Znate onaj osjećaj kada svaki tjedan vrtite 5 istih jela jer vam se ne da tražiti nove i zanimljive recepte? Kuhate to isto jelo na autopilotu, više ni ne osjetite prave okuse i arome. Hrana vam u tom trenu postaje samo gorivo koje vas pokreće.
Takva kuhinja zna biti dosadna. Mi smo tu da ju promijenimo i malo “začinimo”.
Ponedjeljak – isprobaj nešto novo
Tko kaže da meso i šećer ne idu zajedno? Začini ili marinada koje koristite za meso mogu uvelike promijeniti njegov okus i dodati dozu karaktera u jelo, čak i ako za prilog koristite nešto potpuno jednostavno. Nije čak ni potrebno meso držati u marinade preko noći, čak će i pola sata biti dovoljno.
Za marinade vam je potreban smeđi šećer, mljevena crvena paprika, luk i češnjak (sitno sjeckan ili u prahu), sol, papar. Meso ubacite u mix šećera i začina pa umotajte u slaninu, pospite ostatkom mješavine začina i ravno u pećnicu na 30 minuta, na temperaturi od 180 stupnjeva. Kada je meso gotovo premažite ga nekim gotovim barbecue umakom ili karameliziranim lukom. Poslužite uz umak ili prilog po izboru.
Utorak i varivo
Nakon bogatog okusa piletine u ovom umaku, sljedeći dan trebat će vam detox i jelo na žlicu. Ovdje vam kao inspiracija može poslužiti povrtna juha o kojoj smo već pisale.
Srijeda uz neobični odrezak
Nakon zdravog variva u utorak, iskoristite ostatke cvjetače ili brokule (obje funkcioniraju) koju ste ubacili u juhu za ručak za srijedu. Jeste li čule za odrezak od cvjetače? Ako ste pravi mesoljubac, sumnjam da jeste, ali vrijedi isprobati.
Cvjetaču narežite na ploške i stavite u tavu na maslinovo ulje, svaka strana na par minuta. Onda u tavu dodajte malo vode (nekih 5, 6 žlica), soja sos, začine po želji i luk i češnjak – sve skupa poklopite i pecite dok cvjetača ne omekša, a umak se malo reducira. Ovdje kao prilog super ide bulgur kojeg možete skuhati normalno i onda kad je kuhan još malo pržiti na tavi s ostacima sokova od cvjetače. I da - cvjetača ima sočne sokove kad ju pravilno začinite!
Četvrtkom jedemo klasično
Da ne bi cijeli tjedan bio previše kulinarski egzotičan, uvijek možete u tjedni meni ubaciti i jedan klasik. Kad je jesen, naš klasik su krpice sa zeljem. Zelje je namirnica koja je savršena za očuvanje imuniteta u vrijeme kad vladaju gripe i viroze (dakle sad), a o krpicama se nema što puno reći. Kod nas možete pronaći i odličan recept za ovaj klasik.
Petak: samo da je basic
Iskreno, nama je petak onaj dan kada bi si svi nakon posla trebali priuštiti neki takeout food. Nakon cijelog tjedna ludnice, zar ne može petak biti skroz laganini? OK, ako niste baš za to da naručujete hranu, onda pripremite nešto baš, baš brzinski. Osobno, moj go to recept za brzinski obrok uvijek je bio špageti aglio e olio. Nije zdravo, nije nutritivno, ali je fino. I to je petkom sasvim dovoljno. Na malo više maslinovog ulja ubacite puno češnjaka, chili, sol i malo papra, ostavite na vatri kratko i dodajte cherry rajčice pred kraj da malo omekšaju. Pazite samo da češnjak ne zagori. U taj umak ubacite špagete i na vrh bacite Grana Padano. I to vam je to za petak.
Subota i šareni tanjuri
Za subotu se poigrajte bojama, a ovog puta ostatak špageta servirajte uz nutritivno bogat umak roze boje.
Potrebna vam je kuhana cikla (možete je kupiti kuhanu i vakuumiranu), feta sir, malo svježeg bosiljka ako imate, sok od limuna, maslinovo ulje, začini i malo orašastog voća po izboru. Sve ove sastojke ubacite u blender i napravite rozi umak. U njega samo ubacite vruće špagete s malo vode od kuhanja tjestenine. I naravno, malo Grana Padano sira od prethodnog dana neće škoditi.
Karamelizirana nedjelja
Za nedjelju, kao šećer na kraju, dijelim svoj omiljeni recept svih vremena, a to je tart od mrkve. Recept možete pronaći na linku ispod. Ovdje nemam što puno za reći osim da ćete sigurno uživati u ovim neobičnim kombinacijama okusa – mrkva, naranča, med, senf, luk.
Izvor naslovne fotografije: Pexels