MENU

Francuska salata: ovaj smo recept najviše pretraživali u 2024. godini

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 17. prosinca 2024.

Čini se da su nam oni “jednostavni recepti” ipak najzanimljiviji za guglanje pa je tako u 2024. godini to bila famozna francuska salata. Pa evo, odlučile smo da jedan bude zabilježen i na Mamageru, red je. 

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 17. prosinca 2024.

U 2024. godini najguglaniji pojam vezan za recepte i kulinarstvo bio je (drumroll) – francuska salata. 

Uvijek rado viđeni gost na svakom blagdanskom stolu (i ne samo blagdanskom). Baza je uvijek ista i to se zna. E sada, dodaci su i ovdje lepeza mogućnosti, ali u globalu, ljudi se dijele na dva tima – oni koji u francusku stavljaju jabuku i oni kojima je to nezamislivo. 

Izvor: Pexels

Nećemo se javno predijeliti za ni jedan od timova, ali ćemo zato s vama podijeliti svoju omiljenu kombinaciju. 

I da, nećemo vas “tjerati” da same rezuckate povrće. Svaka čast svemu, ali tko ima vremena za to? Smrznuta mješavina bit će skroz zadovoljavajuća.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Fini recepti za svaki dan (@recepttura)

Sastojci

Postupak

  1. Povrće kuhajte u posoljenoj vodi i pazite da ga ne prekuhate. Dok je gotov krumpir, gotovo je sve. Mrkva slobodno može ostati malo “hrskava”
  2. Kada se povrće dobro ohladi, u njega ubacite smjesu majoneze, vrhnja, jogurta i senfa. Naši omjeri su 50 % kiselog vrhnja, 40 % majoneze, 10 % senfa i velika žlica jogurta.
  3. Naravno, dodati soli i papra po želji.

Svi ostali dodaci su dobrodošli. Možete vi ubaciti u nju i kuhano jaje, jabuku, čak i sitno rezanu kuhanu šunku ili kapare, ali mi volimo bazičnu kombinaciju. Don’t judge.

Našle smo čak i recept bez majoneze, pa ako tražite nisko kaloričnu verziju francuske, možete isprobati i kombinaciju s umakom od slanutka.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Stela | Nutritious eats ???????????? (@stelasfoodstories)

I za kraj, one poznate i malo manje poznate činjenice o francuskoj salati

Za početak, nije francuskog porijekla. Unatoč imenu, francuska salata ne potječe iz Francuske. Vjeruje se da je nastala u Rusiji, gdje je bila poznata kao “Ruska salata”.

Sljedeće, originalni recept bio je luksuzan, a ne ovako basic. Prva verzija ruske/francuske salate iz 19. stoljeća sadržavala je skupocjene sastojke poput jastoga, kavijara, kapara, nekad čak i telećeg jezika. Današnja verzija sa skromnijim sastojcima poput krumpira, mrkve i graška rezultat je prilagodbe recepta jednostavnijim i dostupnijim namirnicama.

I za kraj, ono očito, simbol je blagdanskih proslava i nezaobilazan dio blagdanskih stolova diljem Balkana i istočne Europe. Postala je tradicionalno jelo za Božić, Novu godinu, ali i Uskrs. Ukratko, ni jedno veliko slavlje ne može proći bez francuske. Nije ni čudo da smo ju toliko guglali. 

I da, skoro smo zaboravile, ako vas zanima ostalih top pet recepata koje smo najviše pretraživali, to su – sok od bazge, gyoze, pogača, čufte. Od klasike do egzotike – sve nas zanima. 

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#MULTITASKINGKITCHEN #RECEPTI #BLAGDANI #FRANCUSKASALATA

Preporučeni sadržaj