikoj zdjeli. 
  7. Dodajte jaja, 1/4 šalice maslinovog ulja i 1/4 šalice soka od tikvica. Dobro izmiješajte pa ubacite ploške tikvica.
  8. Ravnomjerno rasporedite tijesto po dnu posude za pečenje. 
  9. Pecite na gornjoj rešetki u pećnici 35 do 40 minuta ili dok pita ne postane zlatna i hrskava. 
  10. Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije rezanja na kvadrate. 

 

Scarpacciu možete držati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do 7 dana.

Dobar tek!

 

Izvor naslovne fotografije: Canva

Preporučeni sadržaj