Ljeto je idealno vrijeme za osvježenje na tanjuru. Topliji dani prirodno nas potiču na lakše, svježije obroke, bogate povrćem, voćem i zdravim mastima. Upravo u tom duhu, donosimo tjedni plan obroka koji je osmišljen za sve koji žele održavati svoju kilažu ili ući u blagi kalorijski deficit, bez gladovanja i bez restriktivnih dijeta.
Ključ zdravog prehrambenog režima nije u potpunom izbacivanju ugljikohidrata, već u njihovom pametanom odabiru i kontroli količine. Umjesto rafiniranih i brzo probavljivih šećera, biramo složene, sezonske izvore koji nam daju energiju bez naglih skokova šećera u krvi. Uz to, svaki obrok u ovom meniju je uravnotežen, što znači da sadrži zdrav izvor proteina, vlakana, dobrih masti i složenih ugljikohidrata – jer balans je ono što dugoročno donosi rezultate.
Ponedjeljak: Salata od piletine s nektarinama i umakom od mente
Sastojci:
- 150 g grillane piletine (hladna ili topla)
- rukola i matovilac
- 1 nektarina narezana na ploške
- 1 žlica sjemenki bundeve
- 1 žličica maslinovog ulja
- preljev: jogurt, svježa menta, limunov sok, sol
Preljev: 2 žlice grčkog jogurta, svježa menta (1 žlica sitno sjeckane), limunov sok, sol po ukusu
Postupak:
- Piletinu ispeci na roštilju ili grill tavi, začini po želji, i ostavi da se malo ohladi.
- Na tanjur složi mješavinu rukole i matovilca.
- Dodaj ploške nektarine, narezanu piletinu i pospi sjemenkama bundeve.
- U maloj zdjelici pomiješaj sve sastojke za preljev dok ne postane glatka i kremasta smjesa.
- Prelij salatu preljevom i lagano promiješaj prije posluživanja.
Slatkoća nektarine i osvježavajući umak od mente čine ovu salatu ljetnim hitom.
Utorak: Tikvice punjene grčkim sirom, cherry rajčicama i pestom
Sastojci:
- 1 veća tikvica, prerezana po dužini i izdubljena
- 50 g feta sira
- 5–6 cherry rajčica
- 1 žličica zelenog pesta
- origano, papar
Postupak: Tikvice napuni mješavinom feta sira, rajčica i pesta, i zapeci kratko u pećnici (ili airfryeru) 10 min na 180°C.
Pesto ovdje ima ulogu umami pojačivača okusa, a tu je i feta za dozu proteina i masti – lagano, ali zasitno jelo.
Srijeda: Proteinski omlet s blitvom i jogurt-dresingom
Sastojci:
- 2 jaja + 1 bjelanjak
- šaka blitve (ili špinata)
- 1 žlica grčkog jogurta
- češnjak u prahu, sol, papar
Priprema: Ispeci omlet s povrćem, prelij s jogurt dresingom i posluži s nekoliko cherry rajčica. Jogurt kao umak čini obrok kremastim, bez dodatne masti.
Četvrtak: Hladna salata od leće i pečene paprike s tahini preljevom
Sastojci:
- 100 g kuhane zelene leće
- ½ crvene pečene paprike (može i iz teglice)
- svježi peršin, kapare
- preljev: 1 žličica tahinija, limun, voda, češnjak
Postupak:
- Leću skuhaj u blago posoljenoj vodi dok ne omekša (oko 20 minuta), ocijedi i ohladi. Ako koristiš leću iz konzerve, dobro je isperi.
- Pomiješaj leću s narezanim trakicama pečene paprike i sitno sjeckanim peršinom. Dodaj malo kapara ako voliš intenzivniji okus.
- U manjoj zdjelici pomiješaj tahini, limunov sok, vodu i začine, pa dobro izmiješaj dok ne dobiješ glatki preljev.
