U četvrtak, 23. listopada 2026., otvorena je Plantéa - Pizza & Coffee Roastery, novi plant-based restoran koji spaja hranu, dizajn i mindfulness.
Smještena u City Islandu u Buzinu, Plantéa je zamišljena kao prostor u kojem se hrana ne jede brzo, nego doživljava polako. To je urbana oaza u kojoj se sve odvija sporije, od tijesta koje se diže po 48 sati, do razgovora koji traju dulje od kave.

Meni Plantée potpisuje tim kuhara koji vjeruju da je hrana produžetak energije te da hrani tijelo, ali i smiruje um. Svaka pizza nosi potpis svježine, biljnog karaktera i sezonskih sastojaka, a kava se prži u vlastitoj coffee roastery, s naglaskom na održivost i autentične okuse.





Koncept je jednostavan, ali duboko promišljen: hrana koja vraća pažnju, kava koja podsjeća da trenutak ima okus i prostor koji potiče disanje, a ne multitasking. Svaki detalj, od glazbe do svjetla, promišljen je tako da gost doživi trenutak - ne samo obrok.
„Plantéu smo otvorili s filozofijom koju i privatno živimo. U svijetu koji mjeri brzinu - mi smo izabrali tišinu. Kreirali smo mjesto gdje se sjećamo kako je to jesti sporo, razgovarati bez žurbe i osjetiti okus do kraja“ - rekao je Atam Puri, suosnivač Plantée, u svom govoru na otvorenju.



Otvorenje je okupilo brojne uzvanike iz svijeta gastronomije i poduzetništva te influencere. Prostorom su odzvanjali lagani ritmovi organic house DJ-ice, mirisi bosiljka i kave, a osjećaj koji je Plantéa prenijela mogao bi se sažeti u jednoj rečenici: hrana kao iskustvo, a prostor kao dah.







Zvukovi organic house glazbe i bubnjeva nadopunili su miris svježeg tijesta, začinskog bilja i nasmijanih lica uzvanika i partnera. Ambijent je spojio zemljane tonove i minimalizam, s toplim svjetlom i detaljima koji pozivaju na disanje. Plantéa nije još jedan restoran u nizu. Ona je, kako bi rekli njegovi osnivači, “ritual u pokretu.”




Plantéa donosi vlastitu signature plant-based pizzu, razvijenu na spoju tradicionalnog tijesta, suvremene tehnologije i biljne filozofije. U ponudi su i posebno pržene Plantéa kave, dok cjelokupan koncept spaja svjesno blagovanje, estetski dizajn i osjećaj mira.

Plantéa planira biti više od restorana - postaje mjesto za vegetarijanska i plant-based vjenčanja, privatne evente i tematske gastro susrete, ali i dnevne evente. Uz to, razvija i Plantéa catering koncept, s fokusom na održivost, sezonske namirnice i elegantnu prezentaciju hrane.
Plantéa tako postaje novo gastronomsko utočište južnog Zagreba i središnji restoran City Islanda, zamišljen kao mjesto gdje se spajaju okus, ritam i mir.
Izvor naslovne fotografije: Plantéa











