Umjesto svakodnevnog mozganja „Što danas za ručak?“ ili paničnog posezanja za brzom hranom, strateško planiranje obroka donosi organizaciju i mir u vašu kuhinju, vaš dom i vaš život.
U nedjelju navečer uzmite desetak minuta za sastavljanje jednostavnog, ali ukusnog menija za cijeli tjedan. Nabavite sve sastojke, zaboravite na svakodnevne odlaske u trgovinu i s lakoćom izbjegnite nepotreban stres. Uštedjet ćete vrijeme, energiju i, ono najvažnije, novac. Uz to, tjedni meni ne znači da će vaši obroci biti dosadni ili monotoni. Upravo suprotno, uz nekoliko pametnih trikova i praktičnih recepata, vaš tjedan može biti bogat okusima i raznolikošću. U nastavku se inspirirajte idejama recepata za cijeli tjedan.
Njoki u zelenom umaku
Svi znamo da su njoki jedno od najbrže gotovih jela, ali jednako su tako i ukusni. Kako biste ih uvrstili u zdravi, zeleni i zanimljivi obrok, dodajte im umak od tikvica, špinata, rajčice i parmezana. Začinite po želji i vaš je brzi i zdravi ručak spreman! Možete ih jesti kao poseban obrok ili kao dodatak nekom mesnom ili ribljem jelu.
Piletina s pečenim povrćem
Ovo jelo je tako jednostavno, a tako ukusno. Sve što trebate napraviti je u pripremiti onoliko komada piletine koliko ima ljudi (npr ako kuhate za dvoje onda uzmete 2 komada pilećeg batka sa zabatkom).
Začinite piletinu sa maslinovim uljem, sušenom paprikom, mediteranskim začinima i naravno soli i paprom.
Stavite u pećnicu na 200 stupnjeva, oko 40 minuta. Meso se treba lako skinuti sa kostiju pa tako možete provjeriti da je dobro pečeno.
Batat i mrkvu ogulite i narežite na kockice. Začinite jednako kao piletinu, dobro sve promiješate i stavite na pleh na kojeg ste postavili papir za pečenje. Ubacite u pećnicu 15 minuta kasnije, jer je povrću dovoljno da se peče oko 25 minuta.
Kad sve bude gotovo, servirate uz salatu od matovilca.
Volimo ovo (ili slično) jelo često raditi jer dok se sve peče, vi možete raditi druge stvari (everlasting multitasking) i neće biti previše nereda u kuhinji.
Sočna piletina sa špinatom
Kremasto jelo s piletinom u sočnoj kombinaciji sa špinatom, zvano još i Chicken Alfredo, savršeno je zdrav ručak za sve uzraste, a za njega će vam trebati samo pola sata.
Za dvije osobe je potrebno pola kilograma pilećih prsa, glavica luka, 200 ml vrhnja za kuhanje, tri šake smrznutog špinata, pola kile zelenih rezanaca, malo soli, papra i maslinovog ulja.
Prodinstajte luk na malo ulja, dodajte posoljenu, narezanu piletinu i dinstajte desetak minuta. Zatim dodajte vrhnje za kuhanje i nastavite dinstati još 15 minuta. Nakon toga dodajte narezani špinat (ili smrznuti). Gustoću regulirajte s malo vode.
Za to vrijeme skuhajte tijesto i jelo je spremno! Servirajte uz salatu po izboru.
Kremasti rižoto s bučom
Rižoto s bučom je iznimno lako za napraviti, ne zahtijeva veliku pripremu niti puno vremena, a toliko je ukusno i nutritivno bogato jelo, da ćete se odmah poželjeti baciti na kuhanje. Sve što trebate napraviti je oguliti koru bundevi i izvaditi koštice, a zatim je narezati na sitne komadiće i dvadesetak minuta staviti u pećnicu da omekša. Dok se ona peče, na tavi prodinstajte luk i špek te na kraju dodajte rižu i otopljeni povrtni temeljac. Začinite po želji i uživajte u ukusnom i hranjivom obroku!
Salata s piletinom i avokadom
Ako je nešto kao stvoreno za pripremu dan ranije i skladištenje na duže vremena, onda je to ova salata s piletinom i avokadom. Piletinu možete ispeći na roštilju ili tavi i spremiti u hladnjak. Cherry rajčice, salatu i luk možete oprati, nasjeckati i spremiti u staklene posude kako bi sve bilo spremno. Isto tako, sve sastojke za preljev možete pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku. Jedino avokado pripremite u trenutku kada ćete ga jesti, kako ne bi potamnio.
Dok se piletina peče u tavi ili na grillu, u isto vrijeme možete pripremati salatu. Multitasking i ovdje dobro dođe pogotovo kad imamo malo vremena za kuhanje. Poslužite odmah i uživajte u ovoj divnoj kombinaciji grilane piletine, hrskave salate, kremastog avokada i sočnog preljeva od citrusnog bilja.
“Pizza” sa šampinjonima
Za pizzu iz vlastite kuhinje trebat će vam svega nekoliko sastojaka i vrlo malo vremena, a donijet će puno više uživanja nego ona kupovna koju možete naručiti kada god poželite. Sve što pripremimo vlastitim rukama i trudom, ispadne na kraju neponovljivih okusa i donosi posebni nivo uživanja. Ukoliko vam je zgodnije i zabavnije, možete se poigrati, u pripremu uključiti djecu i zajedno napraviti manje pizzete po vlastitom ukusu. Ideju za malo drugačiju pizzu sa šampinjonima pronađite u nastavku.
Lazanje od bundeve
Kada spomenemo lazanje, mnogima narastu zazubice. Ovo jelo zaista je ukusno gotovo svima, ali što biste rekli kada bismo vam predložili malo drugačiju verziju tradicionalnih lazanja? Lazanje s bundevom nije teško napraviti, a umjesto bešamel umaka možete napraviti inovativniji umak od ricotte. Jedno je sigurno – ovaj ćete okus s bundevastim lazanjama teško zaboraviti i čim ih pojedete, planirati sljedeći ručak s njima.
Izvor naslovne fotografije: Pexels