Najdraži su nam oni recepti koju su brzi, zdravi, ukusni i ne pretjerano komplicirani. Ovaj je baš sve od navedenog. Kao najveći plus ovog recepta navest ćemo divan miris koji će se prosuti po vašoj kuhinji (ili kao u mom slučaju, cijelom stanu od 30 kvadrata). Ali ne žalim se! Da mogu, taj miris bi ubacila u parfem bočicu i koristila ga cijelu jesen.
Za početak ću reći samo da nema bolje jesenske kombinacije okusa (i mirisa) od jabuke i cimeta. Odgovorno ovo tvrdim! Ako isprobate ovaj recept, možda se složite.
Domaća granola s jabukom
Za ovu granolu, potrebne sastojke možete izbrojati na prste jedne ruke, a jednom kad ju pripremite, može stajati u suhoj kutiji do tjedan dana, tako da više nema ranojutarnjeg mozganja oko toga što pripremiti za doručak.
Sastojci
- dvije jabuke
- cca 100 grama zobenih pahuljica (ovisno o veličini jabuka)
- dvije žlice cimeta / pumpkin spice
- 6 do 7 žlica kokosovog ulja
- sol
- po želji: malo meda, badema, svježeg đumbira ili chia sjemenki
Postupak
- Jabuke naribati na ribež. Možete ih oguliti, ali i ne morate.
- U naribane jabuke ubaciti cimet ili pumpkin spice, ribani svježi đumbir, malo soli i malo meda (ako želite dodatnu slatkoću), zobene pahuljice i kokosovo ulje. Ako volite crunchy teksturu, savjetujem da u smjesu bacite šaku nasjeckanih badema, a možete i chia sjemenke.
- Sjedinite smjesu i po potrebi dodajte malo ulja ili zobenih, ovisno o tome ispada li vam smjesa previše suha ili previše mokra.
- Rasporedite smjesu na papir za pečenje, ali da pleh ne bude previše natrpan. Smjesu ne morate jako razraditi, neka ima “grudice” koje će se onda fino zapeći.
- Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva, na nekih 30/35 minuta, ovisi o jačini vaše pećnice.
- Usred pečenja promiješajte sadržaj 3 do 4 puta da se ravnomjerno ispeče i uživajte u prekrasnim mirisima jeseni u svojoj kuhinji.
- Poslužiti s grčkim jogurtom, mlijekom ili nekim svježim voćem po želji (banana, malina, šipak).
Izvor naslovne fotografije: Pexels