Krenula je sezona jabuka a s time dolazi i sezona recepata s jabukama. Jabuke obožavamo jer su dobar izvor hranjivih tvari, uključujući vlakna, vitamin C i antioksidanse koji mogu pomoći u održavanju zdrave probave, zdravlja mozga i kod raznih drugih bolesti.
Nekoliko je studija povezalo jabuke s manjim rizikom od srčanih bolesti. Jedno istraživanje iz 2020. pokazalo je da je jedenje 100-150 grama (g) cijelih jabuka dnevno (oko jedne male jabuke) povezano sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i faktora rizika kao što su visoki kolesterol i visoki krvni tlak. Osim toga, dnevna konzumacija jabuka povezana je s 27% manjim rizikom od smrti od moždanog udara i 25% manjim rizikom od smrti od srčanih bolesti.
Ukratko, dragi mamageri, vrijeme je za nabavku jabuka.
Doručak sa zobenim pahuljicama i jogurtom
Zobene su pahuljice dobar izvor ugljikohidrata, vlakana i visokokvalitetnih proteina te obiluju važnim vitaminima, mineralima poput željeza, cinka, bakra i magnezija.
Ako nas pitate, zobene su pahuljice uvijek pravi odabir! U nastavku vam donosimo recept koji će vaše jutro učiniti čarobnim – zapečene zobene pahuljice s jabukom i cimetom.
Recept za pečene zobene pahuljice s jabukom i cimetom
Sastojci:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 2 šalice vode (ili biljnog mlijeka)
- 1 cijela velika jabuka, nasjeckana
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1/4 šalice grožđica (po želji)
- 1 prstohvat soli
- smeđi šećer po želji
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 190° stupnjeva.
- U posudu za pečenje pomiješajte zobene pahuljice, nasjeckanu jabuku, cimet, grožđice, smeđi šećer (po želji), prstohvat soli i vodu.
- Stavite u pećnicu te pecite 20 minuta.
- Izvadite iz pećnice, lagano promiješajte i dodajte u zdjelice za posluživanje.
Ukrasite s orašastim plodovima poput nasjeckanih badema ili oraha, i prelijte s javorom sirupom.
Ako nemate jabuke, u ovom receptu možete koristiti i breskve, jagode, kruške, banane, doslovno bilo koje drugo voće.
Uživajte!
Izvor naslovne fotografije: Unsplash