U moru (zanimljiva igra riječi, znamo) svakodnevnih obaveza, planiranje obroka često pada u drugi plan. Zato vam i ovaj tjedan, već tradicionalno, donosimo praktičan tjedni meni koji uključuje sedam brzih, zdravih i ukusnih jela – po jedno za svaki dan. Recepti su osmišljeni tako da štede vrijeme, ne traže previše pripreme i zadovoljavaju i male i velike apetite.
Ponedjeljak – Varivo od leće i batata
Ovo jelo je savršeno za zdrav početak tjedna, i još to s namirnicama koje su u sezoni.

Sastojci:
- 1 šalica crvene leće
- 1 batat (veći), narezan na kockice
- 1 mrkva
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 žličica curry praha
- 700 ml povrtnog temeljca
- Maslinovo ulje, sol, papar
Priprema:
Na malo maslinovog ulja prodinstajte luk i češnjak. Dodajte mrkvu i batat pa pirjajte par minuta. Umiješajte curry, leću i zalijte temeljcem. Kuhajte oko 25 minuta dok sve ne omekša. Po potrebi dodajte još vode i začinite po ukusu. Možete ga kombinirati s pečenim kobasicama.
Utorak – Pohana piletina u cornflakesu s kremastim umakom od jogurta i meda
Ako mislite da je najfinija piletina u KFC-u, varate se. Ova panirana u cornflakesu je naš ultimativni favorit (iako da, možda malo podsjeća na KFC.)
Sastojci:
- 2 pileća filea
- 2 šalice cornflakesa (zgnječenih)
- Sezamove sjemenke
- Parmezan
- 1 jaje
- 1 žlica brašna
- Sol, papar, crvena paprika
Za umak:
- 100 g grčkog jogurta
- 1 žličica meda
- Sok ½ limuna
- Prstohvat senfa
Priprema:
Piletinu narežite na trakice, posolite i popaprite, možete dodati i malo crvene paprike. Uvaljajte u brašno, zatim u jaje i cornflakes koji ste izgnječili i dodali mu parmezan i sezam. Pecite u pećnici 20 minuta na 200°C ili u tavi s malo ulja. Umak napravite tako da sve sastojke dobro izmiješate. Poslužite uz pečeni krumpir ili batat i zelenu salatu. Umjesto umaka možete napraviti i salatu od jogurta i svježih krastavaca.
Srijeda – Tjestenina s kozicama u umaku od soja sosa i limete

Najdraži plodovi mora u najdražem umaku, tako mi opisale ovaj recept.
Sastojci:
- 200 g očišćenih kozica
- 250 g rižinih ili običnih špageta
- 2 žlice soja sosa
- Sok 1 limete
- 1 češanj češnjaka
- Maslinovo ulje, chili pahuljice (po želji)
- Med
Priprema:
Skuhajte tjesteninu. Na tavi ugrijte malo ulja, dodajte češnjak i kratko popržite kozice. Umiješajte soja sos, žlicu meda i limetu, po želji dodajte chili. Pomiješajte s tjesteninom i poslužite odmah. Sastojke za umak možete i prije pomiješati i u njemu marinirati kozice pa ih staviti na tavu, za extra flavour.
Četvrtak – Pileći wrap s avokadom i kukuruzom
Jedan kids friendly recept.

Sastojci:
- 2 tortilje
- 200 g pečene piletine (može i ostatak od utorka)
- ½ avokada
- 2 žlice kukuruza
- 1 žlica kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
- Par listova salate
Priprema:
Tortilje lagano ugrijte. Piletinu natrgajte, pomiješajte s kukuruzom, narezanom salatom, avokadom i žlicom vrhnja. Sve zarolajte i poslužite. Djeca ovo obožavaju jer je jednostavno, kremasto i bez "nepoznatih" okusa.
Petak – Curry s kokosovim mlijekom i slanutkom
Malo egzotičan, ali brzinski recept koji ćete obožavati.
Sastojci:
- 1 konzerva slanutka
- 1 konzerva kokosovog mlijeka
- 1 mala tikvica
- 1 žličica crvene curry paste (ili blage za djecu)
- Maslinovo ulje, sol, papar
Priprema:
Na ulju kratko prepržite curry pastu i tikvicu narezanu na kockice. Dodajte kokosovo mlijeko i slanutak. Kuhajte 10–15 minuta dok se sve ne zgusne i sjedini. Poslužite s rižom. Na vrh možete nasjeckati i malo mladog luka ili vlasca. U cijelu priču možete naravno dodati i piletinu.
Subota - Pizza
Kratko i jasno. Subotom se jede pizza. Ali to ne znači da svaki put mora biti ista. Na linku pronađite recept za zdravu verziju bez brašna.

Nedjelja – Zapečeni njoki sa sirom i špinatom
Kada vam se jede nešto fino, kremasto i brzo, a ne želite da djeca “brljaju” po tanjuru, ovo je naš go to recept.
Sastojci:
- 500 g svježih njoka
- 100 g svježeg špinata
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 100 g naribanog sira (gauda, mozzarella)
- Sol, muškatni oraščić
Priprema:
Njoke kratko prokuhajte (dok ne isplivaju). U tavi lagano prodinstajte špinat, dodajte vrhnje i začine. Pomiješajte s njokima i sve prebacite u posudu za pečenje. Posipajte sirom i zapecite 10 minuta na 200°C. Možete i miksati umak u potpunosti da “sakrijete” špinat ako djeca nisu fanovi.

Nadamo se da će ovaj tjedni meni uštedjeti dragocjeno vrijeme i inspirirati vas za jednostavne, ali efektne obroke (i da ćete i vi dočekati taj pansion i hotelski švedski stol).
Izvor naslovne fotografije: Pexels