Zima je vrijeme kada naš organizam treba dodatnu podršku kako bi ostao snažan i otporan na viruse i prehlade. Prehrana ima ključnu ulogu u očuvanju imuniteta i općeg zdravlja tijekom hladnih mjeseci, a biranje sezonskih namirnica bogatih vitaminima, mineralima i antioksidansima može značajno pomoći u borbi protiv zimskih tegoba.
Zašto je zimi posebno važno kako se hranimo?
Tijekom zime, manjak sunca smanjuje proizvodnju vitamina D, što može utjecati na naš imunitet. Također, hladno vrijeme može potaknuti želju za kaloričnijom i manje zdravom hranom, pogotovo kad se svaki dan ušuškamo čim padne mrak, dakle u 18 sati, a kad se ušuškamo, jedino prirodno je grickati nešto, većinom nezdravo.
Ali mogli biste napraviti pravi twist ove godine pa umjesto toga, okrenuti se uravnoteženoj prehrani bogatoj svježim povrćem, voćem, mahunarkama, cjelovitim žitaricama i zdravim masnoćama i na taj način si osiguravati energiju i jačati organizam. Možda onda nećete imati ni potrebnu ušuškati se već u 18 sati.
Ključne namirnice koje treba uključiti zimi
- Agrumi (naranče, limun, grejp) koji su bogati vitaminom C za jačanje imuniteta.
- Korjenasto povrće (mrkva, celer, cikla) bogato vlaknima, vitaminima i mineralima.
- Kupusnjače (kupus, kelj, prokulice) ponajviše zato što sadrže antioksidanse i vitamine A, C i K.
- Mahunarke jer vam pružaju dugotrajan osjećaj sitosti i bogat su izvor proteina.
- Češnjak i đumbir svakako, jer su prirodni saveznici u borbi protiv virusa i upala.
U nastavku donosimo nekoliko recepata koji će oduševiti cijelu obitelj.
Krem juha od bundeve i đumbira
Jesmo vam već dosadne s OVIM receptom? Da, ponovile smo ga nekoliko puta, ali na našem se stolu nađe barem jednom tjedno. I uvijek kada pišemo o kvalitetnim receptima (a to je, uvijek) ne možemo, a da ga, odnosnu ju (jer je juha) ne spomenemo. Ova hranjiva juha idealna je za zagrijavanje i jačanje imuniteta. Okus je odličan, a onaj pozadinski šmek đumbira je ono zbog čega obožavamo ovu juhu.
Pečeni kelj s češnjakom i bademima
Iskreno se nadamo da niste jedne od onih patnica kojima češnjak teško pada na želudac, jer on je apsolutni pobjednik u borbi protiv virusa, ali i u aromi. Ovo jednostavno i ukusno jelo koje možete poslužiti kao prilog ili glavno jelo.
Sastojci:
- 500 g kelja
- 3 režnja češnjaka
- 50 g badema (nasjeckanih)
- maslinovo ulje, sol, papar
Priprema:
- Očistite kelj i narežite ga na trakice.
- Na tavi zagrijte maslinovo ulje i kratko prepržite češnjak.
- Dodajte kelj i pržite dok ne omekša (5-7 minuta).
- Pospite nasjeckanim bademima, posolite i popaprite.
Još jedna super kombinacija za svaki dan je da u med ubacite par očišćenih glavica češnjaka i svako jutro natašte uzmete jednu žlicu tog aromatiziranog meda. To vam je ono što je rakija bila našim bakama i djedovima, ubija sve štetne tvari.
Topla salata od leće i cikle
Ova salata prepuna je hranjivih tvari i može se jesti kao samostalan obrok, ali i kao prilog.
Sastojci:
- 200 g kuhane zelene ili smeđe leće
- 2 srednje cikle
- 1 crveni luk
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 šaka svježeg peršina
- sol i papar
Priprema:
- Ciklu ogulite, narežite na kockice i ispecite u pećnici na 200 °C dok ne omekša (30-ak minuta).
- Pomiješajte kuhanu leću, pečenu ciklu i nasjeckani luk.
- Prelijte maslinovim uljem i octom, začinite solju, paprom i svježim peršinom.
Zapečene jabuke s orašastim plodovima
Da ne bi ostali bez zdravog zimskog comfort food deserta – tu su jabuke.
Za desert koji je zdrav i ukusan, isprobajte ih u zapečenoj verziji.
Sastojci:
- 4 jabuke
- 2 žlice meda
- 50 g nasjeckanih oraha i badema
- 1 žličica cimeta
- 1 šaka suhih grožđica
Priprema:
- Izvadite sredinu jabuka i stavite ih u posudu za pečenje.
- U svaku jabuku stavite med, orašaste plodove, grožđice i pospite cimetom.
- Pecite na 180 °C 20-ak minuta dok jabuke ne omekšaju.
Ovaj recept možete poslužiti s hladnim grčkim jogurtom. A jabuke možete i narezati, staviti na tavu s malo kokosovog ulja, meda i cimeta i staviti na to malo zobenih pahuljica i pržiti zajedno. Ta kombinacija, opet s grčkim jogurtom, idealan je zimski doručak za boost imuniteta.
Naravno, tu je i sarma i jedan brzinski recept za nju dostupan na LINKU, jer zimi ništa ne može proći bez kiselog zelja. A za jednostavniju recepturu obroka sa zeljem, imam i OVAJ recept za krpice sa zeljem.
Zima ne mora biti sezona teške i jednolične hrane. S ovim receptima možete unijeti raznolikost i hranjive tvari koje će cijelu obitelj održati zdravom i punom energije. Isprobajte ih i uživajte u okusima koji hrane i tijelo i dušu!
Izvor naslovne fotografije: Pexels