Kad pomislimo na hrvatsku kuhinju, u sjećanju nam se vraćaju mirisi iz djetinjstva – bakina juha, sarma, faširanci, variva koja su se kuhala satima i zvuk žlice koja struže dno tanjura. Iako se ljeti trudimo jesti laganije, to ne znači da moramo zaboraviti na ta topla, poznata jela koja griju srce.
Donosimo vam tjedni meni s 7 prijedloga ručkova – svaki dan jedno tradicionalno jelo, ali s modernim zaokretom, uzimajući u obzir sezonske i ljetne okuse.

PONEDJELJAK: Ljetni sataraš s poširanim jajetom i kremom od skute
Započnite tjedan laganim jelom iz djetinjstva – satarašem. Umjesto klasičnog posluživanja, napravite ga kao bazu (duže kuhana paprika, tikvica i rajčica), na koju stavite nježno poširano jaje i nekoliko žlica kreme od skute i limuna.
Sastojci (za 2 osobe):
- 1 glavica crvenog luka
- 1 crvena paprika
- 1 tikvica
- 2 zrele rajčice
- 2 jaja
- 100 g skute
- 2 žlice kiselog vrhnja
- Limunova korica
- Maslinovo ulje, sol, papar, svježi bosiljak
Priprema:
- Na maslinovom ulju pirjajte sjeckani luk dok ne omekša.
- Dodajte narezanu papriku i tikvicu, pa pirjajte 10-ak minuta.
- Umiješajte rajčice narezane na kockice i kuhajte dok povrće ne omekša i ne postane kompaktna smjesa (20-ak minuta).
- Poširajte jaja: zakuhajte vodu s malo octa, vrtlogom spustite razbijeno jaje i kuhajte 3 minute.
- Za kremu od skute: izmiksajte skutu s vrhnjem, limunovom koricom, soli i paprom.
- Na tanjur stavite topli sataraš, kremu od skute i poširano jaje. Posipajte svježim bosiljkom.

UTORAK: Faširanci od tune s krumpir salatom i gremolatom
Klasični faširanci doživjeli su makeover – umjesto mljevenog mesa, koristite svježu ili konzerviranu tunu, malo senfa, krušne mrvice i kapare. Pržite ih ili pecite u pećnici. Poslužite uz hladnu krumpir salatu s bučinim uljem i gremolatom od peršina, češnjaka i limunove korice.
Sastojci:
- 1 konzerva tune u maslinovom ulju (160 g)
- 1 jaje
- 2 žlice krušnih mrvica
- 1 žlica senfa
- 1 žličica kapara
- 4 srednja krumpira
- Bučino ulje, jabučni ocat
- Za gremolatu: peršin, limunova korica, češnjak (sitno sjeckano)
Priprema:
- Tunjevinu ocijedite, usitnite i pomiješajte s jajetom, mrvicama, senfom i kaparima. Oblikujte pljeskavice.
- Pržite ih na malo ulja dok ne dobiju zlatnu boju.
- Krumpir skuhajte, ogulite i narežite. Pomiješajte s bučinim uljem i octom.
- Za gremolatu: sitno nasjeckajte češnjak, peršin i limunovu koricu. Pospite po salati.
- Servirajte faširance uz salatu.

SRIJEDA: Hladna juha od graška s mentom i škampima
Grašak često koristimo u varivima, no ovaj put ga pretvaramo u hladnu, svilenkastu juhu s mentom. Na vrh stavite kratko sotirane škampe (ili kozice) i nekoliko kapi čili ulja za kontrast. Lagano, profinjeno, savršeno za srpanjsku žegu.
Sastojci:
- 300 g graška (može smrznuti)
- 1 mali krumpir
- 1 mladi luk
- Šaka svježe mente
- 6 škampi (ili kozica)
- Maslinovo ulje, sol, papar
- Čili ulje (po želji)
Priprema:
- Na maslinovom ulju sotirajte sjeckani mladi luk, dodajte krumpir narezan na kockice i grašak. Podlijte vodom i kuhajte dok ne omekšaju.
- Dodajte mentu i sve izmiksajte u glatku krem juhu. Ohladite ju.
- Škampe očistite, kratko prepecite na grill tavi, posolite.
- Servirajte hladnu juhu sa škampima, nekoliko kapi čili ulja i listićima mente.

