Nakon blagdanskog uživanja u bogatoj i kaloričnoj hrani, naše tijelo može osjećati posljedice – težinu, umor ili manjak energije. Upravo zato, ovo je idealan trenutak za osvježenje organizma uz lagane, zdrave obroke s niskim udjelom ugljikohidrata. Tu i tamo je pametno ubaciti i neki detox obrok.
Tjedni meni koji slijedi osmišljen je kako bi vam pomogao vratiti ravnotežu, potaknuti probavu i očistiti tijelo od nakupljenih toksina. Vrijeme je da počnemo razmišljati o kvaliteti namirnica i zdravoj prehrani.
Ponedjeljak
Pečeni filet lososa s maslinovim uljem, tikvicama i brokulom na pari jelo je s kojim ćemo rado započeti postblagdanski novi tjedan. Losos, bogat omega-3 masnim kiselinama, začinite s malo soli, papra i limunovog soka te ga pecite u pećnici na 180°C oko 15-20 minuta. Uz losos pripremite prilog od tikvica narezanih na trakice i kratko prženih na ulju s malo limuna i brokulu kuhanu na pari. Kao prilog ovdje možete skuhati i ječam uz povrće.
Utorak
Pileća salata s rikolom, avokadom, paprikom i limunovim dresingom obrok je u kojem će uživati baš svi - i mali i veliki. Na roštilj tavi ispecite pileća prsa začinjena maslinovim uljem, češnjakom i prstohvatom morske soli. Ostavite da se ohladi i narežite na tanke trakice. Pomiješajte rikolu, kockice avokada, svježu crvenu papriku i piletinu. Za dresing iscijedite limun, dodajte maslinovo ulje i malo senfa. Sve lagano promiješajte. Možete u salatu dodati i malo ljubičasto luka ako volite okus. Ako ne preferirate piletinu, umjesto nje možete u salatu staviti slanutak. Onaj kuhani iz konzerve, a možete i njega staviti u pećnicu sa začinima. Ispast ću kao ukusan hrskavi protein dodatak u salati.
Srijeda
Varivo od leće, mrkve i celera s dodanim đumbirom idealan je comfort food za sredinu tjedna. Skuhajte šalicu leće do mekane teksture. Na maslinovom ulju pirjajte sitno nasjeckani luk, celer, mrkvu i dodajte naribani đumbir za dodatni okus. Dodajte kuhanu leću, zalijte povrtnim temeljcem i kuhajte 15-ak minuta dok se okusi ne sjedine. Začinite po želji s malo soli, papra i prstohvatom kurkume. Za sličan recept, s malo više okusa i malo gušćom teksturom variva, pripremite našu marokansku juhu.
Četvrtak
File bijele ribe s blitvom i maslinovim uljem naš je odabir za četvrtak.
File bijele ribe, poput oslića ili orade, lagano posolite, popaprite i pecite u tavi s malo maslinovog ulja 5-7 minuta sa svake strane. Blitvu kuhajte kratko u posoljenoj vodi (blanširajte), a zatim je ocijedite i prelijte s maslinovim uljem i malo protisnutog češnjaka. Poslužite uz ribu za lagan i nutritivno bogat obrok. Dodajte obroku i neku zelenu salatu ili rikolu.
Petak
Petak ćemo “proslaviti” s laganim receptom za pečena pureća prsa s povrćem na žaru (tikvice, paprika, patlidžan). Pureća prsa marinirajte u mješavini maslinovog ulja, limunovog soka, češnjaka i svježeg ružmarina. Pecite u pećnici na 200 °C oko 20-25 minuta. Povrće narežite na ploške, začinite maslinovim uljem i posolite, zatim ih pecite na grill tavi ili u pećnici dok ne postanu mekana i blago karamelizirana.
Subota
Još jedno varivo koje je mnogima klasični dio menija kada im dosadi meso je varivo od kelja s purećim mesom. U loncu pirjajte nasjeckani luk, mrkvu i češnjak na malo maslinovog ulja. Dodajte narezani kelj i mljeveno pureće meso, kratko pirjajte pa zalijte povrtnim temeljcem. Kuhajte dok se svi sastojci ne sjedine, a varivo postane gusto. Začinite s malo papra, soli i prstohvatom mljevene paprike.
Nedjelja
U nedjelju se uvijek volimo počastiti, a ovaj put na našem stolu će se naći pečena piletina s miješanim povrćem na pari. Pileća prsa začinite ružmarinom, češnjakom u prahu, soli i paprom, a zatim pecite u pećnici na 200 °C oko 25 minuta, dok ne budu zlatnosmeđa. Povrće poput brokule, cvjetače i mrkve kuhajte na pari, a zatim prelijte s nekoliko kapi maslinovog ulja i pospite sjemenkama sezama za dodatni okus i teksturu.
Svi ovi obroci garantiraju ravnotežu između lakoće i nutritivne vrijednosti i pomažu vašem tijelu u procesu detoksikacije i obnavljanja energije.
Možda vam se čine malo plain i dosadni jer nema tjestenine, krumpira, riže, ali ni puno začina ni teških umaka. Ali pokušajte tijelu omogućiti i ovakve obroke, dobro će mu doći malo odmora od gastro intenziteta. Isto tako, ovi recepti su dokaz da se i s malo začina i s osnovnim namirnicama mogu pripremiti jako ukusni i nutritivno bogati obroci. Nema izlika kada je zdravlje u pitanju!
Izvor naslovne fotografije: Pexels