MENU

Tjedni meni: domaća tradicionalna jela s modernim zaokretom

Autor: Mamager Objavljeno: 12. srpnja 2025.

Možda je vrijeme da u ovom tjednu ne mozgate previše o tome što kuhati. Možda je vrijeme da se okrenemo nazad tradiciji i onim jelima koja smo možda zaboravili. Ipak, da ne bude predosadno, u tradiciju umješajte malo modernih nota. 

Autor: Mamager Objavljeno: 12. srpnja 2025.

Kad pomislimo na hrvatsku kuhinju, u sjećanju nam se vraćaju mirisi iz djetinjstva – bakina juha, sarma, faširanci, variva koja su se kuhala satima i zvuk žlice koja struže dno tanjura. Iako se ljeti trudimo jesti laganije, to ne znači da moramo zaboraviti na ta topla, poznata jela koja griju srce.

Donosimo vam tjedni meni s 7 prijedloga ručkova – svaki dan jedno tradicionalno jelo, ali s modernim zaokretom, uzimajući u obzir sezonske i ljetne okuse. 

Izvor: Pexels

PONEDJELJAK: Ljetni sataraš s poširanim jajetom i kremom od skute

Započnite tjedan laganim jelom iz djetinjstva – satarašem. Umjesto klasičnog posluživanja, napravite ga kao bazu (duže kuhana paprika, tikvica i rajčica), na koju stavite nježno poširano jaje i nekoliko žlica kreme od skute i limuna. 

Sastojci (za 2 osobe):

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju pirjajte sjeckani luk dok ne omekša.
  2. Dodajte narezanu papriku i tikvicu, pa pirjajte 10-ak minuta.
  3. Umiješajte rajčice narezane na kockice i kuhajte dok povrće ne omekša i ne postane kompaktna smjesa (20-ak minuta).
  4. Poširajte jaja: zakuhajte vodu s malo octa, vrtlogom spustite razbijeno jaje i kuhajte 3 minute.
  5. Za kremu od skute: izmiksajte skutu s vrhnjem, limunovom koricom, soli i paprom.
  6. Na tanjur stavite topli sataraš, kremu od skute i poširano jaje. Posipajte svježim bosiljkom.
Izvor: Pexels

UTORAK: Faširanci od tune s krumpir salatom i gremolatom

Klasični faširanci doživjeli su makeover – umjesto mljevenog mesa, koristite svježu ili konzerviranu tunu, malo senfa, krušne mrvice i kapare. Pržite ih ili pecite u pećnici. Poslužite uz hladnu krumpir salatu s bučinim uljem i gremolatom od peršina, češnjaka i limunove korice.

Sastojci:

Priprema:

  1. Tunjevinu ocijedite, usitnite i pomiješajte s jajetom, mrvicama, senfom i kaparima. Oblikujte pljeskavice.
  2. Pržite ih na malo ulja dok ne dobiju zlatnu boju.
  3. Krumpir skuhajte, ogulite i narežite. Pomiješajte s bučinim uljem i octom.
  4. Za gremolatu: sitno nasjeckajte češnjak, peršin i limunovu koricu. Pospite po salati.
  5. Servirajte faširance uz salatu.
Izvor: Pexels

SRIJEDA: Hladna juha od graška s mentom i škampima

Grašak često koristimo u varivima, no ovaj put ga pretvaramo u hladnu, svilenkastu juhu s mentom. Na vrh stavite kratko sotirane škampe (ili kozice) i nekoliko kapi čili ulja za kontrast. Lagano, profinjeno, savršeno za srpanjsku žegu.

Sastojci:

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju sotirajte sjeckani mladi luk, dodajte krumpir narezan na kockice i grašak. Podlijte vodom i kuhajte dok ne omekšaju.
  2. Dodajte mentu i sve izmiksajte u glatku krem juhu. Ohladite ju.
  3. Škampe očistite, kratko prepecite na grill tavi, posolite.
  4. Servirajte hladnu juhu sa škampima, nekoliko kapi čili ulja i listićima mente.
Izvor: Pexels

ČETVRTAK: Punjene paprike s cous-cousom i svježim sirom

Zaboravite klasične punjene paprike s mljevenim mesom i teškim umakom. Napunite paprike kombinacijom cous-cousa, cherry rajčica, mladog luka, svježeg sira i začinskog bilja. Pecite u pećnici i poslužite uz jogurt s limunom.

