MENU

Tjedni meni: Recepti koji spašavaju živce, vrijeme i gladne trbuhe

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 29. ožujka 2025.

Život je prekratak za lošu hranu, pogotovo onu koja se priprema satima. Ako želite spasiti tjedan od kulinarskog kaosa, a pritom ne želite završiti s još jednim dosadnim tanjurom tjestenine s kečapom, ovo su recepti za vas. 

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 29. ožujka 2025.

Pogledajmo istini u oči - nitko nema vremena za igru MasterChefa usred tjedna. Nakon cjelodnevnog jurcanja između posla, mailova koji ne prestaju pristizati i pokušaja da održite društveni život (ili barem ne zaboravite zaliti biljke), kuhanje se često svodi na ono što je najbrže i najmanje bolno. A to, u većini slučajeva, znači jedno te isto: prekuhani špageti s kečapom ili još jedno jelo iz mikrovalne.

No, ipak postoji način da izbjegnete prehrambenu monotoniju i kuhinjsku histeriju, a da pri tome ne zapalite kuhinju i ne potrošite pola plaće na dostavu. Rješenje (i inspiracija) je naš tjedni meni koji svakog vikenda donosi poticaj za meal prep brzih, kreativnih i drugačijih recepata, baš onakvih kakvi vam trebaju kad nemate vremena, živaca ni volje za kuhanje. Istražite ih u nastavku!

Izvor: Pexels

Ponedjeljak: Špageti s kremastim pestom od pečene paprike i badema

Zašto stalno jesti isti pesto kad možete probati ovu prefinu verziju? Pečene paprike i bademi daju bogat, orašast okus, a sve je gotovo dok se tjestenina skuha.

Sastojci:

Priprema:

  1. Paprike ispecite u pećnici dok ne pocrne, zatim ih ogulite i ubacite u blender.
  2. Dodajte bademe, češnjak, parmezan i maslinovo ulje. Izblendajte u kremasti pesto.
  3. Skuhajte špagete, pomiješajte ih s pestom i uživajte u najbržoj i najukusnijoj večeri.
Izvor: Pexels

Utorak: Brza pita od lisnatog tijesta s piletinom, gljivama i sirom

Kada ne znate što biste skuhali, ali želite nešto ukusno i comfort – lisnato tijesto uvijek spašava stvar.

Sastojci:

Priprema:

  1. Razvaljajte lisnato tijesto, posložite prethodno začinjenu piletinu narezanu na tanke trakice, gljive i sir.
  2. Preklopite rubove, premažite jajem i pecite na 200°C dok ne dobije zlatnu boju.
Izvor: Pexels

Srijeda: Mini pizze od lisnatog tijesta s mascarponeom i špekom

Za dane kad želite nešto brzo, ali želite da izgleda kao da ste se baš potrudili.

Sastojci:

Priprema:

  1. Izrežite lisnato tijesto na male kvadrate i namažite ih mascarponeom.
  2. Dodajte komadiće špeka i malo svježeg ružmarina.
  3. Pecite na 200°C oko 15 minuta. Po želji prelijte medom kad su pečene.
Izvor: Pexels

Četvrtak: Kremasta salata s puretinom, batatom, avokadom i hrskavim slanutkom

Ne, ovo nije još jedna dosadna salata, ovo je gastronomska bomba okusa i tekstura.

Sastojci:

Priprema:

  1. Ispecite puretinu i narežite ju na trakice.
  2. Batat narežite na kockice i pecite u pećnici dok ne omekša.
  3. Slanutak začinite dimljenom paprikom i također pecite dok ne postane hrskav.
  4. Pomiješajte batat, avokado i slanutak, prelijte limunovim sokom i grčkim jogurtom.
Izvor: Pexels

Petak: Pohane tikvice s umakom od grčkog jogurta i mente

Kad želite nešto hrskavo i ukusno, ali bez grižnje savjesti – ovo je pravi izbor.

Sastojci:

Priprema:

  1. Tikvice umočite u jaje pa u krušne mrvice i pecite u pećnici na 200°C dok ne postanu zlatne.
  2. Pomiješajte grčki jogurt s nasjeckanom mentom i poslužite kao umak.
Izvor: Pexels

Subota: Zapečene slane palačinke s ricottom i limunom

Ove palačinke čine next level jelo koje niste ni znali da vam treba jednom tjedno. 

Sastojci:

Priprema:

  1. Palačinke napunite ricottom pomiješanom s limunovom koricom i medom.
  2. Složite ih u posudu, pecite 10 minuta na 180°C i uživajte u savršenom obroku.
  3. Po želji ukrasite s šumskim voćem ako želite malo slatkastog okusa.
Izvor: Pexels

Nedjelja: Pašticada s domaćim pljukancima

Nedjelja je rezervirana za opuštanje, ali i za ozbiljnu hranu – onu koja miriše na dom i ne zahtijeva da stojite uz štednjak satima. Uz ovaj recept za pašticadu istovremeno možete osvoje potencijalne goste, ali dovoljno je jednostavan da ju pripremite u polusnu nakon duge subotnje večeri.

Sastojci

Za pašticadu:

Za pljukance:

Priprema

Pašticada:

  1. Pripremite meso: Posolite i popaprite meso te ga naglo zapecite sa svih strana na vrućem maslinovom ulju dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Izvadite i ostavite sa strane.
  2. Napravite bazu: Na istoj masnoći pirjajte luk dok ne postane staklast, zatim dodajte češnjak i mrkvu. Nakon nekoliko minuta umiješajte koncentrat rajčice i kratko ga popržite.
  3. Dodajte vino i temeljac: Dodajte vino – pustite da alkohol ispari, zatim vratite meso u posudu, dodajte temeljac, lovorov list, klinčiće i suhe šljive. Pokrijte i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena (ili dok meso ne postane mekano).
  4. Završno: Kad je meso mekano, izvadite ga i umak izblendajte štapnim mikserom do glatke teksture. Vratite meso u umak i pustite da se sve zajedno prožme još 10-ak minuta.

Pljukanci:

  1. Napravite tijesto: Pomiješajte brašno, sol, mlaku vodu i maslinovo ulje te zamijesite glatko tijesto. Ako je ljepljivo, dodajte još malo brašna.
  2. Oblikujte pljukance: Od tijesta otkidajte male komadiće i valjajte ih među dlanovima u obliku valjčića koji su tanji na krajevima, a deblji u sredini.
  3. Skuhajte ih: Ubacite ih u kipuću posoljenu vodu i kuhajte dok ne isplivaju na površinu (oko 3-5 minuta).
  4. Pljukance umiješajte u umak od pašticade da upiju sve božanstvene okuse. Servirajte uz čašu crnog vina i uživajte u pravom nedjeljnom klasiku – bez višesatnog kuhanja!

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #RECEPTI #BRZIRECEPTI #JEDNOSTAVNIRECEPTI #KUHANJE #MULTITASKINGKITCHEN

Preporučeni sadržaj