Mislim da ne znam nikoga tko voli i uživa u kaotičnim jutrima, ali svakako znam puno ljudi koji ih redovitno imaju.
Zvoni alarm (prvi pa drugi pa onaj kritični, treći put), jurimo na posao, u školu ili na fakultet, a doručak često ostane zanemaren. No, uz malo planiranja, doručak može biti hranjiv, ukusan i spreman unaprijed! Priprema slojevitog doručka u teglici večer prije osigurati će vam mirnije jutro, ali i sitost do ručka. Ovi obroci bogati su vlaknima, proteinima i zdravim mastima, a mogu se prilagoditi različitim ukusima.
Osnovu svakog slojevitog doručka u teglici uglavnom čine zobene pahuljice, chia sjemenke, jogurt (obični ili grčki) i mlijeko (biljnog ili životinjskog porijekla). Nakon što odstoje preko noći, zob i chia sjemenke upiju tekućinu mlijeka i jogurta, stvarajući kremastu i osvježavajuću teksturu.
Donosimo pet ukusnih kombinacija koje će obogatiti svako vaše jutro!
1. Čokoladna banana
- ½ šalice zobenih pahuljica
- 1 žlica chia sjemenki
- pola šalice mlijeka
- pola šalice jogurta
- jedna mjerica proteina od vanilije
- 1 žličica kakaa u prahu
- par žlica narančinog soka
- 1 žlica meda
- ½ banane narezane na kolutiće
- tamna čokolada
Priprema: Sve sastojke osim banane i čokolade sjedinite u posudici. Na vrh te smjese dodajte kriške banane i sve prelijte otopljenog tamnom čokoladom koja će se preko noći stvrdnuti i dati doručku onu finu crunchy, kremastu strukturu.
2. Šumsko voće i bademi
- pola male šalice sjemenki
- 1 šalica mlijeka
- 1 šalica smrznutog šumskog voća (borovnice, maline, kupine)
- malo grčkog jogurta
- jedna mjerica protein praha od valinije
- šaka nasjeckanih badema
Priprema: U blender ubacite smrznuto voće, protein prah i mlijeko, kada dobijete homogenu smjesu, dodajte u nju chia sjemenke i pustite preko noći. Ujutro na vrh dodajte malo jogurta, lagano tostirane bademe ili neko drugo orašasto voće.
3. Jabuka i cimet
- ½ šalice zobenih pahuljica
- 1 žlica chia sjemenki
- 1 šalica jogurta
- ½ naribane jabuke
- ½ žličice cimeta
- 1 žlica meda
- orašasti plodovi po želji
Priprema: Ovog puta u bazu od zobi, chia i jogurta dodajte i naribane jabuke. Umjesto orašastih plodova na vrh možete ubaciti i domaće granole s jabukom.
4. Kakao chia pudding
- 1 šalica chia sjemenki
- 2 žlice kakaa
- 1 šalica jogurta
- 3 žlice maslaca od kikirikija
- žlica meda
- žlica vanila ekstrakta
- malo mlijeka
Priprema: Sve sastojek povezati i ostaviti preko noći da dobiju teksturu pudinga. Jutro ih možete i dodatno staviti u blender ako vam smeta tekstura nabubrenih chia sjemenki. U šalicu dodajte sloj napravljenog pudinga pa sloj grčkog jogurta, ponovite slojeve i na vrh stavite svježe maline ili borovnice. Ako blendate smjesu, dobivena tekstura podsjećat će na mousse.
5. Kikiriki maslac i med
- ½ šalice zobenih pahuljica
- 1 žlica chia sjemenki
- 1 šalica mlijeka
- 1 žlica kikiriki maslaca
- 1 žlica meda
- domaći kinder bueno namaz
Priprema: Pomiješajte sve sastojek osim kinder bueno namaza (save the best for last) i ostavite ih u hladnjaku preko noći. Ujutro na nabubreni puding dodajte namaz i malo orašastih plodova po želji.
Ovako pripremljenje doručke možete ponijeti sa sobom gdje god krenuli, samo nabavite posudice, odnosno staklenke s poklopcem. Kombinacije koje smo preporučile su brze i zdrave, a donose energiju, štede vrijeme i garantiraju ukusan početak dana i sitost od nekoliko sati.
Naravno, ima još hrpa kombinacija koju možete isprobati. Baza vam uvijek može ostati ista - chia, zobene, mlijeko i jogurt. A dodatne mijenjajte po želji i ukusu. Osobno nam se sviđa i kombinacija s mangom, kokosovim mlijekom i listićima kokosa. Možete u bazu dodati čak i pire od tikve ili umjest svježeg voća na vrhu koristiti i džemove.
Koji ćete isprobati prvi?
Izvor naslovne fotografije: Pexels