Malo je reći da obožavamo lasagne. Isprobale smo ih u mesnoj i vege verziji, s gljivama, lećom, butternut tikvom, tikvicama, patlidžanom - teško je izdvojiti najdražu kombinaciju. Ali koliko god ih obožavamo, uvijek postoji jedna stvar koja nas nervira kod pripreme, a to je broj lonaca i tava koje moramo upotrijebiti.
Jedna tava za dinstanje mesa ili vege punjenja, jedan lonac za bešamel umak, posuda za naribati sir, lonac za kratko omekšati listove tijesta i 20 žlica za kušanje svake komponente. Previše za jednu kuhinju.
Ali kao i inače u našoj multitasking kitchen rubrici, opet donosimo jednostavniju verziju najukusnijih recepata pa smo tako ovog puta našle i isprobale recept za lasagne gdje se sve priprema u istom loncu! I jedan manji dio u blenderu.
Recept je baš dobar primjer comfort fooda za hladne jesenske dane. Ukusno, kremasto, bogato okusima i sočno – hajmo se bacit’ na one pot lasagna.
Sastojci za punjenje (bez mesa)
- maslinovo ulje
- 1 luk
- 1 mrkva
- 2 štapića korijena celera
- 4 češnja češnjaka
- 400 grama (jedna limenka) sjeckane rajčice
- 2 žlice soja soja
- 3 grančice svježeg ružmarina
- šalica leće natopljene u vodi ili one iz konzerve
- sol i papar
- tijesto za lasagne
Sastojci za Tofu sir umjesto bešamela
- 40 grama indijskih oraščića
- 300 grama tofua
- 4 žlice prehrambenog kvasca
- sok jednog limuna
Sastojci za pesto
- 4 lista raštike ili dvije šake svježe rikole/ baby špinata
- 20 grama indijskih oraščića
- 1 češanj češnjaka
- sok od pola limuna
- mala žlica meda
Priprema:
- U dubljoj tavi dinstajte luk, češnjak, naribanu mrkvu i sitno sjeckani celer (uzmite dublju tavu jer ćete sve sastojke baciti u nju)
- Kad luk omekša, dodajte sjeckanu rajčicu (konzervu malo isperite vodom pa dodajte i to malo vode – no waste). Kada umak proključa, dodajte soja sos, sol, papar, nasjeckani svježi ružmarin i ostale začine po volji.
- Na sve to dodajte natopljenu leću i još malo vode
- U isti lonac ubacite tijesto na lasagne, ali ga prije natrgajte na par dijelova
- Pustite da se skupa dinsta i tu i tamo promiješajte
- Za to vrijeme, u blender ubacite sve sastojke za tofu sir. Trebali bi dobiti gustu masu koju žlicom možete prebaciti u tavu kada je smjesa pri kraju i tijesto kuhano
- Kad ste izbaciti sir na tavu, u blender sad miksajte sastojke za domaći pesto. Njega isto žlicom prebacite na tavu jednom kad je maknete s vatre
Što se nas tiče, možete ih i jesti iz iste te tave u kojoj ste pripremali, kao što je u nekim kulturama normalno, pa nemate čak ni tanjure za prat’.
Izvor naslove fotografije: Pexels