Nemojmo zaboraviti da je povrće ključni dio uravnotežene prehrane i da je bogato vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima koji podržavaju zdravlje na mnogo načina - pa hajde da ga se onda sjetimo ubaciti u obrok svaki dan. Barem u tragovima.

Redoviti unos povrća poboljšava probavu, jača imunološki sustav i pomaže u održavanju zdrave tjelesne mase. Osim toga, povrće je izvor prirodnih okusa i boja koje mogu obogatiti svako jelo, čineći ga ne samo zdravim, već i ukusnim.
Ovaj jednostavan, a nutritivno bogat recept za pečeno povrće s umakom od rikote i limuna idealan je način da unesemo više povrća u našu prehranu. U ovom je receptu povrće sve, samo ne “u tragovima”.
Pečeno povrće donosi duboke, karamelizirane okuse koji se savršeno usklađuju s kremastim i svježim umakom, čineći ovo jelo laganim, a zasitnim. Bez mesa, ali punog okusa. O da, itekako je moguće.

Odmah da napomenemo da, što se povrća tiče, možete mijenjati kombinacije ovisno o vašim preferencijama. Primjerice, i brokula i cvjetača će se odlično uklopiti, a umjesto batata možete staviti i mrkvu. Evo i recept!
Sastojci:
- maslinovo ulje
- crvena paprika
- ljubičasti luk
- slanutak
- brokula
- batat
- začini (sol, papar, timijan, talijanska mješavina začina)
- ricotta
- limun
- feta sir
- med
- češnjak (svježi ili u prahu)

Postupak:
- Na papir za pečenje posložite povrće narezano na kockice (brokulu na cvjetove). Slanutak ocijediti od vode i malo “posušiti” papirnatim ubrusom.
- U jedan decilitar maslinovog ulja ubacite sve gore navedene začine, a možete se i poigrati s dodatkom chili pahuljica, origana ili pak malo curryja. Ako koristite svježi češnjak, dodajte ga u mješavinu protisnutog. Mješavinu začina i ulja prelijte preko povrća i malo promiješajte kako bi ulje došlo do svog povrća. Posložite povrće tako da nije jedno preko drugoga, već da povrće dotiče dno posude.
- Ubacite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva na 20 minuta. Nakon 20 minuta izvadite i promiješajte povrće, pa opet nazad u pećnicu, na još 20 minuta kako bi se povrće lijepo karameliziralo.
- Za to vrijeme, pripremite umak. U blender ubacite 200 grama feta sira, 115 grama ricotta, sok od pola limuna, koricu limuna, 2 žlice meda i 2 žlice maslinovog ulja, malo soli te žličicu suhog timijana (može i origano ako nemate timijan). Blendajte skupa dok ne dobijete homogenu kremastu teksturu.
- Poslužite tako da na tanjur prvo stavite umak i na vrh pečeno povrće. Poslužite s tortiljama

Kao alternativu ovom umaku od ricotta i limuna, možete napraviti i jedna sličan, malo rjeđi umak. On se priprema od grčkog jogurta, tahinija, senfa, meda, limuna, češnjaka, soli i papra. Oba će se odlično slagati s karamelizirananim pečenim povrćem.
Ovaj obrok možete čak i ponijeti sa sobom na posao. Tortilju možete namazati umakom, dodati povrće i zamotati kao burrito. Obrok sadrži otprilike 15ak grama proteina i oko 470 (zdravih) kalorija.
Ako isprobate ovaj recept, garantiramo da vam postaje stalni gost na tjednom meniju.
Izvor naslovne stranice: Pexels