I još jedan tjedan u nizu, donosimo ti sedam recepata za svaki dan u tjednu koji su jednostavni, sezonski i prilagođeni vrućim danima — uz dodatak okusa koji će te oduševiti. Svako jelo je pažljivo odabrano tako da pokrije različite tipove obroka: od lagane salate i osvježavajuće juhe, do hrskave piletine i kremastog rižota.
Ponedjeljak: Pita od prhkog tijesta s povrćem i sirom
Savršeno rješenje kad želiš potrošiti sezonsko povrće i ne želiš predugo stajati uz pećnicu.
Sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 100 g maslaca (hladnog, narezanog na kockice)
- 1 jaje
- 1 prstohvat soli
- 2 žlice hladne vode
Nadjev:
- 1 tikvica
- 1 crvena paprika
- 100 g feta sira
- 2 jaja
- 100 ml kiselog vrhnja
- sol, papar, svježi bosiljak
Priprema:
- Umijesi prhko tijesto od brašna, maslaca, jaja, soli i vode. Oblikuj kuglu, zamotaj u foliju i stavi u hladnjak na 30 minuta.
- U međuvremenu, nasjeckaj povrće i lagano ga poprži na tavi (bez da omekša previše).
- Umuti jaja s vrhnjem, začini i dodaj izmrvljenu fetu.
- Tijesto razvaljaj, stavi u kalup, probuši vilicom i kratko zapeci 10 min na 180°C.
- Prelij nadjev preko tijesta i peci još 25–30 minuta, dok se ne zarumeni.
A ovdje dijelimo i još jedan sličan recept, samo se ovdje za nadjev koriste većinom rajčice, a tijesto nije prhko, nego lisnato. Svakako recept koji vrijedi isprobati u sezoni rajčica - dakle, sad.
Utorak: Hrskava piletina u cornflakesu
Najfinija domaća verzija chicken nuggets — sočno iznutra, hrskavo izvana.
Sastojci:
- 400 g pilećeg filea
- 1 jaje
- 2 žlice jogurta
- 100 g cornflakesa
- 2 žlice brašna
- sol, papar, crvena paprika, češnjak u prahu
Priprema:
- Pileće filee nareži na trakice i začini solju, paprom i crvenom paprikom.
- Umuti jaje s jogurtom. U drugoj posudi zdrobi cornflakes (ne presitno).
- Uvaljaj piletinu u brašno, zatim u smjesu od jaja i jogurta, pa u cornflakes.
- Peci u pećnici na 200°C oko 20 minuta ili prži na tavi s malo ulja do zlatne boje.
Srijeda: Kremasti rižoto s tikvicama, limunom i svježim začinima
Osvježavajući i aromatičan, ovaj rižoto savršen je za ljetne dane.
Sastojci:
- 200 g arborio riže
- 1 tikvica (naribana)
- 1 manji luk
- 1 režanj češnjaka
- 700 ml povrtnog temeljca
- 30 g maslaca
- 30 g ribanog parmezana
- sok i korica 1/2 limuna
- svježi peršin i menta
Priprema:
- Pirjaj nasjeckani luk i češnjak na malo maslinova ulja dok ne omekšaju.
- Dodaj rižu i miješaj minutu-dvije dok ne postane staklasta.
- Polako dodaj temeljac uz stalno miješanje, a nakon 10 minuta dodaj naribanu tikvicu.
- Kad je riža skuhana, umiješaj maslac, parmezan, limunov sok i koricu.
- Pospi svježim začinima i posluži toplo.

Četvrtak: Ljetna variva juha s mahunama i krumpirom
Lagana varijanta klasičnog variva, idealna za ljetne ručkove uz krišku kruha.
Sastojci:
- 300 g zelenih mahuna
- 2 krumpira
- 1 mrkva
- 1 manji luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 žličica slatke paprike
- 2 žlice pasirane rajčice
- sol, papar, peršin
Priprema:
- Nasjeckaj luk i češnjak te kratko poprži na maslinovom ulju.
- Dodaj narezane mahune, krumpir i mrkvu, pa prelij s 1 L vode.
- Dodaj rajčicu, začine i kuhaj dok povrće ne omekša (oko 30 minuta).
- Na kraju pospi peršinom i po želji dodaj žlicu kiselog vrhnja.

Petak: Hladna proteinska salata s piletinom i jajima
Obrok u jednoj zdjeli – zdrav, brz i ukusan, savršen za ponijeti i na plažu.
Sastojci:
- 200 g pečene piletine (ili ostatak od utorka)
- 2 tvrdo kuhana jaja
- 1 krastavac
- 1 rajčica
- 1/2 avokada
- 50 g feta sira
- šaka rukole
- maslinovo ulje, limunov sok, sol, papar
Priprema:
- Nareži sve sastojke na manje komade i složi ih u zdjelu.
- Dodaj rukolu i izmrvljeni feta sir.
- Prelij s malo maslinovog ulja i limunova soka, začini i dobro promiješaj.
U ovu salatu će dobro pasati i tahini umak, ako ga inače voliš.
Subota: Punjene tikvice s mljevenim mesom i rajčicom
Lagano, sočno i bez previše kompliciranja — savršeno subotnje jelo.
Sastojci:
- 3 veće tikvice
- 300 g mljevene junetine ili puretine
- 1 manji luk
- 1 režanj češnjaka
- 200 ml sjeckane rajčice (iz konzerve ili svježe)
- 1 žlica maslinovog ulja
- sol, papar, origano
- ribani sir za posipanje
Priprema:
- Tikvice prereži po dužini, izdubi i posoli.
- Pirjaj luk, češnjak i meso, dodaj rajčicu i začine, pa kuhaj 10 minuta.
- Napuni tikvice nadjevom, pospi sirom i peci u pećnici na 190°C oko 25 minuta.
Na linku ispod možete pronaći i inspiraciju za vege verziju ovog jela. Plus, neki dan sam u jednom supermarketu vidjela divne, velike i mesnate rog paprike - vrijedi ih isprobati u ovakvom receptu.
Nedjelja: Brza tjestenina s cherry rajčicama i mozzarellom
Ljeto na tanjuru — jednostavno, šareno i gotov za 15 minuta!
Sastojci:
- 250 g tjestenine (penne, fusili)
- 200 g cherry rajčica
- 1 češanj češnjaka
- 1 kugla mozzarelle
- svježi bosiljak
- maslinovo ulje, sol, papar
Priprema:
- Tjesteninu skuhaj prema uputama.
- U tavi poprži češnjak na maslinovu ulju, dodaj prepolovljene cherry rajčice i pirjaj 5 minuta.
- Umiješaj kuhanu tjesteninu, dodaj mozzarellu natrganu na komade i svježi bosiljak (obavezni sastojak).
- Posluži odmah uz malo naribanog parmezana, ako želiš.

Ovaj tjedni meni nudi raznolikost, lakoću pripreme i koristi sezonske, zdrave sastojke — sve što ti treba za lagane i ukusne ljetne ručkove. Bez obzira na to jesi li više za varivo, salatu, meso ili nešto "na žlicu", među ovim receptima sigurno ćeš pronaći svoj novi ljetni favorit.
I jedno iznenađenje za sve vas koji ste došli do kraja članka, evo i jedan bonus recept za zdravi proteinski sladoled, koji će savršeno doći kao desert poslije svakog od gore navedenih jela.
Izvor naslovne fotografije: Pexels