Kad govorimo o konzumaciji kravljeg mlijeka, ne trebamo nužno imati anti-mliječni manifest niti ljubavno pismo laktozi, ali je važno racionalno sagledati na stvarne rizike i koristi za ljudski organizam.
Pitamo se što kažu nutricionisti, zašto se sve više ljudi okreće biljnim alternativama i je li vrijeme da redefiniramo ulogu mlijeka u prehrani, posebno ako ste u potrazi za boljim lifestyle navikama ili ste jednostavno osoba kojoj je dosta nadutosti i dilema.
U vrijeme kad brojimo mikrobiome, pratimo hormone i balansiramo između zdravlja, vremena i budžeta, pitanje koje si trebamo postaviti nije samo "Trebam li piti mlijeko?" već “Što moje tijelo stvarno treba?”

Nedavna istraživanja sugeriraju na moguće štetne učinke mlijeka na tijelo, otvarajući pitanje o tome koliko je dobro ili loše za nas. Koje su prednosti i nedostaci konzumiranja kravljeg mlijeka? Postoje li alternative za one koji ne podnose mlijeko ili ga izbjegavaju iz različitih razloga?
Nutritivna vrijednost mlijeka
Mlijeko se smatra kompletnom hranom, pružajući 18 od 22 esencijalna nutrijenta, uključujući kalcij, vitamin D, vitamin B-12 i proteine. Sadrži i minerale poput željeza, selena, magnezija, fosfora i kalija. Osim toga, mlijeko pruža vitamine poput A, E, K, niacina, tiamina i riboflavina, čineći ga važnim izvorom hranjivih tvari.

Prednosti konzumiranja kravljeg mlijeka i mlječnih prerađevina
Studije su pokazale da mlijeko ne uzrokuje debljanje te da može pomoći u kontroli apetita. Isto tako, mlijeko može poboljšati težinu i gustoću kostiju kod djece, smanjujući rizik od prijeloma. Trudnice koje konzumiraju mliječne i kalcijem bogate namirnice imaju djecu s boljim rastom kostiju.
Mliječne masti mogu povećati razinu HDL (dobrog) kolesterola, smanjujući rizik od bolesti srca. Također, mlijeko je izvor kalija, minerala važnog za regulaciju krvnog tlaka. Studije su pokazale i da konzumacija mlijeka može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 kod odraslih, vjerojatno zbog poboljšanja ravnoteže šećera u krvi.
Brojni nedostaci današnjeg kravljeg mlijeka
Međutim, postoje i mnoge “loše strane” konzumacije mlijeka, poput indikacija da mlijeko, posebno obrano ili polumasno, može pogoršati akne, posebno kod adolescenata. Također, neki su ga povezali s drugim stanjima kože poput ekcema i rozaceje. Nadalje, do pet posto djece ima alergiju na mlijeko, što može uzrokovati kožne reakcije, kolike i probavne smetnje. Odrasli također mogu razviti alergiju na mlijeko.
Istraživanja su pokazala da konzumiranje tri ili više čaša mlijeka dnevno može povećati rizik od prijeloma kostiju kod žena. Razlog tome može biti prisutnost šećera D-galaktoze u mlijeku. Također, povišen unos kalcija iz mlijeka može povećati rizik od raka prostate, dok šećeri u mlijeku mogu biti povezani s povećanim rizikom od raka jajnika.

Koje su alternative mlijeku?
Ako ne podnosite ili izbjegavate kravlje mlijeko, postoje razne alternative. Danas imamo na izbor brojne zamjene kravljem mlijeku, ali i prednosti i nedostatke istih.
- Sojino mlijeko ima sličan proteinski sastav kao mlijeko, ali sadrži fitoestrogene.
- Bademovo mlijeko sadrži visok udio masti i visok udio kalcija, ali nizak udio proteina.
- Kokosovo mlijeko sadrži nizak udio kalorija i ugljikohidrata, ali nema proteina.
- Mijeko od zobi sadrži nizak udio masti i visok udio vlakana, ali nizak udio proteina.
- Mlijeko od indijskih oraščića ima nizak udio kalorija i masti, ali manje proteina.
- Mlijeko od konoplje ima nizak udio kalorija i ugljikohidrata, ali bogato je esencijalnim masnim kiselinama.
- Rižino mlijeko može biti dobrog okusa, no uz nizak udio masti, ima i nizak udio proteina i hranjivih tvari.
- Mijeko od kvinoje, nešto manje popularno kod nas, ima nizak udio masti, kalorija i ugljikohidrata, ali i malo proteina.
Ono što je važno jest također koje se biljno mlijeko konzumira. Danas na tržištu postoji velik broj alternativa kraljem mlijeku, veliki broj brandova, te je važno istražiti kvalitetu istih. Pripazite posebno na udio šećera u ovim napicima, a u slučaju da imate volje i vremena, razmislite i o tome da napravite vlastito npr. bademovo mlijeko.
Ovdje je primjer recepta kako napraviti bademovo mlijeko kod kuće.

Pažljivo s mlijekom
Mlijeko predstavlja prirodan izvor esencijalnih nutrijenata, posebno važnih za djecu. No, unatoč prednostima, važno je razmotriti potencijalne negativne učinke i pronaći alternative koje odgovaraju vašim potrebama.
Uvijek je preporučljivo birati organsko mlijeko bez dodanih hormona kako biste osigurali najvišu kvalitetu. S druge strane, mliječne alternative također mogu biti ukusna i zdrava opcija u uravnoteženoj prehrani. Važno je prilagoditi svoju prehranu individualnim potrebama i pratiti reakcije tijela.
U svakom slučaju, nema jedne, univerzalne istine za sve, ali ima dovoljno prostora da svatko pronađe što mu paše. Dok se industrija mijenja, a prehrambene navike (i preporuke) evoluiraju, možda je najveća sloboda današnjeg doba upravo ta: da odlučujemo sami. Ne prema strahu. Ne prema nostalgiji. Nego prema znanju, svom vlastitom tijelu i zdravom razumu.
Izvor naslovne fotografije: Pexels