Kuhinja je često najbolji vodič kroz kulturu neke zemlje. Dok su pizze, burgere i sushije svi već dobro upoznali, svijet gastronomije skriva još mnoštvo dragulja – jela koja nisu globalno poznata, ali su duboko ukorijenjena u svakodnevici svojih naroda.
U ovotjednom Mamager tjednom meniju predstavljamo sedam autentičnih jela iz različitih dijelova svijeta. Pronaći će se tu aromatična variva i mirisne pite kao i mesna, riblja i vegetarijanska jela. Ovaj vas tjedna čeka uzbudljivo kulinarsko putovanje.
Ponedjeljak – JORDAN
Magloubeh (okrenuti složenac s rižom, povrćem i mesom)
Vrsta jela: Mesno
Vrijeme pripreme: 1 sat
Sastojci:
- 300 g pilećih bataka bez kože
- 1 šalica riže dugog zrna (ispirane)
- 1 patlidžan, 1 krumpir, 1 mrkva
- 1 luk
- 1/2 žličice pimenta, kumin, kurkuma
- Sol, papar, maslinovo ulje
- Voda ili temeljac
Priprema:
- Povrće nareži i isprži na ulju dok ne porumeni, zatim ostavi sa strane.
- U loncu prodinstaj luk, dodaj piletinu i začine. Podlij s malo vode i kuhaj dok piletina ne omekša.
- Na dno velikog lonca složi povrće, zatim piletinu, pa rižu. Prelij sve temeljcem (voda mora jedva pokriti sve).
- Pokrij, kuhaj na laganoj vatri 35–40 minuta.
- Kad je gotovo, lonac okreni naopako na pladanj – zato se i zove „magloubeh“ (na arapskom: preokrenuto).

Utorak – FILIPINI
Ginataang Gulay (povrće u kokosovom mlijeku s kikirikijem)
Vrsta jela: Vegansko
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Sastojci:
- 1 patlidžan, 1 tikvica, 1 crvena paprika
- 1 šalica graha (ili mahuna)
- 1 šalica kokosovog mlijeka
- 1/2 šalice kikirikija (lagano prepečenog)
- 1 luk, 2 češnja češnjaka
- Soja umak, sol, limunov sok
Priprema:
- Na malo ulja pirjaj luk i češnjak, dodaj povrće narezano na komade.
- Ulij kokosovo mlijeko, pusti da se krčka 10–15 minuta.
- Dodaj nasjeckani kikiriki i par kapi soja umaka. Krčkaj još 5 minuta.
- Posluži s kuhanom rižom.

Srijeda – GRUZIJA
Lobio (varivo od crvenog graha s orahom i začinima)
Vrsta jela: Vegetarijansko
Vrijeme pripreme: 45 minuta
Sastojci:
- 1 šalica crvenog graha (namočenog prethodni dan)
- 1 luk, 2 češnja češnjaka
- 1 žličica korijandera u prahu, 1/2 žličice čilija
- 1/2 šalice mljevenih oraha
- Svježi peršin i/ili korijander
- Maslinovo ulje, sol
Priprema:
- Skuhaj grah dok ne omekša.
- Na ulju prodinstaj luk, češnjak i začine.
- Dodaj grah i lagano ga zgnječi. Umiješaj mljevene orahe i začinsko bilje.
- Posluži uz topli kukuruzni kruh ili rižu.

Četvrtak – PORTUGAL
Bacalhau à Brás (riblje jelo s bakalarom, krumpirom i jajima)
Vrsta jela: Riblje
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Sastojci:
- 300 g sušenog bakalara (prethodno namočenog)
- 2 krumpira, naribana
- 1 luk
- 2 jaja
- Maslinovo ulje, sol, papar
- Masline i peršin za posipanje
Priprema:
- Krumpir naribaj na trakice i isprži dok ne postane hrskav.
- Luk isprži na maslinovom ulju, dodaj natrgani bakalar i pirjaj 10 min.
- Umiješaj prženi krumpir i potom lagano ulij razmućena jaja. Miješaj dok se jaja ne stisnu.
- Pospite maslinama i svježim peršinom.

Petak – TUNIS
Ojja (tuniska shakshuka s merguez kobasicom)
Vrsta jela: Mesno
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Sastojci:
- 2 merguez kobasice (ili začinjena svinjska/janjeća kobasica)
- 1 luk, 1 crvena paprika
- 2 rajčice
- 2 jaja
- Maslinovo ulje, harissa (ili čili pasta), kumin
Priprema:
- Kobasice nareži i poprži. Dodaj nasjeckani luk i papriku.
- Dodaj oguljene i sjeckane rajčice, žličicu harisse i kumin. Pirjaj 15 minuta.
- Razbij jaja direktno u smjesu i poklopi da se stisnu (po želji ostavi žumanjak tekuć).
- Posluži s toplim kruhom.

Subota – MAĐARSKA
Töltött paprika (punjene paprike u paradajz umaku)
Vrsta jela: Mesno
Vrijeme pripreme: 1 sat
Sastojci:
- 4 žute paprike za punjenje
- 300 g mljevene junetine ili miješanog mesa
- 1 šalica kuhanog riže
- 1 jaje
- 1 luk, 2 češnja češnjaka
- 2 šalice pasirane rajčice
- 1 žličica slatke paprike, sol, papar
Priprema:
- Pomiješaj meso, rižu, jaje, začine i sjeckani luk.
- Napuni paprike i složi ih u duboki lonac.
- Prelij rajčicom i malo vode, dodaj češnjak.
- Kuhaj poklopljeno 45 minuta na srednjoj vatri.

Nedjelja – TURSKE REGIJE
Ispanaklı Börek (savijača s blitvom i sirom)
Vrsta jela: Vegetarijansko
Vrijeme pripreme: 45 minuta
Sastojci:
- 500 g svježih kora (yufka ili tanko vučeno tijesto)
- 300 g blitve ili špinata
- 200 g feta sira
- 1 jaje
- 1 šalica jogurta
- 1/4 šalice ulja
- Sol, papar, sezam
Priprema:
- Blitvu kratko blanširaj i nasjeckaj. Pomiješaj sa sirom i začinima.
- U zdjelici izmiješaj jaje, jogurt i ulje.
- Kore premaži smjesom, stavi nadjev, zarolaj i složi u pleh.
- Peci na 180 °C oko 30–35 minuta. Pospite sezamom pri kraju.

Usudi se kuhati drugačije
Ovi recepti su dokaz da domaći ručak ne mora biti uvijek isti i da se internacionalna kuhinja može uklopiti u svakodnevni jelovnik, čak i bez kompliciranih sastojaka. Ako pitate nas, vrijedi ih isprobati.
Izvor naslovne fotografije: Pexels