Kad kažemo “pistacija”, većina ljudi zamišlja male zelene fragmente svrstanih u zdjeli ili elegantnu kuglu sladoleda u kornetu ispred omiljene slastičarnice. Pistacija nosi sa sobom i okus i status — eklektičan, nešto egzotično-domaće, pomalo gastro chic.
Ali domaći pistacija sladoled? Reći ćemo samo da imamo recept koji obećava tri stvari: jednostavnost (samo tri sastojka), teksturu (kremasto bez leda) i autentičnost (pravi okus pistacije).
Uz sve to, konzumiranjem ovog sladoleda unijet ćete i dobre proteine. Ne može bolje.

Recept za domaći sladoled od pistacije
Sastojci:
- 200 grama grčkog jogurta
- 30 grama pistacija
- 15 grama meda
Upute:
- Očistite pistacije i namočite ih u vodu na par sati (3-4).
- Ocijedite vodu i stavite pistacije u blender, skupa sa grčkim jogurtom i žlicom meda. Sve skupa blendajte dok ne dobijete glatku, homogenu masu.
- Prelijte smjesu u malene posudice i stravite u zamrzivač opet na nekololiko sati (ako možete izdržati, najbolje ih je ostaviti preko noći).
I nakon svega par jednostavnih koraka, imate svoj domaći kremasti i zdravi sladoled.
Još ideja za sladoljupce
Ako ste vi ili vaši klinci veliki sladoljupci, možete raditi i domaći sorbet od gotovo svakog voća, isto će vas osvježiti i zadovoljiti potrebu za slatkim i ledenim desertom.
Za sorbet uvijek koristite smrznuto voće. I još jedan plus je da sorbet možete (i morate zapravo) konzumirati odmah. Opet u blender stavite smrznuto voće, malo limuna i po želji med ili javorov sirup. Na 400 grama voća trebate sok jednog limuna i žlicu meda. Sve izblendate skupa i poslužite odmah.
P.S. predlažemo da koristite blender od oko 1200 W kako biste bili sigurni da će vaši sladoledi i sorbeti biti dovoljno kremasti.
Izvor naslovne fotografije: Pexels