Znate one dane kad taman osjetite prve naznake gladi, otvorite hladnjak i mozak vam točno skenira potrebne proizvode za brzinski ručak - divota od dana.
Sve skupa, od ideje do realizacije, treba vam manje od 30 minuta. Sve je na stolu i spremno taman onda kada mozak do želudca uspije u potpunosti poslati poruku “ej, gladna sam, vrijeme je”. Takav dan vam uz naš tjedni meni može biti svaki jer smo ovog tjedna odlučile osmisliti čak 7 recepata koji su gotovi u manje od pola sata.

Ponedjeljak - Salata s pečenim batatom i slanutkom
Nova omiljena namirnica nam je batat pa čisto da znate da se u idućim mjesecima bacamo u istraživanje slatkog krumpira. Najbolje recepte ćemo svakako podijeliti s vama. (Hint* plan nam je ubaciti ga u deserte)
Sastojci:
- 1 batat
- 200 g kuhanog ili konzerviranog slanutka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica kumina
- 1 žličica paprike
- 100 g rukole
- 1 žlica tahinija
- Sok pola limuna
Priprema:
- Batat narezati na kockice, pomiješati sa slanutkom, začinima i maslinovim uljem te peći 20 min na 200°C.
- U zdjeli pomiješati rukolu, dodati pečeni batat i slanutak.
- Preliti tahini umakom (pomiješati tahini i limunov sok s malo vode).

Utorak - Pečena tjestenina sa sirom i špinatom
Ovaj recept funkcionira i bez pečenja u pećnici, pa možete i prije biti gotovi sa cijelim jelom.
Sastojci:
- 250 g tjestenine (penne ili fusilli)
- 200 g ricotte ili svježeg sira
- 100 g parmezana
- 100 g špinata
- 1 češanj češnjaka
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- Maslinovo ulje, sol, papar
Priprema:
- Tjesteninu skuhati al dente.
- Na tavi pirjati češnjak i kada dobije boju i zamiriši dodati mu špinat
- Nakon par minuta umiješati sir, vrhnje i parmezan te dodati ocijeđenu tjesteninu.
- Sve staviti u vatrostalnu posudu i peći 10 min na 200 °C dok se ne zapeče. Ako preskačete pećnicu, samo pričekajte da se vrhnje malo zgusne na tavi.

Srijeda – tjestenina u umaku od luka
Ima li bolje stvari od karameliziranog luka? On nas je inspirirao na ovaj recept. Disclamer, moguće da će vam trebati malo dulje od pola sata za ovaj recept (ovisi o količini luka koji ćete karamelizirati). Proces zna potrajati, ali isplati se svake minute. I da, jesmo li napomenule da se sve kuha u jednom loncu?
Sastojci:
- 1 žlica maslaca
- 2 žlice ulja
- 3 velika luka
- 5 češnja češnjaka
- 3 žlice timijana
- dvije žlice soja sosa
- jedna povrtna kocka
- 1 decilitar vrhnja za kuhanje
- parmezan po želji.
Priprema:
- Na kombinaciju ulja i maslaca bacite veće količine nasjeckanog luka.
- Luk karamelizirajte i kada je već mekan i dobije zlatnu boju, dodajte mu protisnuti češnjak i timijan. Na sve to dodajte decilitar bijelog vina i kada vino ispari dodajte soja sos
- Sa strane rastopite kocku za temeljac u vodi i dodajte to na luk. U posudu odmah stavite i sirovu tjesteninu i miješajte povremeno dok se tjestenina ne skuha i upije višak vode.
- Na kraju u umak umiješajte vrhnje za kuhanje i parmezan.

