Free cookie consent management tool by TermsFeed Generator
MENU

Tjedni meni: 7 recepata s okusima rujna

Autor: Mamager Objavljeno: 13. rujna 2025.

Prvi tjedan škole, povratak na posao nakon godišnjeg i kaos u kući – zvuči poznato? Upravo zato dobro dođe tjedni meni s receptima koji koriste sezonske namirnice i skraćuju vrijeme provedeno u kuhinji

Autor: Mamager Objavljeno: 13. rujna 2025.

Rujan je uvijek mjesec novih početaka, ali i mjesec kada je teško vratiti rutinu u normalu. Upravo zato tjedni meni dođe kao mala slamka spasa – manje razmišljanja što kuhati, manje lutanja po dućanima i manje nervoze u 17 sati kad su svi gladni. A najbolja stvar u rujnu? Tržnice su prepune sezonskog povrća i voća – bundeve, tikvice, rajčice, šljive, jabuke – pa svaki obrok miriše na jesen i na domaće.

Izvor: Pexels

Nismo od onih što tvrde da morate kuhati svaki dan od nule – upravo zato smo birale recepte koji su praktični, neki se mogu i pripremiti unaprijed, a svi su dovoljno drugačiji da tjedan ne prođe u prehrambenoj monotoniji.

Evo što ovaj tjedan kuhamo:

Ponedjeljak: Varivo od tikvica i mladog krumpira

Lagano varivo koje miriše na domaće, a idealno je za ponijeti i u termosici na posao.

Sastojci:

Priprema:

  1. Na ulju pirjaj sitno nasjeckani luk dok ne omekša.
  2. Dodaj mrkvu i krumpir na kockice, pa tikvice.
  3. Ulij vode da prekrije povrće, ubaci lovor i kuhaj 25 min.
  4. Pospi svježim peršinom i posluži s kriškom kruha.
Izvor: Pexels

Utorak: Pileća prsa s pečenim grožđem i orasima

Neobična kombinacija koja spaja sočnost piletine i slatkoću grožđa – pravi jesenski twist.

Sastojci:

Priprema:

  1. Piletinu posoli i popapri, premaži uljem i peci u pećnici 20 min na 200 °C.
  2. U međuvremenu grožđe prereži napola i pomiješaj s orasima, malo ulja i ružmarina.
  3. Dodaj uz piletinu zadnjih 10 minuta pečenja.
  4. Posluži toplo uz zelenu salatu.
Izvor: Pexels

Srijeda: Njoki s kremom od brokule i parmezanom

Kremasti umak od brokule pretvara obične njoke u pravo jesensko comfort jelo.

Sastojci:

Priprema:

  1. Brokulu skuhaj na pari dok ne omekša.
  2. U blenderu izmiksaj brokulu s češnjakom, uljem, soli i paprom.
  3. Skuhaj njoke, pomiješaj s kremom i pospi parmezanom.
Izvor: Pexels

Četvrtak: Salata od pečene bundeve, rikole i sira

Topla i hladna kombinacija koja odlično funkcionira i kao glavno jelo i kao lagan ručak.

Sastojci:

Priprema:

  1. Bundevu nareži na kocke, pokapaj uljem i peci 25 min na 200 °C.
  2. Pomiješaj s rikolom, feta sirom i pospi sjemenkama.
  3. Začini maslinovim uljem i limunom.
Izvor: Pexels

Petak: Goveđi stir-fry s kupusom i paprikom

Brzo, zasitno i puno okusa – idealno za kraj radnog tjedna.

Sastojci:

Priprema:

  1. Na vrućoj tavi poprži govedinu do zlatne boje.
  2. Dodaj narezani kupus i papriku.
  3. Začini sojinim umakom, medom i sezamovim uljem.
  4. Posluži s rižom ili rezancima.
Izvor: Pexels

Subota: Pečena pastrva s krumpirom i šljivama

Riba u kombinaciji sa sezonskim šljivama – iznenađenje koje stvarno funkcionira.

Sastojci:

Priprema:

  1. Pastrvu očisti i začini solju, paprom i uljem.
  2. Krumpire nareži i peci 15 min na 200 °C.
  3. Dodaj pastrvu i šljive prerezane na pola pa peci još 20 min.
  4. Pospi peršinom i posluži.
Izvor: Pexels

Nedjelja: Musaka od patlidžana i rajčica

Klasična musaka u sezonskom izdanju – lagana, ali bogata okusima kasnog ljeta i rane jeseni.

Sastojci:

Priprema:

  1. Patlidžane nareži na ploške i kratko ispeci u tavi.
  2. Na ulju dinstaj luk i meso, dodaj rajčice i začine.
  3. Složi red patlidžana, red nadjeva, i ponovi.
  4. Prelij smjesom od jaja i vrhnja.
  5. Peci 40 min na 180 °C.
Izvor: Pexels

Kuhamo sezonski

Jesenski tjedni meni pokazuje koliko nam sezonske namirnice mogu olakšati život: ne samo da su povoljnije i dostupnije, nego i ukusnije. Kad iskoristimo ono što priroda nudi baš sada, ručak dobije posebnu toplinu i miris domaćeg.

Naravno, nitko ne kaže da morate strogo pratiti plan – ali već i par dana unaprijed isplaniranih jela znači da ćete se manje živcirati i više uživati. A to je ono što rujan i jesen trebaju biti: malo sporiji, mirniji i bogatiji okusima. 

Izvor naslovne stranice: Pexels

#TJEDNIMENI #MULTITASKINGKITCHEN #RUJAN #JESENSKIRECEPTI #JESEN

Preporučeni sadržaj