Sastojci:

Priprema:

  1. Cous-cous prelijte kipućom vodom, poklopite i pustite da nabubri.
  2. Pomiješajte cous-cous s usitnjenim rajčicama, svježim sirom, sjeckanim mladim lukom i peršinom.
  3. Paprike očistite, napunite smjesom i složite u lim. Prelijte s malo maslinova ulja i pecite 20 minuta na 180 °C.
  4. Jogurt pomiješajte s limunovim sokom i koricom za umak.
Izvor: Pexels

PETAK: Oslić u tempuri s blitvom i aiolijem od limuna

Petak je dan za ribu. Oslić, koji svi znamo iz djetinjstva, ovdje dolazi u laganoj tempuri i pržen do zlatne boje. Umjesto klasične blitve s krumpirom, napravite pire od blitve s maslinovim uljem. Uz to poslužite aioli s limunom i kaparima.

Sastojci:

Priprema:

  1. Pomiješajte sastojke za tempuru i umočite filete oslića. Pržite ih u dubokom ulju do zlatne boje.
  2. Krumpir skuhajte i zgnječite s blanširanom blitvom, dodajte maslinovo ulje.
  3. Za aioli: izmiksajte žumanjak, senf i limunov sok pa lagano dolijevajte ulje dok ne dobijete gust umak. Dodajte zgnječeni češnjak.
  4. Poslužite oslića uz pire i žlicu aiolija.
Izvor: Pexels

SUBOTA: Ljetni rižoto s tikvicama, pancetom i sirom iz mišine

Subotom volimo nešto kremasto, ali ne preteško. Ovaj rižoto spaja blage tikvice i dekadentnu pancetu, dok sir iz mišine daje dubinu i zemljani okus. Završite s prstohvatom naribanog limunove korice i par kapi domaćeg maslinovog ulja. Ako vam je teško doći do sira iz mišine, uvijek ga možete zamijeniti npr. gorgonzolom, mješaninom svježeg sira i parmezana ili zrelim kravljim sirom. 

Sastojci:

Priprema:

  1. Na maslacu pirjajte luk, dodajte rižu i miješajte dok ne postane staklasta.
  2. Postupno dodajte temeljac i miješajte (oko 20 minuta).
  3. Dodajte naribanu tikvicu na polovici kuhanja.
  4. Na kraju umiješajte pancetu (prethodno pečenu do hrskavog), naribani sir iz mišine i limunovu koricu.
  5. Po želji dodajte malo svježeg timijana.
Izvor: Pexels

NEDJELJA: Pileći ragù s domaćim fužima i svježim bosiljkom

Nedjeljni ručak ostaje “sveta tradicija”. No, umjesto teškog pečenja, pripremite lagani ragù od pilećih zabataka, bijelog vina, cherry rajčica i svježeg začinskog bilja. Poslužite uz domaće fuže (ili svježu tjesteninu) i parmezan.

Sastojci:

Priprema:

  1. Na ulju pržite luk i češnjak, dodajte narezano pileće meso, pržite dok ne dobije boju.
  2. Podlijte s malo vina, dodajte cherry rajčice i dinstajte dok ne omekšaju (20 min).
  3. Po potrebi dodajte malo vode.
  4. Skuhajte fuže, pomiješajte ih s ragùom i dodajte svježi bosiljak i malo maslinovog ulja za kraj.
Izvor: Pexels

Hrvatska kuhinja ne mora ostati zarobljena u prošlosti – naprotiv, može biti inspiracija za kreativna, sezonska i zdrava jela. Uživajte u okusima ljeta, spojite poznato s novim, i – kuhajte s guštom!

Ako vas inspiracija napusti i nakon našeg Mamager tjednog menija, prošećite zagrebačkom Tkalčom, Dežmanovim prolazom ili Masarykovom – možda baš tamo naiđete na sljedeći kulinarski twist koji će vas osvojiti i kojeg ćete pokušati reinterpretirati u svojoj kuhinji. 

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #MULTITASKINGKITCHEN #TRADICIJA #LJETNIRECEPTI

Preporučeni sadržaj