Kada bi mi netko vratio sve vrijeme koje sam ikada potrošila na razmišljanje što ću kuhati i koju ću seriju gledati dok jedem, mislim da bi dobila dodatnih 5 godina života. Zato danas, iz solidarnosti, s vama dijelim svojih 7 omiljenih zdravih i brzih recepata za ručak, kako ne bi razbijale glavu. Ne volim kad mi se govori što da radim, ali kad mi netko servira cijeli plan kuhanja za nadolazeći tjedan, najposlušnija sam osoba na svijetu.
Napravite plan, unaprijed osigurajte sve namirnice koje su vam potrebne za ova jela i na kraju tjedna ostanite paf s količinom slobodnog vremena koje vam je ostalo. Ili se samo bacite u vruću kupku, ponosne same na sebe što ste preživjele još jedan tjedan.
Nešto lagano za ponedjeljak
Ponedjeljak uvijek dođe prebrzo, a isto tako vikendom se vrlo često (barem ja) počastimo malo bogatijim obrocima ili desertima. Imamo više slobodnog vremena, pa je valjda normalno da više i jedemo? Ne znam, tješim se. Bilo kako bilo, ponedjeljak započinjemo lagano.
Moj savjet je da za ponedjeljak pripremite neku laganu, ali proteinima bogatu salatu. Nešto da vas zasiti, ali opet da vam ne padne teško na želudac. Isto tako, salata kao obrok savršena je za ponijeti na posao.
Kombinacija koju ja iskreno jako volim je kuhana kvinoja, tuna, svježi krastavac, cherry rajčice, feta sir i mješavina tostiranih orašastih plodova ili sjemenki po želji. Sve skupa začinim s malo maslinovog ulja, soli, papra, origana i par kapi limunovog soka. Ako volite sočnost, možete ubaciti i malo jogurt umaka.
OVDJE možete pronaći još neke fora recepte za brze i lagane salate.
Utorak na žlicu
Nema te juhe koja meni može nadmašiti juhu od bundeve. Priprema me oduševi jer je prelaka, a nadraži dio recepta mi je aroma svježeg đumbira, već od prve žlice osjećam kao da mi imunitet zahvaljuje. Kod ove juhe je super što može biti jelo samo po sebi, a ako vam treba dodatnih kalorija, možete ju složiti gušću i u nju ubaciti punjene torteline. Meni je osobno najdraža s grčkim jogurtom i grisinima.
OVDJE je i detaljniji recept.
Srijeda i burger from scratch
Da, da i burgeri mogu biti napravljeni u zdravijoj verziji. Kod mene doma pljeskavice se nikada ne kupuje gotove, već se u mljeveno meso ubacuju začini po našem guštu.
Brzinski – luk i češnjak pirjajte na malo ulja, za to vrijeme u mljeveno meso ubacite – sol, papar, curry, crvenu paprika, chilli, origano, sitno nasjeckanu papriku, ribanu mrkvu i gauda sir, i jedan žutanjak. Sve to pomiješajte i dodajte luk i češnjak s tave. Oblikujte pljeskavice.
Za umak pomiješajte maslinovo ulje, senf, med i sitno nasjeckani mladi luk i premažite pecivo. Ako ste posebno motivirani, pecivo po našem receptu možete napraviti i sami i to u, pazi sad, jednoj minuti.
Koje god da odaberete, na njega dodajte pljeskavicu, list zelene salate, narezane rajčice i karamelizirani luk.
Jedan po glavi bit će sasvim dovoljno. Nije baš neko oličenje zdravog recepta, ali jedan mali cheat day nikoga nije ubio! A i sredina je tjedna, morate se motivirati.
Četvrtak i odmor od mesa
Obrok može biti itekako hranjiv, čak i ako u njemu nema mesa. Samo je bitno dobro balansirati i ubaciti u obrok veće količine proteina. Leća je jedna od vrlo ukusnih i zahvalnih namirnica koje mogu zamijeniti meso.
Nedavno smo pisale o veganskoj verziji mesne štruce s lećom, a ovaj tjedan dan meni dolaze palačinke od leće.
Ovdje napominjemo da je leću potrebno močiti jedan sat u vodi i to je ono što traje najdulje. Namoćenu leću ubacite u blender s malo vode, soli i origana - i to vam je smjesa!
Možete ih puniti omiljenim punjenjima. Kod mene doma su to najčešće tikvica, rajčice i avokado.
Pravilo petkom: u kuhinji provodimo ispod 30 minuta
Znate one tikvice od jučer kojih ste kupili previše, a niste ih uspjeli iskoristiti u palačinkama? Danas mogu biti u prvom planu i zablistati u popularnoj verziji shakshuke s tikvicama – receptu gotovom u svega 25 minuta! Umjesto rajčica idu tikvice, recept je na linku. Preporuka je da za ovo jelo nabavite i svježi bosiljak. Thank me later.
Napokon subota
U mojoj se obitelji subotom uvijek znalo što je na meniju, i to je uvijek bila domaća pizza. Sočna, s debelim masnim tijestom. Nije mi bilo dražeg dana. Ali s godinama malo počnete paziti na to što jedete, pa tražite zdraviju zamjenu za to debelo domaće tijesto. Možete misliti koliko sam sretna bila kad sam našla ovu verziju za pizzu s tijestom od cvjetače. Svaka preporuka za isprobati.
Nedjeljni ručak
Nedjelja je dan za obitelj i ljubav. I kad bi, po mogućnosti, na stolu opet trebalo biti malo mesa. Možda da probate ovaj popularni recept s piletinom – kremast, sočan i navodno, pun ljubavi.
Evo, nadam se da smo barem malo smanjile vrijeme koje ćete potrošiti uludo hodajući po supermarketima u idućih nekoliko dana i planirajući “što ćemo kuhati”. Do sljedećeg tjedna!
Izvor naslovne fotografije: Pexels