MENU

Tjedni meni: kombiniramo i kuhamo svega pomalo

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 4. siječnja 2025.

Za početak godine, donosimo tjedni meni u kojem će svatko pronaći nešto za sebe – i oni koji vole modernu kuhinju i okuse, al i oni koju su gastro tradicionalni, baš kao i oni koji paze na prehranu, ali i oni koji time nisu toliko opterećeni. Ukratko, za svaki ukus ponešto. 

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 4. siječnja 2025.

Početak je godine i možda ste odlučili hraniti se zdravo. Podržavamo tu odluku, ali vas isto tako potičemo da ne budete previše grubi prema sebi i da si ne zabranjujete određene namirnice. Nastojite pripremati zdrave i ukusne obroke, ali nemojte sebe u potpunosti lišti nekih gastro gušteva.

Izvor: Pexels

Ponedjeljak: Varivo od leće i povrća

Već se zna da naš tjedan ne može proći bez nekog recepta koji je na žlicu. Ovog puta smo se umjesto klasične juhe, odlučile za zdravo varivo. Jednom smo već pisale o svom oduševljenju marokanskim  varivom od leće, ali ovo je jedan malo tradicionalniji recept.

Sastojci:

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju popržite luk i češnjak dok ne omekšaju.
  2. Dodajte mrkvu i celer te pržite 5 minuta.
  3. Umiješajte pelate i povrtni temeljac. Dodajte leću i začine.
  4. Kuhajte 30 minuta na laganoj vatri dok leća ne omekša.

Savjet: Dodajte malo dimljene paprike ili curryja za bogatiji okus i poslužite uz integralni kruh.

Izvor: Pexels

Utorak: Kiselo zelje s kobasicama

Ako se zaželite nekog pravog zimskog ručka, ovo je definitivno favorit (uz neizostavne krpice sa zeljem).

Sastojci:

Priprema:

  1. Na masti popržite luk dok ne postane zlatan.
  2. Dodajte kiselo zelje i lovorov list te lagano pržite nekoliko minuta.
  3. Dodajte kobasice i oko 1 dcl vode. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20-30 minuta.

Savjet: Ako želite da zelje bude manje kiselo, isperite ga prije pripreme. Poslužite s kuhanim krumpirom ili kukuruznom palentom. Ako koristite neke vege kobasice, za dodatne proteine u palentu možete ubaciti malo ricotte.

Izvor: Pexels

Srijeda: Zapečena tjestenina s povrćem i sirom

Ovo je jedan klasičan recept za one dane kad vam se, ruku na srce, uopće neda kuhati, a istovremeno želite udovoljiti klincima. 

Sastojci:

Priprema:

  1. Skuhajte tjesteninu i povrće al dente.
  2. U posudi pomiješajte vrhnje, jaja i začine.
  3. U vatrostalnu posudu složite tjesteninu i povrće, prelijte mješavinom vrhnja i pospite sirom.
  4. Pecite na 200 °C 20 minuta dok se ne zarumeni.
Izvor: Pexels

Četvrtak: Pileći paprikaš

Još jedan u nizu pravih ručkova za hladne dane. A još je i na žlicu. 

Sastojci:

Priprema:

  1. Na ulju popržite luk i papriku dok ne omekšaju.
  2. Dodajte pileće komade i pržite dok ne porumene.
  3. Dodajte mljevenu papriku, pasiranu rajčicu i temeljac. Kuhajte na laganoj vatri 30 minuta.

Savjet: Poslužite uz široke rezance ili njoke, a umak možete zgusnuti s malo kukuruznog škroba.

Izvor: Pexels

Petak: Pohane tikvice iz pećnice

Nema tog recepta s tikvicama koji nam se nije svidio, od juhe do pite od tikvica o kojima smo već pisale. Ali petkom volimo kuhati jela koja razvesele klince, a to su svakako pohani štapići od tikvica.

Sastojci:

Priprema:

  1. Tikvice posolite i ostavite 10 minuta da puste vodu, zatim ih obrišite papirnatim ručnikom.
  2. Umutite jaja, a u drugoj zdjeli pomiješajte krušne mrvice, parmezan i začine.
  3. Umočite tikvice u jaja pa u smjesu s mrvicama. Složite na pleh obložen papirom za pečenje.
  4. Pecite na 200 °C 20 minuta, okrećući ih na pola pečenja.

Savjet: Poslužite uz jogurt ili domaći umak od grčkog jogurta i češnjaka.

Izvor: Pexels

Subota: Domaća pizza sa zdravim tijestom

Subotom ćemo samo jednostavno, tako da vam predlažemo da klincima pripremite pizza prutiće čiji recept možete pronaći OVDJE, a s drugom polovicom lisnatog iz pakiranja, za sebe pripremite ovaj jednostavan i ukusan tart od rajčica.

Kao prilog za oba jela uzmite bilo koju zelenu salatu (osobna preporuka je rikola) i preko nje prelijte ostatak soka koje će vam rajčice pustiti prilikom pripreme tarta. 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ZELENJAVA (@zelenjava_)

Nedjelja: Pečena svinjska rebrica s pečenim povrćem

Nedjeljom je uvijek onaj pravi obiteljski ručak, a ima li bolji recept od sočnih svinjskih rebarca?

Sastojci:

Povrće:

Priprema:

  1. Pomiješajte med, senf, papriku, sol i papar. Premažite rebrica marinadom i ostavite 1 sat.
  2. Povrće narežite, posolite i začinite maslinovim uljem.
  3. Složite rebrica i povrće u pleh. Pecite na 180 °C nekih 90 minuta, povremeno premazujući rebrica.

Savjet: Marinadu napravite dan ranije za još bogatiji okus.

Izvor: Pexels

I došle smo do kraja još jednog tjednog menija. Nadamo se da ste spremili ovaj članak i da će se neka od ovih ukusnih jela pronaći i na vašim stolovima. 

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #RECEPTI #MULTITASKINGKITCHEN

Preporučeni sadržaj