Četvrtak - Gusta juha od pečene paprike i leće
Svaki se tjedan potrudimo u meni ubaciti neku juhu, a isto se tako trudimo da ne budu dosadne i uvijek iste. Puno je kombinacija povrća koje dobro funkcioniraju u juhama, a nama su najdraže ove guste koje volimo servirati uz prepečeni kruh.
Sastojci:
- 2 crvene paprike
- 1 manja glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 100 g crvene leće
- 500 ml povrtnog temeljca
- Maslinovo ulje, sol, papar, dimljena paprika
Priprema:
- Paprike prepoloviti, očistiti i peći u pećnici na 220 °C dok ne pocrne (10 min).
- U loncu pirjati luk i češnjak, dodati ispranu leću i temeljac. Kuhati 15 min.
- Oguliti pečene paprike, dodati u lonac i sve izmiksati štapnim mikserom.
- Poslužiti s malo maslinovog ulja i svježim bosiljkom.

Petak - Losos iz pećnice sa salatom od avokada i grejpa
Petkom, klasično riba. Ali ovog puta u skroz novoj i egzotičnoj kombinaciji. Avokado u receptu zaslužan je za zdrave masti, a grejp za vitamine prijeko potrebne u ovo vrijeme prehlada i gripa, dakle - i ukusno i zdravo.
Sastojci:
- 2 fileta lososa
- 1 žlica maslinovog ulja
- Sok pola limuna
- 1 avokado
- 1 grejp
- 1 žličica meda
- Sol, papar, sjemenke sezama
Priprema:
- Losos posoliti, popapriti, premazati maslinovim uljem i peći u pećnici na 200 °C 12-15 min.
- Avokado i grejp narezati na kockice, dodati med i limunov sok, promiješati.
- Poslužiti losos uz svježu salatu i posuti sjemenkama sezama koje ste prije malo zagrijale na tavi.

Subota - Piletina s medom i senfom uz pečene tikvice
Nedavno smo otkrile da nam je kombinacija meda, senfa, aceta balsamica i ulja najbolja kombinacija za salatu pa smo odlučile nešto slično isprobati i na mesu.
Sastojci:
- 2 pileća fileta
- 2 žlice senfa
- 1 žlica meda
- 1 tikvica
- 1 žlica maslinovog ulja
- Sol, papar, čili pahuljice
Priprema:
- Pomiješati senf i med, premazati piletinu i peći u tavi 6-7 min sa svake strane.
- Tikvicu narezati na kolutiće, posoliti, popapriti i peći na roštilj tavi dok ne omekša.
- Poslužiti sve zajedno, posipano sjeckanim peršinom. Po želji možete jelu dodati i brokulu kuhanu na pari koju začinite uz par kapi soka od limuna ili limete

Nedjelja - Svinjski file u umaku od gljiva s pireom od mrkve
Evo dokaza da se i nedjeljni ručak može pojednostaviti i brzinski pripremiti, a ne da svaku nedjelju pola dana provedete u kuhinji. Pojednostavite si život!
p.s. puno je sastojaka, ali priprema nije komplicirana
Sastojci:
- 400 g svinjskog filea
- 200 g smeđih šampinjona ili bukovača
- 1 manja glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 100 ml bijelog vina
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 2 žlice maslaca
- Sol, papar, timijan
- Za pire od mrkve:
- 3 veće mrkve
- 1 žlica maslaca
- 50 ml toplog mlijeka ili vrhnja
- Sol, malo đumbira u prahu (po želji)
Priprema:
- Pire: Oguliti i narezati mrkvu, kuhati u slanoj vodi 15-20 min dok ne omekša. Ocijediti, dodati maslac i mlijeko te usitniti u kremasti pire. Po želji dodati malo đumbira za aromu.
- Meso: Svinjski file začiniti solju i paprom te pržiti na srednje jakoj vatri sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju (oko 8-10 min). Izvaditi ga i zamotati u foliju.
- Umak: Na istoj tavi, nakon mesa pirjati luk i češnjak, dodati narezane gljive i pržiti 5 min. Uliti vino, pustiti da ispari, zatim dodati vrhnje i začiniti timijanom.
- Meso narezati na komade, vratiti u umak i pustiti da se prožme 2-3 minute.
- Poslužiti s pireom od mrkve i malo svježeg timijana na vrhu.
Izvor naslovne fotografije: Pexels