MENU

Tjedni internacionalni meni: 7 recepata koje vrijedi isprobati

Autor: Mamager Objavljeno: 9. kolovoza 2025.

Ako ti se čini da su tvoji ručkovi upali u rutinu i da često kuhaš "na autopilotu", pravo je vrijeme za kulinarski zaokret! U ovom članku vodimo te na tjedno putovanje kroz svjetsku kuhinju. Svaki dan u tjednu donosi novo jelo iz druge kulture, ali bez potrebe za egzotičnim namirnicama koje ne možeš pronaći u lokalnoj trgovini.

Autor: Mamager Objavljeno: 9. kolovoza 2025.

Kuhinja je često najbolji vodič kroz kulturu neke zemlje. Dok su pizze, burgere i sushije svi već dobro upoznali, svijet gastronomije skriva još mnoštvo dragulja – jela koja nisu globalno poznata, ali su duboko ukorijenjena u svakodnevici svojih naroda.

U ovotjednom Mamager tjednom meniju predstavljamo sedam autentičnih jela iz različitih dijelova svijeta. Pronaći će se tu aromatična variva i mirisne pite kao i mesna, riblja i vegetarijanska jela. Ovaj vas tjedna čeka uzbudljivo kulinarsko putovanje.

Ponedjeljak – JORDAN

Magloubeh (okrenuti složenac s rižom, povrćem i mesom)

Vrsta jela: Mesno
Vrijeme pripreme: 1 sat

Sastojci:

Priprema:

  1. Povrće nareži i isprži na ulju dok ne porumeni, zatim ostavi sa strane.
  2. U loncu prodinstaj luk, dodaj piletinu i začine. Podlij s malo vode i kuhaj dok piletina ne omekša.
  3. Na dno velikog lonca složi povrće, zatim piletinu, pa rižu. Prelij sve temeljcem (voda mora jedva pokriti sve).
  4. Pokrij, kuhaj na laganoj vatri 35–40 minuta.
  5. Kad je gotovo, lonac okreni naopako na pladanj – zato se i zove „magloubeh“ (na arapskom: preokrenuto).
Izvor: Pexels

Utorak – FILIPINI

Ginataang Gulay (povrće u kokosovom mlijeku s kikirikijem)

Vrsta jela: Vegansko
Vrijeme pripreme: 30 minuta

Sastojci:

Priprema:

  1. Na malo ulja pirjaj luk i češnjak, dodaj povrće narezano na komade.
  2. Ulij kokosovo mlijeko, pusti da se krčka 10–15 minuta.
  3. Dodaj nasjeckani kikiriki i par kapi soja umaka. Krčkaj još 5 minuta.
  4. Posluži s kuhanom rižom.
Izvor: Pexels

Srijeda – GRUZIJA

Lobio (varivo od crvenog graha s orahom i začinima)

Vrsta jela: Vegetarijansko
Vrijeme pripreme: 45 minuta

Sastojci:

Priprema:

  1. Skuhaj grah dok ne omekša.
  2. Na ulju prodinstaj luk, češnjak i začine.
  3. Dodaj grah i lagano ga zgnječi. Umiješaj mljevene orahe i začinsko bilje.
  4. Posluži uz topli kukuruzni kruh ili rižu.
Izvor: Pexels

Četvrtak – PORTUGAL

Bacalhau à Brás (riblje jelo s bakalarom, krumpirom i jajima)

Vrsta jela: Riblje
Vrijeme pripreme: 40 minuta

Sastojci:

Priprema:

  1. Krumpir naribaj na trakice i isprži dok ne postane hrskav.
  2. Luk isprži na maslinovom ulju, dodaj natrgani bakalar i pirjaj 10 min.
  3. Umiješaj prženi krumpir i potom lagano ulij razmućena jaja. Miješaj dok se jaja ne stisnu.
  4. Pospite maslinama i svježim peršinom.
Izvor: Pexels

Petak – TUNIS

Ojja (tuniska shakshuka s merguez kobasicom)

Vrsta jela: Mesno
Vrijeme pripreme: 30 minuta

Sastojci:

Priprema:

  1. Kobasice nareži i poprži. Dodaj nasjeckani luk i papriku.
  2. Dodaj oguljene i sjeckane rajčice, žličicu harisse i kumin. Pirjaj 15 minuta.
  3. Razbij jaja direktno u smjesu i poklopi da se stisnu (po želji ostavi žumanjak tekuć).
  4. Posluži s toplim kruhom.
Izvor: Pexels

Subota – MAĐARSKA

Töltött paprika (punjene paprike u paradajz umaku)

Vrsta jela: Mesno
Vrijeme pripreme: 1 sat

Sastojci:

Priprema:

  1. Pomiješaj meso, rižu, jaje, začine i sjeckani luk.
  2. Napuni paprike i složi ih u duboki lonac.
  3. Prelij rajčicom i malo vode, dodaj češnjak.
  4. Kuhaj poklopljeno 45 minuta na srednjoj vatri.
Izvor: Pexels

Nedjelja – TURSKE REGIJE

Ispanaklı Börek (savijača s blitvom i sirom)

Vrsta jela: Vegetarijansko
Vrijeme pripreme: 45 minuta

Sastojci:

Priprema:

  1. Blitvu kratko blanširaj i nasjeckaj. Pomiješaj sa sirom i začinima.
  2. U zdjelici izmiješaj jaje, jogurt i ulje.
  3. Kore premaži smjesom, stavi nadjev, zarolaj i složi u pleh.
  4. Peci na 180 °C oko 30–35 minuta. Pospite sezamom pri kraju.
Izvor: Pexels

Usudi se kuhati drugačije 

Ovi recepti su dokaz da domaći ručak ne mora biti uvijek isti i da se internacionalna kuhinja može uklopiti u svakodnevni jelovnik, čak i bez kompliciranih sastojaka. Ako pitate nas, vrijedi ih isprobati.

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #INTERNACIONALNI RECEPTI #MULTITASKINGKITCHEN

Preporučeni sadržaj