Eto, kao uvod, za vas koji ne znaju, matcha je vrsta zelenog čaja koja potječe iz Japana i koristi se već stoljećima, posebice u japanskim čajnim ceremonijama. Za razliku od običnog zelenog čaja, gdje listove namačemo u vodi i bacamo ih, kod matche konzumiramo cijele listove, pa unosimo više hranjivih tvari.

Za smanjenje stresa, koncentraciju i energiju
E sada, ovdje postaje zanimljivo. Matcha sadrži L-teanin, aminokiselinu koja smiruje um. Ova aminokiselina je u matchi prisutna u većim količinama nego u drugim čajevima i doprinosi smanjenju stresa, opuštanju i poboljšanoj koncentraciji. L-teanin također ublažava "stresni" učinak kofeina, stvarajući osjećaj mirne koncentracije i stabilne energije.
Matcha sadrži i kofein, ali prirodni, koji pruža postupno i dugotrajnije oslobađanje energije, bez naglog pada energije kao kod kave. Ima i detoksikacijska sredstva te pomaže u sagorijevanju masti.
Kombinacija kofeina i L-teanina može povećati mentalnu jasnoću, poboljšati koncentraciju i pomoći vam da se osjećate energičnije, bez nervoze i ubrzanog otkucaja srca koje ponekad može izazvati kava. Dakle, ako tražiš energiju koja je postojana i smirenija, matcha je izvrstan izbor, a ako tražiš desert koji ima slična svojstva – onda je to matcha tiramisu s notom naranče.
Baš sam neki dan hodala po tržnici i naišla na divne domaće naranče koje su me inspirirale da iskoristim svaki njihov dio – meso, sok i koru. I tako je pala ideja o matcha & naranča tiramisuu.

Potrebni sastojci
Za matcha sirup:
- 2 žličice matcha praha
- 2 žlice tople vode
- 1 žlica meda ili javorovog sirupa
- 100 ml toplog mlijeka (ili biljne alternative)
Za mascarpone kremu s narančom:
- 250 g mascarpone sira
- 200 ml vrhnja za šlag (hladnog)
- 2 žumanjka
- 3 žlice šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žlice soka od svježe naranče
- 1 žličica naribane korice naranče
Za slaganje deserta:
- 12-15 piškota
- matcha prah (za posipanje)
- naribana tamna čokolada (po želji, za dekoraciju)

Priprema
- Za početak, krenite s pripremom matcha sirupa. U zdjelici pomiješajte matcha prah s toplom vodom i dobro izmiješajte dok ne postane glatko. Dodajte med i toplo mlijeko, promiješajte i ostavite da se ohladi.
- Sada se bacite na pripremi mascarpone kreme s narančom. Pjenasto umutite žumanjke i šećer dok smjesa ne postane svijetla i kremasta. Dodajte joj mascarpone, ekstrakt vanilije, sok i koricu naranče te dobro izmiješajte.
- U drugoj zdjeli istucite vrhnje za šlag i lagano ga umiješajte u mascarpone smjesu.
- I već ste na slaganju! Svaku piškotu kratko umočite u matcha sirup (pazite da se ne natope previše) i posložite sloj piškota na dno posude ili čaša pa premažite slojem mascarpone kreme.
- Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sastojke, završavajući s kremom.
- Pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata (najbolje preko noći!). Prije posluživanja pospite matcha prahom i, po želji, naribanom tamnom čokoladom.
Izvor naslovne fotografije: Pexels