MENU

Tjedni meni za lagano tijelo i lagani tanjur

Autor: Mamager Objavljeno: 5. srpnja 2025.

U toplim ljetnim danima lagani, uravnoteženi obroci s manje ugljikohidrata mogu pomoći tijelu da se osjeća lakše, a energija ostane stabilna tijekom dana.

Autor: Mamager Objavljeno: 5. srpnja 2025.

Ljeto je idealno vrijeme za osvježenje na tanjuru. Topliji dani prirodno nas potiču na lakše, svježije obroke, bogate povrćem, voćem i zdravim mastima. Upravo u tom duhu, donosimo tjedni plan obroka koji je osmišljen za sve koji žele održavati svoju kilažu ili ući u blagi kalorijski deficit, bez gladovanja i bez restriktivnih dijeta.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Erika Fox (@eatwitherikaa)

Ključ zdravog prehrambenog režima nije u potpunom izbacivanju ugljikohidrata, već u njihovom pametanom odabiru i kontroli količine. Umjesto rafiniranih i brzo probavljivih šećera, biramo složene, sezonske izvore koji nam daju energiju bez naglih skokova šećera u krvi. Uz to, svaki obrok u ovom meniju je uravnotežen, što znači da sadrži zdrav izvor proteina, vlakana, dobrih masti i složenih ugljikohidrata – jer balans je ono što dugoročno donosi rezultate.

Ponedjeljak: Salata od piletine s nektarinama i umakom od mente

Sastojci:

Preljev: 2 žlice grčkog jogurta, svježa menta (1 žlica sitno sjeckane), limunov sok, sol po ukusu

Postupak:

  1. Piletinu ispeci na roštilju ili grill tavi, začini po želji, i ostavi da se malo ohladi.
  2. Na tanjur složi mješavinu rukole i matovilca.
  3. Dodaj ploške nektarine, narezanu piletinu i pospi sjemenkama bundeve.
  4. U maloj zdjelici pomiješaj sve sastojke za preljev dok ne postane glatka i kremasta smjesa.
  5. Prelij salatu preljevom i lagano promiješaj prije posluživanja.

Slatkoća nektarine i osvježavajući umak od mente čine ovu salatu ljetnim hitom.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Easy Recipes | E-Books | Learn to Cook (@cooklikeaprodaily)

Utorak: Tikvice punjene grčkim sirom, cherry rajčicama i pestom

Sastojci:

Postupak: Tikvice napuni mješavinom feta sira, rajčica i pesta, i zapeci kratko u pećnici (ili airfryeru) 10 min na 180°C.

Pesto ovdje ima ulogu umami pojačivača okusa, a tu je i feta za dozu proteina i masti – lagano, ali zasitno jelo.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Gina Homolka - Healthy Recipes (@skinnytaste)

Srijeda: Proteinski omlet s blitvom i jogurt-dresingom

Sastojci:

Priprema: Ispeci omlet s povrćem, prelij s jogurt dresingom i posluži s nekoliko cherry rajčica. Jogurt kao umak čini obrok kremastim, bez dodatne masti.

Četvrtak: Hladna salata od leće i pečene paprike s tahini preljevom

Sastojci:

Postupak:

  1. Leću skuhaj u blago posoljenoj vodi dok ne omekša (oko 20 minuta), ocijedi i ohladi. Ako koristiš leću iz konzerve, dobro je isperi.
  2. Pomiješaj leću s narezanim trakicama pečene paprike i sitno sjeckanim peršinom. Dodaj malo kapara ako voliš intenzivniji okus.
  3. U manjoj zdjelici pomiješaj tahini, limunov sok, vodu i začine, pa dobro izmiješaj dok ne dobiješ glatki preljev.
  4. Prelij preko salate, sve promiješaj i posluži hladno.

Ova mediteranska kombinacija bogata je vlaknima i biljnim proteinima, a tahini joj daje orašasti završetak.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Stephanie Melchione | The Cozy Cook (@thecozycook)

Petak: Hladna juha od krastavca i avokada s bademima

Sastojci:

Postupak: Sve sastojke blendaj u glatku, rashlađenu juhu. Posluži s nekoliko kockica leda i kap maslinovog ulja.

Ova hladna juha s kremastim avokadom i hrskavim bademima, savršena za vruće dane.

Izvor: Pexels

Subota: Ljetna zdjela s lososom i kvinojom

Sastojci:

Postupak:

  1. Kvinoju dobro isperi pod mlazom vode, zatim kuhaj u dvostrukoj količini vode (npr. ½ šalice kvinoje i 1 šalica vode) dok voda ne ispari i zrna ne postanu lagano prozirna – oko 15 minuta. Pusti da se ohladi.
  2. Na dno zdjele složi špinat i rikolu.
  3. Dodaj kuhanu kvinoju, losos (narezan na komade) i ploške avokada.
  4. Pokapaj sve s limetom i maslinovim uljem, lagano promiješaj i posluži.

Sidenote, kvinoja je lagani, bezglutenski izvor ugljikohidrata s puno proteina – uz losos i avokado, ova zdjela drži sitost stvarno dugo.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Nagi & Dozer - RecipeTin Eats (@recipe_tin)

Nedjelja: Mediteranska zdjela s falafelom i umakom od limuna i jogurta

Sastojci za falafel (8–10 kuglica):

Za serviranje (po osobi):

Umak od jogurta i limuna:

Postupak:

  1. Sve sastojke za falafel ubaci u sjeckalicu i miksaj dok ne dobiješ smjesu koja se može oblikovati u kuglice (ako je premokra, dodaj još mljevenih badema ili zobenih pahuljica).
  2. Oblikuj male kuglice ili plosnate polpete.
  3. Peci ih u pećnici na papiru za pečenje, na 190 °C oko 20 minuta (ili u airfryeru), dok ne dobiju zlatnu boju.
  4. U međuvremenu pripremi salatu i umak. Pomiješaj jogurt, limunov sok i začine u kremasti preljev.
  5. Na tanjur složi svježe povrće, nekoliko falafela, žlicu-dvije bulgura ako želiš, i prelij sve umakom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Global Edible ❤???????? (@globaledible)

Klasični falafel je pržen, no ova pečena verzija je laganija, a jogurt-limun umak daje mu svježinu savršenu za ljeto. Umjesto jogurta, možeš poslužiti uz tahini limun preljev za vegansku varijantu.

Ovi obroci osmišljeni su da budu lagani, nutritivno bogati i jednostavni za pripremu – savršeni za vruće dane kad želimo jesti pametno i osjećati se lagano. Smanjenje ugljikohidrata ne znači odricanje, već priliku da ponovno otkrijemo bogatstvo okusa u povrću, zdravim mastima i proteinima – s ljetom na tanjuru.

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#MULTITASKINGKITCHEN #UGLJIKOHIDRATI #ZDRAVAPREHRANA #LAGANIOBROK #MRŠAVLJENJE

Preporučeni sadržaj