U 2024. godini najguglaniji pojam vezan za recepte i kulinarstvo bio je (drumroll) – francuska salata.
Uvijek rado viđeni gost na svakom blagdanskom stolu (i ne samo blagdanskom). Baza je uvijek ista i to se zna. E sada, dodaci su i ovdje lepeza mogućnosti, ali u globalu, ljudi se dijele na dva tima – oni koji u francusku stavljaju jabuku i oni kojima je to nezamislivo.
Nećemo se javno predijeliti za ni jedan od timova, ali ćemo zato s vama podijeliti svoju omiljenu kombinaciju.
I da, nećemo vas “tjerati” da same rezuckate povrće. Svaka čast svemu, ali tko ima vremena za to? Smrznuta mješavina bit će skroz zadovoljavajuća.
Sastojci
- mješavina za francusku salatu
- kiseli krastavci
- sol, papar
- majoneza
- kiselo vrhnje
- čvrsti jogurt
- senf
Postupak
- Povrće kuhajte u posoljenoj vodi i pazite da ga ne prekuhate. Dok je gotov krumpir, gotovo je sve. Mrkva slobodno može ostati malo “hrskava”
- Kada se povrće dobro ohladi, u njega ubacite smjesu majoneze, vrhnja, jogurta i senfa. Naši omjeri su 50 % kiselog vrhnja, 40 % majoneze, 10 % senfa i velika žlica jogurta.
- Naravno, dodati soli i papra po želji.
Svi ostali dodaci su dobrodošli. Možete vi ubaciti u nju i kuhano jaje, jabuku, čak i sitno rezanu kuhanu šunku ili kapare, ali mi volimo bazičnu kombinaciju. Don’t judge.
Našle smo čak i recept bez majoneze, pa ako tražite nisko kaloričnu verziju francuske, možete isprobati i kombinaciju s umakom od slanutka.
I za kraj, one poznate i malo manje poznate činjenice o francuskoj salati
Za početak, nije francuskog porijekla. Unatoč imenu, francuska salata ne potječe iz Francuske. Vjeruje se da je nastala u Rusiji, gdje je bila poznata kao “Ruska salata”.
Sljedeće, originalni recept bio je luksuzan, a ne ovako basic. Prva verzija ruske/francuske salate iz 19. stoljeća sadržavala je skupocjene sastojke poput jastoga, kavijara, kapara, nekad čak i telećeg jezika. Današnja verzija sa skromnijim sastojcima poput krumpira, mrkve i graška rezultat je prilagodbe recepta jednostavnijim i dostupnijim namirnicama.
I za kraj, ono očito, simbol je blagdanskih proslava i nezaobilazan dio blagdanskih stolova diljem Balkana i istočne Europe. Postala je tradicionalno jelo za Božić, Novu godinu, ali i Uskrs. Ukratko, ni jedno veliko slavlje ne može proći bez francuske. Nije ni čudo da smo ju toliko guglali.
I da, skoro smo zaboravile, ako vas zanima ostalih top pet recepata koje smo najviše pretraživali, to su – sok od bazge, gyoze, pogača, čufte. Od klasike do egzotike – sve nas zanima.
Izvor naslovne fotografije: Pexels