Ako ste kao ja i još niste dovoljno hrabre baciti se u pripremu krafni (iskreno, i dalje mi je to next level), usudite se isprobati domaće fritule. Najiskrenije vam kažem, nije baš nikakav problem. Pogotovo uz ovaj detaljan i jednostavan recept. Jedina stvar na koju treba malo bolje pripaziti je temperatura ulja, ali i za to imam trik.

Možda fritule vežete za Božić i vrijeme Adventa, ali ja ih se uvijek sjetim ovako krajem veljače i početkom ožujka kada svi još uvijek pričaju o Fašniku i maškarama.
Ukratko, to su vam “krafne za siromašne”, odnosno – manje iskusne.
Evo i recepta. Samo da vam kažem da je sve skupa gotovo u nekih pola sata, ako ne i manje.

Brze fritule s jogurtom
Sastojci:
- 1 jaje
- 190 ml tekućeg jogurta
- 2 žlice šećera
- 1 vanil šećer
- 1 čep domaće rakija ili ruma
- prstohvat soli
- 200 grama glatkog brašna
- pola vrećice praška za pecivo (a možete i cijelu, jer će biti još mekše)
- po želji – limunova ili narančina korica, cimet, ribana jabuka

Postupak:
- Pjenjačom izmiješati jaje, jogurt, šećer i vanil šećer, rakiju i sol. Uvijek dodam i koricu limuna i cimet, ali to je opcionalno.
- Zatim umiješati brašno s praškom za pecivo. Prosijati brašno i prašak kroz sito.
- Sve to dobro spojiti u homogenu smjesu, bit će vam dosta gusta. Ali tijesto je gotovo (ne koristite kvasac nego prašak za pecivo pa nema dizanja tijesta već je odmah spremno).
- Sada je vrijeme za ulje. Stavite u posudu dovoljno ulja da fritule nisu na dnu nego da mogu plutati i stavite na jaku vatru. Temperatura ulja je taman kada u njega umočite vrh kuhače i oko nje bude malo mjehurića. Ako su mjehurići veliki, ulje je prevruće za ubaciti fritule. Ako ih bacite u prevruće ulje, neće se napuhati i ostat će “pudingaste” unutra (to ne želimo).
- Dakle, kad se oko kuhače stvore mali mjehurići, smanjite vatru i odmah ubacite fritule unutra.
- Možete raditi kuglice s pomoću dvije žlice, ali ako želite prave i jednake okruglice, onda u vrećicu za smrzavanje ubacite smjesu i škarama odrežite jedan ćošak/kut vrećice i kroz njega istiskujte tijesto/ fritule direktno u ulje. Kada iz vrećice izađe dovoljno tijesta uzmite škare i prerežite.
- Nemojte staviti previše fritula odjednom u ulje. Moraju imati mjesta da se same okrenu, a da se ne zalijepe jedna za drugu.
- Kada se dovoljno isprže na jednoj strani, obično se same okrenu na drugu, a nekada ih možete malo piknuti vilicom pa će se onda okrenuti.
- Pržite ih nekoliko minuta na laganoj vatri i kada dobiju zlatno-smeđu boju – gotov su!

Najdraži preljev je svakako čokolada, ali ja u nju ubacim i sok od naranče i još malo cimeta. I dok su gotove, stavim ih u papirnate ubruse koji upiju višak ulja.
Reći ću vam samo da ispadnu famozno i da je grijeh ne isprobati ih!
Izvor naslovne fotografije: Pexels