MENU

Tjedni meni: 7 sezonskih recepata inspiriranih svjetskim kuhinjama

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 1. ožujka 2025.

Ako i ovog tjedna tražite inspiraciju za ručak koji će biti ukusan, zdrav i usklađen s namirnicama koje su trenutno u sezoni – tu smo!

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 1. ožujka 2025.

Ovotjedni meni donosi sedam recepata iz različitih svjetskih kuhinja, a za njih ćete koristiti isključivo dostupne i svježe sastojke. Uživajte u raznovrsnim okusima i jednostavnim receptima koji će unijeti dašak svjetske gastronomije u vašu kuhinju!

Izvor: Pexels

Ponedjeljak: Francuska juha od luka s pečenim kruhom i sirom

Sastojci:

Priprema:

  1. U velikom loncu zagrijte maslac i maslinovo ulje te dodajte luk. Pirjajte na laganoj vatri oko 30 minuta dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.
  2. Dodajte bijelo vino i pustite da ispari alkohol.
  3. Ulijte temeljac, dodajte timijan, sol i papar te kuhajte još 20 minuta.
  4. Kriške bageta stavite na lim za pečenje, pospite sirom i zapecite u pećnici dok se sir ne otopi.
  5. Poslužite juhu s pečenim kruhom na vrhu.
Izvor: Pexels

Utorak: Talijanski rižoto s bučom i kaduljom

Sastojci:

Priprema:

  1. Na tavi zagrijte maslac i pirjajte luk dok ne postane staklast.
  2. Dodajte rižu i kratko pržite dok ne postane lagano prozirna.
  3. Ulijte bijelo vino i pustite da ispari.
  4. Postupno dodajte temeljac, miješajući često dok riža ne omekša.
  5. U međuvremenu, buču ispecite u pećnici dok ne postane mekana.
  6. Dodajte pečenu buču u rižoto, umiješajte parmezan i svježe listove kadulje
Izvor: Pexels

Srijeda: Tajlandski crveni curry s batatom i lećom

Sastojci:

Izvor: Pexels

Priprema:

  1. U tavi zagrijte ulje i pirjajte luk i češnjak dok ne omekšaju.
  2. Dodajte curry pastu i kratko pržite da se arome oslobode.
  3. Ubacite batat i leću, dobro promiješajte i prelijte kokosovim mlijekom.
  4. Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 20 minuta dok sve ne omekša.
  5. Umiješajte sojin umak i poslužite s kuhanom rižom i svježim korijanderom.

Četvrtak: Marokanska detox juha

Omiljen recept za bogatu juhu, dostupan je na linku. 

Izvor: Pexels

Petak: Japanske palačinke s kupusom

Sastojci:

Izvor: Pexels

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte brašno, jaja, vodu i sojin umak dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Dodajte kupus i mladi luk te sve dobro promiješajte.
  3. Na tavi zagrijte ulje i ulijte smjesu, oblikujući palačinku.
  4. Pržite na srednje jakoj vatri oko 5 minuta sa svake strane dok ne postane zlatno-smeđa.
  5. Poslužite s okonomiyaki umakom koji je dostupan u dućanu Pekinška Patka u Vlaškoj ulici i majonezom.

Subota – Talijanska pizza

Ovdje ne filozofiramo puno, recept je na linku.

Izvor: Pexels

Nedjelja - Argentinski asado s chimichurri umakom

Sastojci:

Za chimichurri umak:

Izvor: Pexels

Priprema:

  1. Meso posolite, popaprite i premažite maslinovim uljem. Ostavite da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi.
  2. Roštilj ili grill tavu zagrijte na srednje jaku vatru.
  3. Pecite meso oko 5-7 minuta sa svake strane (ovisno o debljini) dok ne postigne željenu razinu pečenosti.
  4. U međuvremenu, pomiješajte sve sastojke za chimichurri umak.
  5. Meso ostavite da odmori nekoliko minuta, zatim poslužite s chimichurri umakom i prilogom po želji.

Volimo mi našu kuhinju, možda najviše od svih gore navedenih (OK, možda ne više od talijanske), ali ponekad treba isprobati i nešto novo i svjetski! Dobar tek!

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #SVJETSKA KUHINJA #INTERNACIONALNI RECEPTI #MULTITASKINGKITCHEN

Preporučeni sadržaj