Nema ništa loše u tradiciji i klasicima. Pinca miriše na djetinjstvo, orahnjača na bakinu kuhinju, a makovnjača na čaj poslijepodne s tetama u dnevnom boravku punom heklanih stolnjaka.
No, vremena se mijenjaju, a s njim i naši apetiti – ne samo za hranom, već i za novim navikama koje život čine lakšim, ukusnijim i smislenijim. Ovog Uskrsa, predlažemo da iskoristite višak mrkve te brzo, jednostavno i bez stresa pripremite sočan blagdanski desert koji će oduševiti cijelu obitelj.

Pripreme za Uskrs već su počele, a s njima i vječno pitanje: koje slastice pripremiti za blagdanski stol?
Dok neki vole klasike poput pince i orahnjače, drugi pak vole eksperimentirati i uvoditi nove obiteljske tradicije. Jedan od recepata koji će zadovoljiti i ljubitelje tradicije i one koji vole nešto drugačije jest torta od mrkve.
Zašto baš torta od mrkve?
Komplesni recepti su odavno out. Torta od mrkve dolazi kao kulerski odgovor na stres i pretjerivanja. Jedan kalup, jedna pećnica, nekoliko jaja, šaka oraha i pokoji začin – i već ste na putu da oduševite sve, od bake koja voli “nešto domaće” do rođaka koji je na nekom zdravom režimu.

Torta od mrkve nije novost jer vuče korijene iz srednjovjekovne Europe, gdje je mrkva korištena kao prirodno sladilo kad je šećer bio luksuz. No ono što joj danas daje novu dimenziju nije samo okus, već vibe. Ona je cozy i rustikalna, ali i trendi. Dolazi u stilu skandinavskog minimalizma s dozom hipsterskog šarma, a istovremeno podsjeća na bakin recept iz ručno ispisane bilježnice recepata.
Zvuči čudno, ali ova torta je zapravo savršena za ljude s previše obaveza i premalo vremena. Dok se peče – vi rješavate mailove, punite košarice za djecu ili konačno čistite inbox. I kad je izvadite, imate desert koji izgleda kao da ste ga naručili iz omiljene slastičarnice.
A djeca? Obožavat će je. Pogotovo kad im ne kažete da je od povrća.

Održivo, zdravo i ukusno multitasking rješenje za Uskrsni slatki stol
Gotovo svatko u hladnjaku ima višak mrkve, osobito nakon pripreme neizostavne Francuske salate. Umjesto da ostane neiskorištena, od mrkve možete pripremiti novi blagdanski desert.
Uz praktične kuhinjske uređaje koji ne zauzimaju mnogo prostora u kuhinji, poput Kenwood GO kolekcije, priprema uskrsnih jela i torte od mrkve je brza, jednostavna i bez stresa.

Za pripremu torte od mrkve bit će vam potrebno:
Biskvit - sastojci 1:
- 230 g glatkog brašna
- 2 žličice sode bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo
- 280 g šećera
Biskvit - sastojci 2:
- 220 ml mlijeka
- 180 ml ulja
- 3 jaja
- 1 žlica soka od limuna
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 280 g šećera
Biskvit - sastojci 3:
- 320 g naribane mrkve
- 120 g kokosovog brašna
- 60 g nasjeckanih oraha
- naribana korica 1 naranče
Krema:
- 400 g šećera u prahu
- 180 g krem sira
- 90 g maslaca
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:
- Za početak, očistite mrkvu i krupno ju naribajte uz pomoć MultiPro GO uređaja s nastavkom za ribanje.
- Potom zamijenite nastavak za ribanje nožem za sjeckanje i u samo par sekundi usitnite orahe na malo krupnije komadiće.
- Maslac narežite na kockice i ostavite na sobnoj temperaturi da omekša.
- Potom zagrijte pećnicu na 180° C i obložite okrugle kalupe papirom za pečenje.
- U posudu Kenwood Go kuhinjskog uređaja dodajte sastojke 1 za biskvit, postavite zaštitu od prskanja koja dolazi s uređajem te miješajte na brzini 2, desetak sekundi.
- Dodajte i sastojke 2 za biskvit te nastavite miješati na istoj brzini još 30 sekundi.
- Nakon toga dodajte treću grupu sastojaka za biskvit i miješajte na brzini 4 dok se sastojci ne sjedine.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljene kalupe i pecite 30 minuta.
- Kad su biskviti pečeni, ostavite ih da se hlade u kalupima 10 minuta, a zatim ih prebacite na rešetku i pustite da se potpuno ohlade.
- Za to vrijeme operite posudu Kenwood Go uređaja ili uzmite novu posudu kako biste s QuickMix Go ručnim mikserom pripremili kremu.
- U posudu dodajte sve sastojke za kremu i miksajte na brzini 4, jednu minutu.
- Kad je krema gotova, stavite je u hladnjak na 10 minuta.
- Nakon što se krema i biskviti ohlade, vrijeme je za završni korak - slaganje torte. Položite prvi biskvit na pladanj za posluživanje i premažite ga kremom.
- Na vrh stavite drugi sloj biskvita i premažite ostatkom kreme.
- Tortu ukrasite po želji.
- Ako vam je ostalo viška oraha, dodatno ih usitnite i posipajte po torti ili ju ukrasite čokoladnim jajima, koja će sigurno razveseliti mališane okupljene oko blagdanskog stola.

Možda su upravo ovi blagdani idealna prilika da isprobate nešto novo. Sočna torta od mrkve savršeno će se uklopiti u svaki blagdanski jelovnik, a zahvaljujući jednostavnoj pripremi uz Kenwood Go kolekciju uređaja, ostaje vam više vremena za ono najvažnije – opuštanje i druženje s najmilijima.
Izvor naslovne fotografije: Kenwood