- Prelij preko salate, sve promiješaj i posluži hladno.
Ova mediteranska kombinacija bogata je vlaknima i biljnim proteinima, a tahini joj daje orašasti završetak.
Petak: Hladna juha od krastavca i avokada s bademima
Sastojci:
- 1 veći krastavac
- ½ avokada
- 1 žlica badema (prethodno namočenih)
- 1 žlica limunovog soka, svježi kopar
- voda po potrebi, sol
Postupak: Sve sastojke blendaj u glatku, rashlađenu juhu. Posluži s nekoliko kockica leda i kap maslinovog ulja.
Ova hladna juha s kremastim avokadom i hrskavim bademima, savršena za vruće dane.

Subota: Ljetna zdjela s lososom i kvinojom
Sastojci:
- 100 g pečenog lososa (ili dimljenog)
- 3 žlice kuhane kvinoje
- mladi špinat, rikola
- ½ avokada, sok limete
- 1 žličica maslinovog ulja
Postupak:
- Kvinoju dobro isperi pod mlazom vode, zatim kuhaj u dvostrukoj količini vode (npr. ½ šalice kvinoje i 1 šalica vode) dok voda ne ispari i zrna ne postanu lagano prozirna – oko 15 minuta. Pusti da se ohladi.
- Na dno zdjele složi špinat i rikolu.
- Dodaj kuhanu kvinoju, losos (narezan na komade) i ploške avokada.
- Pokapaj sve s limetom i maslinovim uljem, lagano promiješaj i posluži.
Sidenote, kvinoja je lagani, bezglutenski izvor ugljikohidrata s puno proteina – uz losos i avokado, ova zdjela drži sitost stvarno dugo.
Nedjelja: Mediteranska zdjela s falafelom i umakom od limuna i jogurta
Sastojci za falafel (8–10 kuglica):
- 1 konzerva slanutka (ocijeđena i dobro osušena)
- 1 manji crveni luk
- 1 režanj češnjaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- šaka peršina i/ili korijandra
- 1 žličica mljevenog kima
- 2 žlice mljevenih badema ili zobenih pahuljica
- sol, papar
Za serviranje (po osobi):
- 2–3 falafela
- mješavina cherry rajčica, krastavaca i crvenog luka
- nekoliko maslina
- šaka rikole ili svježeg špinata
- 2 žlice kuhanog bulgura ili prosa
Umak od jogurta i limuna:
- 2 žlice grčkog jogurta
- 1 žlica limunovog soka
- sol, papar, malo češnjaka u prahu
- (po želji: mrvica meda za balans)
Postupak:
- Sve sastojke za falafel ubaci u sjeckalicu i miksaj dok ne dobiješ smjesu koja se može oblikovati u kuglice (ako je premokra, dodaj još mljevenih badema ili zobenih pahuljica).
- Oblikuj male kuglice ili plosnate polpete.
- Peci ih u pećnici na papiru za pečenje, na 190 °C oko 20 minuta (ili u airfryeru), dok ne dobiju zlatnu boju.
- U međuvremenu pripremi salatu i umak. Pomiješaj jogurt, limunov sok i začine u kremasti preljev.
- Na tanjur složi svježe povrće, nekoliko falafela, žlicu-dvije bulgura ako želiš, i prelij sve umakom.
Klasični falafel je pržen, no ova pečena verzija je laganija, a jogurt-limun umak daje mu svježinu savršenu za ljeto. Umjesto jogurta, možeš poslužiti uz tahini limun preljev za vegansku varijantu.
Ovi obroci osmišljeni su da budu lagani, nutritivno bogati i jednostavni za pripremu – savršeni za vruće dane kad želimo jesti pametno i osjećati se lagano. Smanjenje ugljikohidrata ne znači odricanje, već priliku da ponovno otkrijemo bogatstvo okusa u povrću, zdravim mastima i proteinima – s ljetom na tanjuru.
Izvor naslovne fotografije: Pexels