ČETVRTAK: Punjene paprike s cous-cousom i svježim sirom
Zaboravite klasične punjene paprike s mljevenim mesom i teškim umakom. Napunite paprike kombinacijom cous-cousa, cherry rajčica, mladog luka, svježeg sira i začinskog bilja. Pecite u pećnici i poslužite uz jogurt s limunom.
Sastojci:
- 4 male paprike (babure)
- 100 g cous-cousa
- 100 g svježeg sira
- 5 cherry rajčica
- Mladi luk, peršin
- Jogurt, limun, maslinovo ulje
Priprema:
- Cous-cous prelijte kipućom vodom, poklopite i pustite da nabubri.
- Pomiješajte cous-cous s usitnjenim rajčicama, svježim sirom, sjeckanim mladim lukom i peršinom.
- Paprike očistite, napunite smjesom i složite u lim. Prelijte s malo maslinova ulja i pecite 20 minuta na 180 °C.
- Jogurt pomiješajte s limunovim sokom i koricom za umak.

PETAK: Oslić u tempuri s blitvom i aiolijem od limuna
Petak je dan za ribu. Oslić, koji svi znamo iz djetinjstva, ovdje dolazi u laganoj tempuri i pržen do zlatne boje. Umjesto klasične blitve s krumpirom, napravite pire od blitve s maslinovim uljem. Uz to poslužite aioli s limunom i kaparima.
Sastojci:
- 2 fileta oslića
- 4 listova blitve
- 2 krumpira
- Za tempuru: 100 g brašna, 1 jaje, 100 ml mineralne vode
- Za aioli: 1 žumanjak, 1 žličica senfa, limunov sok, maslinovo ulje, češnjak
Priprema:
- Pomiješajte sastojke za tempuru i umočite filete oslića. Pržite ih u dubokom ulju do zlatne boje.
- Krumpir skuhajte i zgnječite s blanširanom blitvom, dodajte maslinovo ulje.
- Za aioli: izmiksajte žumanjak, senf i limunov sok pa lagano dolijevajte ulje dok ne dobijete gust umak. Dodajte zgnječeni češnjak.
- Poslužite oslića uz pire i žlicu aiolija.

SUBOTA: Ljetni rižoto s tikvicama, pancetom i sirom iz mišine
Subotom volimo nešto kremasto, ali ne preteško. Ovaj rižoto spaja blage tikvice i dekadentnu pancetu, dok sir iz mišine daje dubinu i zemljani okus. Završite s prstohvatom naribanog limunove korice i par kapi domaćeg maslinovog ulja. Ako vam je teško doći do sira iz mišine, uvijek ga možete zamijeniti npr. gorgonzolom, mješaninom svježeg sira i parmezana ili zrelim kravljim sirom.
Sastojci:
- 200 g arborio riže
- 1 tikvica
- 4 tanke fete pancete
- Povrtni temeljac
- 1 luk
- 30 g maslaca
- 50 g sira iz mišine
- Limunova korica
Priprema:
- Na maslacu pirjajte luk, dodajte rižu i miješajte dok ne postane staklasta.
- Postupno dodajte temeljac i miješajte (oko 20 minuta).
- Dodajte naribanu tikvicu na polovici kuhanja.
- Na kraju umiješajte pancetu (prethodno pečenu do hrskavog), naribani sir iz mišine i limunovu koricu.
- Po želji dodajte malo svježeg timijana.

NEDJELJA: Pileći ragù s domaćim fužima i svježim bosiljkom
Nedjeljni ručak ostaje “sveta tradicija”. No, umjesto teškog pečenja, pripremite lagani ragù od pilećih zabataka, bijelog vina, cherry rajčica i svježeg začinskog bilja. Poslužite uz domaće fuže (ili svježu tjesteninu) i parmezan.
Sastojci:
- 2 pileća zabatka bez kosti
- 200 g fuža (ili svježe tjestenine)
- 200 g cherry rajčica
- 1 luk, 2 češnja češnjaka
- Bijelo vino
- Maslinovo ulje, bosiljak, sol, papar
Priprema:
- Na ulju pržite luk i češnjak, dodajte narezano pileće meso, pržite dok ne dobije boju.
- Podlijte s malo vina, dodajte cherry rajčice i dinstajte dok ne omekšaju (20 min).
- Po potrebi dodajte malo vode.
- Skuhajte fuže, pomiješajte ih s ragùom i dodajte svježi bosiljak i malo maslinovog ulja za kraj.

Hrvatska kuhinja ne mora ostati zarobljena u prošlosti – naprotiv, može biti inspiracija za kreativna, sezonska i zdrava jela. Uživajte u okusima ljeta, spojite poznato s novim, i – kuhajte s guštom!
Ako vas inspiracija napusti i nakon našeg Mamager tjednog menija, prošećite zagrebačkom Tkalčom, Dežmanovim prolazom ili Masarykovom – možda baš tamo naiđete na sljedeći kulinarski twist koji će vas osvojiti i kojeg ćete pokušati reinterpretirati u svojoj kuhinji.
Izvor naslovne fotografije: Pexels