MENU

Tjedni meni: 7 brzih i ukusnih ručkova gotovih za manje od 30 minuta

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 15. veljače 2025.

Naši, već znate, najdraži recepti su oni koji se pripremaju u jednoj posudi ili u kojima sve bacimo u blender ili pak pećnicu, bez puno pripreme. A daleko najdraži su nam oni gotovi u manje od pola sata. 

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 15. veljače 2025.

Znate one dane kad taman osjetite prve naznake gladi, otvorite hladnjak i mozak vam točno skenira potrebne proizvode za brzinski ručak - divota od dana.

Sve skupa, od ideje do realizacije, treba vam manje od 30 minuta. Sve je na stolu i spremno taman onda kada mozak do želudca uspije u potpunosti poslati poruku “ej, gladna sam, vrijeme je”. Takav dan vam uz naš tjedni meni može biti svaki jer smo ovog tjedna odlučile osmisliti čak 7 recepata koji su gotovi u manje od pola sata. 

Izvor: Pexels

Ponedjeljak - Salata s pečenim batatom i slanutkom

Nova omiljena namirnica nam je batat pa čisto da znate da se u idućim mjesecima bacamo u istraživanje slatkog krumpira. Najbolje recepte ćemo svakako podijeliti s vama. (Hint* plan nam je ubaciti ga u deserte)

Sastojci:

Priprema:

  1. Batat narezati na kockice, pomiješati sa slanutkom, začinima i maslinovim uljem te peći 20 min na 200°C.
  2. U zdjeli pomiješati rukolu, dodati pečeni batat i slanutak.
  3. Preliti tahini umakom (pomiješati tahini i limunov sok s malo vode).
Izvor: Pexels

Utorak - Pečena tjestenina sa sirom i špinatom 

Ovaj recept funkcionira i bez pečenja u pećnici, pa možete i prije biti gotovi sa cijelim jelom.

Sastojci:

Priprema:

  1. Tjesteninu skuhati al dente.
  2. Na tavi pirjati češnjak i kada dobije boju i zamiriši dodati mu špinat
  3. Nakon par minuta umiješati sir, vrhnje i parmezan te dodati ocijeđenu tjesteninu.
  4. Sve staviti u vatrostalnu posudu i peći 10 min na 200 °C dok se ne zapeče. Ako preskačete pećnicu, samo pričekajte da se vrhnje malo zgusne na tavi.
Izvor: Pexels

Srijeda – tjestenina u umaku od luka

Ima li bolje stvari od karameliziranog luka? On nas je inspirirao na ovaj recept. Disclamer, moguće da će vam trebati malo dulje od pola sata za ovaj recept (ovisi o količini luka koji ćete karamelizirati). Proces zna potrajati, ali isplati se svake minute. I da, jesmo li napomenule da se sve kuha u jednom loncu?

Sastojci: 

Priprema: 

  1. Na kombinaciju ulja i maslaca bacite veće količine nasjeckanog luka. 
  2. Luk karamelizirajte i kada je već mekan i dobije zlatnu boju, dodajte mu protisnuti češnjak i timijan. Na sve to dodajte decilitar bijelog vina i kada vino ispari dodajte soja sos
  3. Sa strane rastopite kocku za temeljac u vodi i dodajte to na luk. U posudu odmah stavite i sirovu tjesteninu i miješajte povremeno dok se tjestenina ne skuha i upije višak vode.
  4. Na kraju u umak umiješajte vrhnje za kuhanje i parmezan. 
Izvor: Pexels

Četvrtak - Gusta juha od pečene paprike i leće

Svaki se tjedan potrudimo u meni ubaciti neku juhu, a isto se tako trudimo da ne budu dosadne i uvijek iste. Puno je kombinacija povrća koje dobro funkcioniraju u juhama, a nama su najdraže ove guste koje volimo servirati uz prepečeni kruh.

Sastojci:

Priprema:

  1. Paprike prepoloviti, očistiti i peći u pećnici na 220 °C dok ne pocrne (10 min).
  2. U loncu pirjati luk i češnjak, dodati ispranu leću i temeljac. Kuhati 15 min.
  3. Oguliti pečene paprike, dodati u lonac i sve izmiksati štapnim mikserom.
  4. Poslužiti s malo maslinovog ulja i svježim bosiljkom.
Izvor: Pexels

Petak - Losos iz pećnice sa salatom od avokada i grejpa

Petkom, klasično riba. Ali ovog puta u skroz novoj i egzotičnoj kombinaciji. Avokado u receptu zaslužan je za zdrave masti, a grejp za vitamine prijeko potrebne u ovo vrijeme prehlada i gripa, dakle - i ukusno i zdravo. 

Sastojci:

Priprema:

  1. Losos posoliti, popapriti, premazati maslinovim uljem i peći u pećnici na 200 °C 12-15 min.
  2. Avokado i grejp narezati na kockice, dodati med i limunov sok, promiješati.
  3. Poslužiti losos uz svježu salatu i posuti sjemenkama sezama koje ste prije malo zagrijale na tavi.
Izvor: Pexels

Subota - Piletina s medom i senfom uz pečene tikvice

Nedavno smo otkrile da nam je kombinacija meda, senfa, aceta balsamica i ulja najbolja kombinacija za salatu pa smo odlučile nešto slično isprobati i na mesu.

Sastojci:

Priprema:

  1. Pomiješati senf i med, premazati piletinu i peći u tavi 6-7 min sa svake strane.
  2. Tikvicu narezati na kolutiće, posoliti, popapriti i peći na roštilj tavi dok ne omekša.
  3. Poslužiti sve zajedno, posipano sjeckanim peršinom. Po želji možete jelu dodati i brokulu kuhanu na pari koju začinite uz par kapi soka od limuna ili limete
Izvor: Pexels

Nedjelja - Svinjski file u umaku od gljiva s pireom od mrkve

Evo dokaza da se i nedjeljni ručak može pojednostaviti i brzinski pripremiti, a ne da svaku nedjelju pola dana provedete u kuhinji. Pojednostavite si život! 

p.s. puno je sastojaka, ali priprema nije komplicirana

Sastojci:

Priprema:

  1. Pire: Oguliti i narezati mrkvu, kuhati u slanoj vodi 15-20 min dok ne omekša. Ocijediti, dodati maslac i mlijeko te usitniti u kremasti pire. Po želji dodati malo đumbira za aromu.
  2. Meso: Svinjski file začiniti solju i paprom te pržiti na srednje jakoj vatri sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju (oko 8-10 min). Izvaditi ga i zamotati u foliju.
  3. Umak: Na istoj tavi, nakon mesa pirjati luk i češnjak, dodati narezane gljive i pržiti 5 min. Uliti vino, pustiti da ispari, zatim dodati vrhnje i začiniti timijanom.
  4. Meso narezati na komade, vratiti u umak i pustiti da se prožme 2-3 minute.
  5. Poslužiti s pireom od mrkve i malo svježeg timijana na vrhu.

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #BRZINSKI RECEPT #BRZIRUČAK #MULTITASKINGKITCHEN

Preporučeni sadržaj