MENU

Tjedni meni: 7 ideja za brz i zdrav ručak bez mesa

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 19. listopada 2024.

U tjednu koji slijedi donosimo inspiraciju za kuhanje ručka koji će biti sve samo ne još jedna verzija tipičnog jela s mesom.

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 19. listopada 2024.

Koliko ste se puta ulovili u razmišljanju kako je pred vama još jedan tjedan u kojem ne znate što biste kuhali i kako imate osjećaj da neprestano kuhate ista mesna jela s dosadnim tradicionalnim prilozima

Ako tome svemu dodamo i činjenicu kako mnogi danas često nemaju vremena i energije nakon radnog vremena provoditi sate i sate u kuhinji, vrijeme je za osmišljavanje menija koji će vam uštedjeti vrijeme i živce

Inspirirajte se uz naše prijedloge i uživajte u meal prep-u za tjedan koji slijedi u kojem glavne zvijezde ne moraju uvijek biti one mesne!

Izvor: Pexels

Tortilje s kozicama

Iako mnogi morske plodove, posebno kozice vežu za ljetnu sezonu, činjenica je da upravo kozice mogu biti savršena zamjena za dane kada vam se ne jede meso, bez obzira koje doba godine bilo. Ako ih spojimo s povrćem, ukusnim umakom i tortiljama, dobit ćemo sjajnu kombinaciju za brzi i zdravi ručak u kojem će jednako uživati i veliki i mali.

Od sastojaka će vam trebati:

Priprema:

  1. Najprije na maslinovom ulju popržite luk, a dok požuti dodajte mu kozice i kratko ih pržite dok ne omekšaju. 
  2. Zatim ih izvadite iz tave, dodajte na sitno nasjeckano povrće i kuhajte uz dodatak vode dok sve ne omekša. Na kraju vratite kozice te sve zajedno dobro promiješajte. Začinite po želji.
  3. Umak napravite od kiselog vrhnja i nekoliko žlica limete ili limuna te ukrasite vlascem.
  4. Tortilje zagrijte na tavici bez ulja i napunite ih nadjevom od povrća i kozica.
View this post on Instagram

A post shared by Martina Dadić (@dadicmartina)

Losos pasta

Za ovo brzo i ukusno jelo trebat će vam svega nekoliko sastojaka, a odlikuje ga brza priprema i svima omiljeni sastojci koji imaju velike benefite za zdravlje.

Sastojci:

Priprema:

  1. Kratko popržite losos na tavi. Kada je pečen, ukonite kožu i raskomadajte losos na sitne dijelove.
  2. Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi. Kada je gotova, ocjedite i dodajte u tavu u kojoj ste pekli losos. Sve skupa promiješajte i dodajte cherry rajčice u količini po želji te malo pasata umaka.
  3. Na kraju posipajte parmezanom u količini po želji i začinite s malo soli i papra.
View this post on Instagram

A post shared by Marija Mazalin (@marijamazalin)

Juha od mrkve i batata

Krem juhe prava su poslastica, posebno kada zahladi, a naši trbusi se zažele ukusnih comfort food obroka. 

Jedna nesvakidašnja verzija ovakve juhe uključuje mrkvu i batat, a sve što trebate napraviti s njima je prethodno ih skuhati u loncu proključale vode. Dodajte povrtni temeljac te na kraju izbledajte sve sastojke sa štapnim mikserom te začinite po želji.

View this post on Instagram

A post shared by Zdravi Recepti TAJNA ZDRAVLJA (@tajna.zdravlja)

Rižoto s bundevom

Bundeva je omiljena jesenska namirnica koja svojim izgledom i okusom tako snažno doziva jesensku čaroliju u vašu kuhinju. Vrlo je hranjiva i sadrži pravo malo nutritivno bogatstvo, a uz to je i jako zahvalna namirnica koju svatko može prilagoditi svom ukusu. Ono što će rijetko tko odbiti kada vidi na vašem stolu je rižoto s bundevom koji osim što je jako fin, bude gotov u manje od pola sata vremena. Ako se nas pita – idealno!

Bundevu pripremite tako da ju ogulite, uklonite sjemenke i narežete na kockice. Izdinstajte je na tavi na luku i malo odvojite za pire, te na kraju dodajte rižu. Sve skupa zalijte vodom i kuhajte dok ne omekani. Kada se sve skupa dobro prokuha, dodajte pire od bundeve koji će vašem rižotu dodati gustoću i kremoznost.

View this post on Instagram

A post shared by Moje Zrno ???? (@moje_zrno)

Bowl s hrskavom lećom

Ovaj bowl prepun zdravlja i zanimljivih okusa transformirat će vaše navike kuhanja i natjerati vas da uživate u zdravim obrocima i namirnicama koje su od izuzetne važnosti za jačanje imuniteta. Leća je često nepravedno zanemarena namirnica, a uz ovaj ručak to imate priliku promijeniti i u svojim prehrambenim navikama.

Sastojci: 

Priprema: 

  1. Leću posložite na papir za pečenje, posipajte ju krušnim mrvicama i polijte s nekoliko žlica maslinovog ulja.
  2. Stavite ju u pećnicu na 200 stupnjeva oko 15 minuta. 
  3. Skuhajte kelj i pomiješajte sa svim ostalim sastojcima. 
  4. Začinite po želji i dodajte umak od maslinovog ulja, soka od jednog limuna, kiselog vrhnja, soli, papra i malo vode.
View this post on Instagram

A post shared by Nicole Keshishian Modic | KALEJUNKIE® (@kalejunkie)

Enchilada s povrćem

Ovo prefino meksičko jelo savršen je način da sve članove obitelji zainteresirate za povrće. Nakon što probaju enchiladu na ovaj način, jednostavno će željeti da ovaj obrok bude dio stalne postave obiteljskih tjednih ručkova.

Može se napraviti za manje od 30 minuta, a sve što trebate je izdinstati povrće na luku i na kraju dodati sos od rajčice, začine i narezane tortilje na trakice. 

View this post on Instagram

A post shared by Deborah Murphy MS, RD | Plant-Based Recipes (@dietitiandebbie)

Thai butternut salata s kvinojom

Salate su u današnje doba toliko in da su počele dobivati verzije od kojih nam rastu zazubice kada samo pogledamo na popis sastojaka. Donosimo salatu s kvinojom inspiriranu tajlandskom kuhinjom koju ćete zavoljeti na prvi yummy moment.

Sastojci:

Priprema:

  1. Skuhajte butternut tikvu i kelj koji ste prethodno oprali. 
  2. Kvinoju također skuhajte u vodi i sve skupa pomiješajte s ljubičastim zeljem i mrkvama narezanim na sitne trakice.
  3. Dodajte avokado, parmezan i umak po želji.
View this post on Instagram

A post shared by Jamie Vespa MS, RD (@dishingouthealth)

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #RECEPTI #BRZI RUČAK #BRZIRECEPTI #JEDNOSTAVNIRECEPTI

Preporučeni sadržaj