Taman kad smo pomislili kako smo nakon ulaska u još jednu novu godinu mrvicu usporili i ulovili val downshiftinga u kojem stižemo riješiti sve zadatke s to do liste, nismo se ni okrenuli, proljeće nam je za petama, a multitasking ludilo opet je u punom jeku.
Ako se i vi prepoznajete u ovom scenariju, vrijeme je da tjedan završimo s dobrom vijesti. Mamager opet uskače kad je najpotrebnije, stoga donosimo popis recepata uz koji ćete svoj meal prep za naredni tjedan pripremiti kao od šale, a pritom uživati uz gurmanske obroke.
Inspirirani Mediteranom, Meksikom i Italijom, kuhinjama koje znaju kako iz nekoliko kvalitetnih sastojaka izvući maksimum, složili smo tjedni meni koji donosi najbolje od oba svijeta: brzinu i vrhunski okus.

Ponedjeljak – Grčka bowl salata s piletinom, fetom i pečenim patlidžanom
Ako volite gyros, ali nemate vremena za slaganje tortilja, ovo je vaš novi omiljeni ručak!
Sastojci:
- 200 g pilećih prsa
- 1 patlidžan
- 100 g feta sira
- ½ crvenog luka
- 10 cherry rajčica
- 1 žličica origana
- maslinovo ulje, sol, papar
Priprema:
- Piletinu začiniti i ispeći na tavi.
- Patlidžan narezati na kockice, posoliti, ostaviti 10 minuta da pusti vodu, zatim popržiti na tavi s malo ulja.
- Sve sastojke složiti u zdjelu, dodati feta sir, cherry rajčice i crveni luk te preliti maslinovim uljem.

Utorak – Brza špageti carbonara s malim twistom
Originalna carbonara je zakon, ali ova verzija s limunom podiže okus na novu razinu!
Sastojci:
- 250 g špageta
- 100 g pancete
- 2 žumanjka
- 50 g parmezana
- korica jednog limuna
- papar, sol
Priprema:
- Skuhati tjesteninu al dente, sačuvati malo vode od kuhanja.
- Pancetu popržiti u tavi dok ne postane hrskava.
- U zdjeli umutiti žumanjke, naribani parmezan i limunovu koricu.
- Vruću tjesteninu ubaciti u smjesu s jajima, dodati pancetu i malo vode od kuhanja, promiješati i odmah poslužiti.

Srijeda – Pečene paprike punjene couscousom i feta sirom
Ove paprike su brzo gotove, super zdrave i nevjerojatno ukusne!
Sastojci:
- 2 crvene paprike
- 100 g couscousa
- 50 g feta sira
- 1 mala tikvica
- 1 češanj češnjaka
- maslinovo ulje, sol, papar
Priprema:
- Paprike prepoloviti i očistiti.
- Couscous preliti vrućom vodom i ostaviti 5 minuta da nabubri.
- Tikvicu nasjeckati i popržiti s češnjakom. Pomiješati s couscousom i feta sirom te puniti paprike.
- Peći 15-20 minuta na 200°C.

Četvrtak – Meksička juha od crnog graha i kukuruza
Gusta, aromatična i preukusna - ova juha je kao taco u zdjeli!
Sastojci:
- 1 konzerva crnog graha
- 1 konzerva kukuruza
- 1 mala glavica luka
- 1 češanj češnjaka
- 500 ml povrtnog temeljca
- 1 žličica kima
- ½ žličice čilija u prahu
- Sok ½ limete
Priprema:
- Luk i češnjak popržiti, dodati kim i čili.
- Dodati grah, kukuruz i temeljac, kuhati 15 minuta.
- Pola juhe izmiksati štapnim mikserom da bude gušća, dodati limetin sok i poslužiti s tortilja čipsom.

Petak – Pečeni brancin sa salatom od naranče i maslina
Petkom je riba must-have, a ova kombinacija donosi svježinu i jednostavnost.
Sastojci:
- 2 fileta brancina
- 1 naranča
- 50 g crnih maslina
- maslinovo ulje, sol, papar
- grančica ružmarina
Priprema:
- Brancin začiniti i peći u pećnici 15 minuta na 200°C.
- Naranču oguliti i narezati na komadiće, pomiješati s maslinama i maslinovim uljem.
- Poslužiti ribu sa svježom salatom.

Subota – Tostadas s guacamoleom i jajima na oko
Meksički doručak kao ručak? Može! Ove tostade su hrskave, kremaste i pun pogodak.
Sastojci:
- 2 kukuruzne tortilje
- 1 avokado
- Sok pola limete
- 2 jaja
- ½ crvenog luka
- čili u prahu po želji
Priprema:
- Tortilje prepeći u pećnici da postanu hrskave.
- Avokado zgnječiti vilicom, dodati limetin sok i nasjeckani luk.
- Jaja ispeći na oko i staviti na tostade s guacamoleom.

Nedjelja – Talijanska frittata s tikvicama i ricottom
Frittata je idealan lagani ručak za kraj tjedna – kremasta, sočna i prepuna okusa.
Sastojci:
- 4 jaja
- 1 mala tikvica
- 100 g ricotta sira
- 1 češanj češnjaka
- maslinovo ulje, sol, papar
Priprema:
- Tikvicu narezati i popržiti s češnjakom.
- Umutiti jaja, dodati ricottu i tikvice.
- Sve izliti u tavu i peći na laganoj vatri dok se ne stegne.

Uz ovaj zanimljivi tjedni meni, imamo recepte koji su jednostavni, ali puni karaktera; koji ne traže 20 sastojaka iz specijaliziranih trgovina, ali svejedno zadovoljavaju gurmanski apetit svakog mamagera (i tatagera). Nešto što će oduševiti sve vaše ukućane, a da vas pritom ne pretvori u robota s kuhačom u ruci.
Ugodan vikend i dobar tek!
Izvor naslovne fotografije: Pexels