MENU

Tjedni meni – savršeni recepti za hladne, zimske i predblagdanske dane

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 14. prosinca 2024.

Zimi nam tijelo često traži neku nutritivno bogatu, toplu hranu koja će nas zagrijati iznutra. Ovo su naši prijedlozi za planiranje obroka bez stresa i gubljenja vremena.

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 14. prosinca 2024.

Za početak, treba uzeti u obzir da hladni zimski dani traže adekvatnu prehranu koja će naš organizam štititi od prehlada i virusa. Isto tako treba uzeti u obzir da ćemo se za nekih cca tjedan i pol dosta obilno gostiti i u organizam ubaciti nešto više kalorija nego što smo navikli. Sve je to OK i blagdanske kalorije se ne broje, ali važno je održati dobru ravnotežu. 

Dakle, ako znate da ćete se za nešto manje od deset dana gostiti, onda barem ovaj tjedan prije možete pripaziti da obroci budi zdravi, a nutritivno bogati.

Izvor: Pexels

Ponedjeljak

Tjedan započnite laganim, zdravim i nutritivnim obrokom na žlicu jer zimi je jednostavno obavezno barem jednom u tjednu pojesti nešto “na žlicu”. Ovog tjedna naša preporuka je penicilin juha (koju Talijani zovu još i juha za dušu). Radi se o juhi sa sitnom tjesteninom u kombinaciji s bogatim temeljcem i hrpom povrća. Recept je dostupan OVDJE.

Izvor: Pexels

Utorak

Utorak je kao stvoren za brzinski ručak koji ćete lako obogatiti ovime što vam je ostalo od jučer. Već nam je poznato da uvijek napravimo previše juhe, pa onu nedjeljnu tradicionalno jedemo i u ponedjeljak. Tako je barem bilo u mojoj obitelji. E, ali u ovoj kombinaciji ne jedete isti obrok dva dana zaredom, nego ih spojite u novu fuziju

Dakle, ostatak juhe od ponedjeljka iskoristite kao temeljac za rižu. A uz to servirajte domaće faširance od mljevenog mesa. Naš savjet je da kupite meso i sami ga začinite i oblikujte. Poseban savjet je da na tavi pržite luk i češnjak i tako prepržen umiješate u sirovo meso. Okusi će se puno bolje prožeti u tom slučaju. U rižoto uvijek možete ubaciti sitno sjeckanu tikvicu i malo parmezana (kojeg isto možete napraviti sami ako ste ekstra motivirani utorkom). 

Izvor: Pexels

Srijeda

Za sredinu tjedna predlažemo domaću tjesteninu u nekom omiljenom umaku. I ne brinite, ovo “domaća tjestenina” nije ni blizu teško koliko se čini. Skroz suprotno – ne može biti jednostavnije. 

Mi većinom biramo tjesteninu od špinata. Priprema se tako da u blender ubacite veliku šaku svježeg i opranog špinata i dodate par žlica brašna i začine (sol, papar) i blendate dok se sve ne sjedini. Nakon toga oblikujete kuglu i škarama režete “pljukance” ili oblik koji već želite i bacite ih u kipuću vodu. Na linku ispod je primjer kako se takva “tjestenina” može napraviti i s tikvom. Jednako je primamljiva i funkcionira u svim umacima. Možete sličnu kombinaciju postići i ako kuhanu mrkvu spojite s brašnom. Vrijedi isprobati u svakom slučaju.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Twisted Green (@twistedgreen)

Četvrtak

Za četvrtak možete isprobati neki vege recept. Vrlo jednostavna namirnica koja može biti dobar izvor proteina umjesto mesa je tofu, ali kod njega je bitno da znate baratati začinima i marinadama, jer bez toga, skoro pa i nema okusa. 

Možete narezati tofu na male komade i ubaciti ga u smjesu soja sosa, rižinog octa, soka od naranče, meda ili javorovog sirupa, chilija i sezamovog ulja. Sve skupa ostaviti da se prožme i baciti na tavu uz dodatak luka i češnjaka. Tofu će u potpunosti preuzeti arome marinade. Kao prilog ovom jelu možete skuhati rižu ili bulgur pa ju nakon kuhanja još kratko pretržiti na tavi na kojoj ste pekli tofu, da i prilog bude prožet okusima marinade

Izvor: Pexels

Petak

Budući da vani vladaju prave zimske temperature, slobodno na meni ubacite i još jedno jelo na žlicu. Nama je omiljen recept marokanska detox juha, čiji je recept dostupan OVDJE

Jako je ukusna i bogata, a ovaj detox dio dobro dođe i prije, ali i poslije blagdana. Sačuvajte si ovaj recept. 

Subota

Subota je dan kao stvoren za comfort food pa vas pozivamo da isprobate naše lasagne koje se pripremaju u jednom loncu (što itekako skraćuje vrijeme pripreme). I u ovom receptu se možete poigrati pa kao bazu koristiti tikvu, patlidžan ili tikvicu, ali i meso, naravno. Fora je u tome da pojednostavite i sve bacite u isti lonac, odnosno duboku tavu. 

Izvor: Pexels

Nedjelja

Kao svečani nedjeljni ručak, ovog tjedna mogle biste pripremiti zdravi povrtni falafel na posteljici od cikle. Boje na tanjuru bit će prave blagdanske, crvenkasto zelene. Na linku ispod nalazi se i recept.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Taner (@tanerxaydin)

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #RECEPTI #MULTITASKINGKITCHEN

Preporučeni sadržaj