Pogledajmo istini u oči - nitko nema vremena za igru MasterChefa usred tjedna. Nakon cjelodnevnog jurcanja između posla, mailova koji ne prestaju pristizati i pokušaja da održite društveni život (ili barem ne zaboravite zaliti biljke), kuhanje se često svodi na ono što je najbrže i najmanje bolno. A to, u većini slučajeva, znači jedno te isto: prekuhani špageti s kečapom ili još jedno jelo iz mikrovalne.
No, ipak postoji način da izbjegnete prehrambenu monotoniju i kuhinjsku histeriju, a da pri tome ne zapalite kuhinju i ne potrošite pola plaće na dostavu. Rješenje (i inspiracija) je naš tjedni meni koji svakog vikenda donosi poticaj za meal prep brzih, kreativnih i drugačijih recepata, baš onakvih kakvi vam trebaju kad nemate vremena, živaca ni volje za kuhanje. Istražite ih u nastavku!

Ponedjeljak: Špageti s kremastim pestom od pečene paprike i badema
Zašto stalno jesti isti pesto kad možete probati ovu prefinu verziju? Pečene paprike i bademi daju bogat, orašast okus, a sve je gotovo dok se tjestenina skuha.
Sastojci:
- 2 crvene paprike
- 50 g badema
- 2 režnja češnjaka
- 50 g parmezana
- 50 ml maslinovog ulja
- 300 g špageta
Priprema:
- Paprike ispecite u pećnici dok ne pocrne, zatim ih ogulite i ubacite u blender.
- Dodajte bademe, češnjak, parmezan i maslinovo ulje. Izblendajte u kremasti pesto.
- Skuhajte špagete, pomiješajte ih s pestom i uživajte u najbržoj i najukusnijoj večeri.

Utorak: Brza pita od lisnatog tijesta s piletinom, gljivama i sirom
Kada ne znate što biste skuhali, ali želite nešto ukusno i comfort – lisnato tijesto uvijek spašava stvar.
Sastojci:
- 400 g piletine
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- 200 g šampinjona, narezanih
- 100 g sira po izboru
- 1 jaje
Priprema:
- Razvaljajte lisnato tijesto, posložite prethodno začinjenu piletinu narezanu na tanke trakice, gljive i sir.
- Preklopite rubove, premažite jajem i pecite na 200°C dok ne dobije zlatnu boju.

Srijeda: Mini pizze od lisnatog tijesta s mascarponeom i špekom
Za dane kad želite nešto brzo, ali želite da izgleda kao da ste se baš potrudili.
Sastojci:
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- 100 g mascarponea
- 100 g špeka ili pršuta
- 1 žličica meda
- Svježi ružmarin
Priprema:
- Izrežite lisnato tijesto na male kvadrate i namažite ih mascarponeom.
- Dodajte komadiće špeka i malo svježeg ružmarina.
- Pecite na 200°C oko 15 minuta. Po želji prelijte medom kad su pečene.

Četvrtak: Kremasta salata s puretinom, batatom, avokadom i hrskavim slanutkom
Ne, ovo nije još jedna dosadna salata, ovo je gastronomska bomba okusa i tekstura.
Sastojci:
- 400 g purećih prsa
- 1 batat
- 1 avokado
- 1 konzerva slanutka
- 1 žličica dimljene paprike
- 2 žlice grčkog jogurta
- Sok 1 limuna
Priprema:
- Ispecite puretinu i narežite ju na trakice.
- Batat narežite na kockice i pecite u pećnici dok ne omekša.
- Slanutak začinite dimljenom paprikom i također pecite dok ne postane hrskav.
- Pomiješajte batat, avokado i slanutak, prelijte limunovim sokom i grčkim jogurtom.

Petak: Pohane tikvice s umakom od grčkog jogurta i mente
Kad želite nešto hrskavo i ukusno, ali bez grižnje savjesti – ovo je pravi izbor.
Sastojci:
- 2 tikvice, narezane na tanke trakice
- 100 g krušnih mrvica
- 1 jaje
- 100 g grčkog jogurta
- Svježa menta
Priprema:
- Tikvice umočite u jaje pa u krušne mrvice i pecite u pećnici na 200°C dok ne postanu zlatne.
- Pomiješajte grčki jogurt s nasjeckanom mentom i poslužite kao umak.

Subota: Zapečene slane palačinke s ricottom i limunom
Ove palačinke čine next level jelo koje niste ni znali da vam treba jednom tjedno.
Sastojci:
- 6 palačinki
- 250 g ricotte
- 1 limun, naribana korica
- 2 žlice meda
Priprema:
- Palačinke napunite ricottom pomiješanom s limunovom koricom i medom.
- Složite ih u posudu, pecite 10 minuta na 180°C i uživajte u savršenom obroku.
- Po želji ukrasite s šumskim voćem ako želite malo slatkastog okusa.

Nedjelja: Pašticada s domaćim pljukancima
Nedjelja je rezervirana za opuštanje, ali i za ozbiljnu hranu – onu koja miriše na dom i ne zahtijeva da stojite uz štednjak satima. Uz ovaj recept za pašticadu istovremeno možete osvoje potencijalne goste, ali dovoljno je jednostavan da ju pripremite u polusnu nakon duge subotnje večeri.
Sastojci
Za pašticadu:
- 800 g goveđeg buta ili ramsteka (narezanog na deblje odreske)
- 2 veće mrkve (narezane na kolutiće)
- 1 veći crveni luk (sitno nasjeckan)
- 3 češnja češnjaka
- 100 g suhih šljiva
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 150 ml crnog vina (po mogućnosti dalmatinskog Plavca)
- 250 ml goveđeg temeljca (ili vode s kockom za juhu)
- 1 lovorov list
- 2-3 klinčića
- Maslinovo ulje
- Sol i papar
Za pljukance:
- 300 g glatkog brašna
- Prstohvat soli
- 150 ml mlake vode
- 1 žlica maslinovog ulja
Priprema
Pašticada:
- Pripremite meso: Posolite i popaprite meso te ga naglo zapecite sa svih strana na vrućem maslinovom ulju dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Izvadite i ostavite sa strane.
- Napravite bazu: Na istoj masnoći pirjajte luk dok ne postane staklast, zatim dodajte češnjak i mrkvu. Nakon nekoliko minuta umiješajte koncentrat rajčice i kratko ga popržite.
- Dodajte vino i temeljac: Dodajte vino – pustite da alkohol ispari, zatim vratite meso u posudu, dodajte temeljac, lovorov list, klinčiće i suhe šljive. Pokrijte i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena (ili dok meso ne postane mekano).
- Završno: Kad je meso mekano, izvadite ga i umak izblendajte štapnim mikserom do glatke teksture. Vratite meso u umak i pustite da se sve zajedno prožme još 10-ak minuta.
Pljukanci:
- Napravite tijesto: Pomiješajte brašno, sol, mlaku vodu i maslinovo ulje te zamijesite glatko tijesto. Ako je ljepljivo, dodajte još malo brašna.
- Oblikujte pljukance: Od tijesta otkidajte male komadiće i valjajte ih među dlanovima u obliku valjčića koji su tanji na krajevima, a deblji u sredini.
- Skuhajte ih: Ubacite ih u kipuću posoljenu vodu i kuhajte dok ne isplivaju na površinu (oko 3-5 minuta).
- Pljukance umiješajte u umak od pašticade da upiju sve božanstvene okuse. Servirajte uz čašu crnog vina i uživajte u pravom nedjeljnom klasiku – bez višesatnog kuhanja!
Izvor naslovne fotografije: Pexels