MENU

Jednostavan i brz recept za domaće fritule – bez kvasca i dizanja tijesta

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 3. ožujka 2025.

Ovo je daleko najjednostavniji recept za domaće fritule, a ispadnu nevjerojatno meke i sočne. Jednostavno morate isprobati. 

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 3. ožujka 2025.

Ako ste kao ja i još niste dovoljno hrabre baciti se u pripremu krafni (iskreno, i dalje mi je to next level), usudite se isprobati domaće fritule. Najiskrenije vam kažem, nije baš nikakav problem. Pogotovo uz ovaj detaljan i jednostavan recept. Jedina stvar na koju treba malo bolje pripaziti je temperatura ulja, ali i za to imam trik. 

Izvor: Pexels

Možda fritule vežete za Božić i vrijeme Adventa, ali ja ih se uvijek sjetim ovako krajem veljače i početkom ožujka kada svi još uvijek pričaju o Fašniku i maškarama. 

Ukratko, to su vam “krafne za siromašne”, odnosno – manje iskusne.

Evo i recepta. Samo da vam kažem da je sve skupa gotovo u nekih pola sata, ako ne i manje.

Izvor: Pexels

Brze fritule s jogurtom

Sastojci:

Izvor: Pexels

Postupak:

  1. Pjenjačom izmiješati jaje, jogurt, šećer i vanil šećer, rakiju i sol. Uvijek dodam i koricu limuna i cimet, ali to je opcionalno.
  2. Zatim umiješati brašno s praškom za pecivo. Prosijati brašno i prašak kroz sito. 
  3. Sve to dobro spojiti u homogenu smjesu, bit će vam dosta gusta. Ali tijesto je gotovo (ne koristite kvasac nego prašak za pecivo pa nema dizanja tijesta već je odmah spremno).
  4. Sada je vrijeme za ulje. Stavite u posudu dovoljno ulja da fritule nisu na dnu nego da mogu plutati i stavite na jaku vatru. Temperatura ulja je taman kada u njega umočite vrh kuhače i oko nje bude malo mjehurića. Ako su mjehurići veliki, ulje je prevruće za ubaciti fritule. Ako ih bacite u prevruće ulje, neće se napuhati i ostat će “pudingaste” unutra (to ne želimo). 
  5. Dakle, kad se oko kuhače stvore mali mjehurići, smanjite vatru i odmah ubacite fritule unutra.
  6. Možete raditi kuglice s pomoću dvije žlice, ali ako želite prave i jednake okruglice, onda u vrećicu za smrzavanje ubacite smjesu i škarama odrežite jedan ćošak/kut vrećice i kroz njega istiskujte tijesto/ fritule direktno u ulje. Kada iz vrećice izađe dovoljno tijesta uzmite škare i prerežite.
  7. Nemojte staviti previše fritula odjednom u ulje. Moraju imati mjesta da se same okrenu, a da se ne zalijepe jedna za drugu. 
  8. Kada se dovoljno isprže na jednoj strani, obično se same okrenu na drugu, a nekada ih možete malo piknuti vilicom pa će se onda okrenuti. 
  9. Pržite ih nekoliko minuta na laganoj vatri i kada dobiju zlatno-smeđu boju – gotov su!
Izvor: Pexels

Najdraži preljev je svakako čokolada, ali ja u nju ubacim i sok od naranče i još malo cimeta. I dok su gotove, stavim ih u papirnate ubruse koji upiju višak ulja. 

Reći ću vam samo da ispadnu famozno i da je grijeh ne isprobati ih!

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#MULTITASKINGKITCHEN #DOMAĆE FRITULE #FRITULE #RECEPT #BRZINSKI RECEPT

Preporučeni sadržaj