U ove hladnije dane, kada jesen zamahne svojim šarenim ogrtačem i dozove vjetrove i kiše, ne preostaje nam ništa drugo nego pronaći načine na koje ćemo se ugrijati i uz koje ćemo uživati u vikend vremenu s obitelji. Jedan od tih načina može biti i kuhanje, kao i priprema poznatih jela na malo drugačiji način.
Kako se ne bi dogodilo da vam je svaki ručak na meniju meso, zašto se ne biste odvažili i isprobali nešto zdravo i drugačije? Bolonjez od crvene leće i povrća naš je odabir za zdravi i jednostavni obrok u manje tradicionalnoj verziji. Iako neki ne vole takva drastična eksperimentiranja u kuhinji, vjerujte nam da nećete požaliti!
Leća je namirnica koja se može odmah pripremiti za razliku od ostalih mahunarki koje je najbolje prije kuhanja namočiti u hladnoj vodi, a osim po svojim nutritivnim vrijednostima i super okusu, poznata je i kao odlična zamjena za crveno meso jer je bogata vitaminima i mineralima. U nastavku pronađite recept.
Recept za bolonjez od leće i povrća
Sastojci:
- 200 g crvene leće
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 1 celer
- 1 veća tikvica
- 4 svježe rajčice
- 500 ml povrtnog temeljca
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
- 400 g tjestenine po izboru
Priprema:
- Leću isperite pod hladnom vodom, a zatim je ocijedite i ostavite sa strane.
- U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite nekoliko minuta dok ne dobije zlatnu boju i omekani te potom dodajte sitno nasjeckane češnjak, mrkvu i celer. Sve skupa pirjajte još oko pet minuta, dok povrće potpuno ne omekša.
- Zatim umiješajte tikvicu koju ste prethodno ogulili i narezali na kockice te začine po želji. Miješajte kako bi se začini ravnomjerno rasporedili.
- Kada se povrće dobro sjedini i prokuha, dodajte nasjeckanu rajčicu na kockice i koncentrat rajčice ukoliko volite da umak bolonjeza bude bogat i gust. Dobro promiješajte.
- Na kraju dodajte crvenu leću i povrtni temeljac. Promiješajte i pustite da zavrije.
- Smanjite vatru i ostavite da se umak kuha još oko 20 minuta, uz povremeno miješanje. Leća će upiti temeljac i omekšati, a umak će se zgusnuti.
- Po potrebi dodajte još malo temeljca ili vode ako vam se umak čini pregust. Kad je umak gotov, skuhajte tjesteninu po izboru. Naš su odabir špagete ili deblji rezanci. Prelijte ih umakom i ukrasite cherry rajčicama i parmezanom. Dobar tek!
Ova nesvakidašnja verzija tradicionalnog i mnogima omiljenog jela zasitit će vas i u dane kada vam se ne jede meso, biti savršen odabir za brz, jednostavan i jako ukusan ručak koji možete ponijeti i na posao, pa čak i zamrznuti za drugi dan. Svakako isprobajte!
Izvor naslovne fotografije: Unsplash