Ovotjedni meni donosi sedam recepata iz različitih svjetskih kuhinja, a za njih ćete koristiti isključivo dostupne i svježe sastojke. Uživajte u raznovrsnim okusima i jednostavnim receptima koji će unijeti dašak svjetske gastronomije u vašu kuhinju!

Ponedjeljak: Francuska juha od luka s pečenim kruhom i sirom
Sastojci:
- 4 velika luka, tanko narezana
- 2 žlice maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 litra goveđeg ili povrtnog temeljca
- 150 ml bijelog vina
- 1 žličica svježeg timijana
- Sol i papar po ukusu
- 4 kriške bageta
- 100 g sira (preporuka je francuski grojer), naribanog
Priprema:
- U velikom loncu zagrijte maslac i maslinovo ulje te dodajte luk. Pirjajte na laganoj vatri oko 30 minuta dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.
- Dodajte bijelo vino i pustite da ispari alkohol.
- Ulijte temeljac, dodajte timijan, sol i papar te kuhajte još 20 minuta.
- Kriške bageta stavite na lim za pečenje, pospite sirom i zapecite u pećnici dok se sir ne otopi.
- Poslužite juhu s pečenim kruhom na vrhu.

Utorak: Talijanski rižoto s bučom i kaduljom
Sastojci:
- 300 g arborio riže (u Žabcu je imate po dosta niskoj cijeni trenutno)
- 500 g buče, narezane na kockice
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 manji luk, sitno nasjeckan
- 50 g maslaca
- 100 ml bijelog vina
- 50 g parmezana, naribanog
- 5-6 listova svježe kadulje
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Na tavi zagrijte maslac i pirjajte luk dok ne postane staklast.
- Dodajte rižu i kratko pržite dok ne postane lagano prozirna.
- Ulijte bijelo vino i pustite da ispari.
- Postupno dodajte temeljac, miješajući često dok riža ne omekša.
- U međuvremenu, buču ispecite u pećnici dok ne postane mekana.
- Dodajte pečenu buču u rižoto, umiješajte parmezan i svježe listove kadulje.

Srijeda: Tajlandski crveni curry s batatom i lećom
Sastojci:
- 1 srednji batat, oguljen i narezan na kockice
- 150 g crvene leće
- 400 ml kokosovog mlijeka
- 1 žlica crvene curry paste
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- 1 žlica sojinog umaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- Svježi korijander za posluživanje
- Kuhana riža kao prilog

Priprema:
- U tavi zagrijte ulje i pirjajte luk i češnjak dok ne omekšaju.
- Dodajte curry pastu i kratko pržite da se arome oslobode.
- Ubacite batat i leću, dobro promiješajte i prelijte kokosovim mlijekom.
- Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 20 minuta dok sve ne omekša.
- Umiješajte sojin umak i poslužite s kuhanom rižom i svježim korijanderom.
Četvrtak: Marokanska detox juha
Omiljen recept za bogatu juhu, dostupan je na linku.

Petak: Japanske palačinke s kupusom
Sastojci:
- 200 g kupusa, sitno narezanog
- 100 g brašna
- 2 jaja
- 100 ml vode ili temeljca
- 1 žlica sojinog umaka
- 1 mladi luk, sitno nasjeckan
- 1 žlica biljnog ulja
- Okonomiyaki umak i majoneza za posluživanje

Priprema:
- U zdjeli pomiješajte brašno, jaja, vodu i sojin umak dok ne dobijete glatku smjesu.
- Dodajte kupus i mladi luk te sve dobro promiješajte.
- Na tavi zagrijte ulje i ulijte smjesu, oblikujući palačinku.
- Pržite na srednje jakoj vatri oko 5 minuta sa svake strane dok ne postane zlatno-smeđa.
- Poslužite s okonomiyaki umakom koji je dostupan u dućanu Pekinška Patka u Vlaškoj ulici i majonezom.
Subota – Talijanska pizza
Ovdje ne filozofiramo puno, recept je na linku.

Nedjelja - Argentinski asado s chimichurri umakom
Sastojci:
- 1 kg junećih rebara ili bifteka
- Sol i papar po ukusu
- 2 žlice maslinovog ulja
Za chimichurri umak:
- 1 vezica svježeg peršina, sitno nasjeckanog
- 3 češnja češnjaka, zgnječena
- 1 žličica sušenog origana
- 1/2 žličice čili pahuljica
- 50 ml crvenog vinskog octa
- 100 ml maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu

Priprema:
- Meso posolite, popaprite i premažite maslinovim uljem. Ostavite da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi.
- Roštilj ili grill tavu zagrijte na srednje jaku vatru.
- Pecite meso oko 5-7 minuta sa svake strane (ovisno o debljini) dok ne postigne željenu razinu pečenosti.
- U međuvremenu, pomiješajte sve sastojke za chimichurri umak.
- Meso ostavite da odmori nekoliko minuta, zatim poslužite s chimichurri umakom i prilogom po želji.
Volimo mi našu kuhinju, možda najviše od svih gore navedenih (OK, možda ne više od talijanske), ali ponekad treba isprobati i nešto novo i svjetski! Dobar tek!
Izvor naslovne fotografije: Pexels