Sanjate li i vi ponekad o tome da imate jednog pomagača čiji će zadatak isključivo biti osmišljavanje obroka za ručak tijekom cijeloga tjedna? E pa upravo ste ga dobili. To smo, naravno, mi – mamageri! Inspirirajte se uz prijedloge koje donosimo za tjedan pred nama i pronađite recepte koji će vam uštedjeti vrijeme za razmišljanje, omogućiti brže kuhanje i razveseliti nepca svih članova obitelji.
Od brzih jela do jednostavnih obroka koje možete pripremiti unaprijed, ovaj vodič za ručak tijekom cijelog tjedna kreiran je za sve zaposlene mame koje žele potrošiti manje vremena u kuhinji, a više uživati u slobodnim trenucima s obitelji.
Uz naše ideje, kombinirajte kvalitetne namirnice, ravnotežu okusa i, naravno, ljubav u svakom obroku.
Burrito bowl
Popularnosti bowls obroka zasigurno je pridonio i Instagram jer su ona, osim što su ukusna i zdrava, vrlo instagramabilna i fotogenična. Vizualni doživljaj, u kojem svaka zdjela priča svoju kulinarsku bajku, donosi harmoničnu cjelinu pažljivo složenih sastojaka koji su istovremeno nutritivno bogati i ukusni.
Bowls obroci postali su trend u brojnim kuhinjama diljem svijeta i zapravo su sjajan način za poboljšanje prehrambenih navika, uključivanje većeg broja hranjivih namirnica u svoj dnevni meni, ali i za inspiraciju za kuhanje.
Recept za meksički burrito bowl
Talijanska scarpaccia
Scarpaccia potječe iz Toskane, a u prijevodu znači “loša cipela” što ne zvuči kao da ima smisla s obzirom da je jelo prefino, ali zapravo se odnosi na činjenicu da pita treba biti tanka kao stara cipela. Ovo je omiljena hrana tijekom karnevalskih slavlja u Italiji, a vjeruje se da potječe od umirovljenih mornara koji su koristili tikvice iz svojih vrtova.
Ova pita s tikvicama nas podsjeća na mješavinu focaccie i kukuruznog kruha s dodatkom tikvica. Možete ju jesti za doručak sa sirnim namazom ili jogurtom, za ručak sa salatom ili jajima, kao međuobrok, ali budimo realni, i za večeru. Volimo svestrana jela koja možemo jesti tijekom cijelog dana.
Veganska mesna štruca
Mesna štruca je vrlo popularno američko jelo i rijetko će se pronaći u našim domovima i na našim stolovima, osobito ako je uz to još i veganska. No, ako želite isprobati neko novo jelo s puno proteina, imamo novi recept za vas.
Osim što u ovom receptu leća zamijenjuje meso, u njega ćemo još ubaciti luk, mrkvu i papriku, te ukusnu mješavinu začina koja uključuje kim, čili u prahu i korijander.
Recept za vegansku mesnu štrucu
Tjestenina s lososom i tikvicama
Osim što je tjestenina s lososom i tikvicama zdrava i lagana, savršen je izbor za svaki period u godini. Dodatni bonus kod spravljanja ovog ručka je da ne trebate provesti sate i sate u kuhinji da biste ga pripremili, a sadrži i savršen balans proteina, vlakana i ugljikohidrata.
Recept za tjesteninu s lososom i tikvicama
Salata od kvinoje
Ova vegetarijanska salata može biti glavno jelo ili ju možete poslužiti i kao prilog. Kako bi salata imala više proteina u nju smo dodali kvinoju koja je poznata po tome što ima više proteina od većina žitarica.
Kombinirajte to s hrpom fitonutrijenata i vlakana iz svježeg povrća, maslinovim uljem punim dobrih masti i više proteina iz feta sira, ova salata čini visoko hranjivo glavno jelo.
Bolonjez od leće i povrća
Bolonjez od crvene leće i povrća naš je odabir za zdravi i jednostavni obrok u manje tradicionalnoj verziji. Iako neki ne vole takva drastična eksperimentiranja u kuhinji, vjerujte nam da nećete požaliti!
Leća je namirnica koja se može odmah pripremiti za razliku od ostalih mahunarki koje je najbolje prije kuhanja namočiti u hladnoj vodi, a osim po svojim nutritivnim vrijednostima i super okusu, poznata je i kao odlična zamjena za crveno meso jer je bogata vitaminima i mineralima.
Recept za bolonjez od leće i povrća
Juha od tikvica
Tikvice su vrlo zahvalna namirnica jer je puno mogućnosti za pripremu obroka s njima. Od popularnih popečaka, palačinki s tikvicama, rižota, salate i slično, tikvice su uvijek dobar izbor. Imaju vrlo malo kalorija i izrazito visok udio vode i vlakana što vam može pomoći u cilju održavanja tjelesne težine. Također su vrlo zasitne i sjajnog okusa koji će voljeti gotovo svi.
Pomalo neutralan okus daje im dodatnu prednost i omogućuje da ih kombinirate na puno različitih načina. U nastavku istražite koji sastojci će vam biti potrebni za izradu domaće juhe od tikvica.
Izvor naslove fotografije: Pexels