Tjestenina nije samo hrana. To je ljubavno pismo između jednostavnosti i kreativnosti, jelo koje se prilagođava svakom ukusu, svakom trenutku i svakom kuhinjskom eksperimentu.
Od skromnog tanjura špageta s umakom od rajčice do raskošnih lasagna koje se razvlače u slojevima bogatih okusa, tjestenina je poput praznog platna – samo čeka da ju pretvoriš u umjetnost.
Ne trebate biti profesionalni kuhar da biste stvorili remek-djelo. Sve što zapravo trebate je lonac kipuće vode, malo hrabrosti i spremnost da se prepustite kreativnom kaosu.
Gastro senzacija
Jednostavna je, ali nikada dosadna. Tjestenina nosi korijene iz Italije, ali danas se može naći u svakom kutku svijeta, prilagođena lokalnim sastojcima i tradicijama. Može biti sofisticirana, kao što su ručno izrađeni ravioli punjeni tartufima ili potpuno opuštena, poput tanjura makarona sa sirom u kojima guštaš u pidžami na kauču.
Obožavaju ju sve generacije, od baka koje mijese tijesto s ljubavlju, do milenijalaca koji od tjestenine stvaraju TikTok senzacije. Nije bitno jesi li vegan, ljubitelj mesa, morskih plodova ili netko tko u hladnjaku ima samo ketchup i pola limuna – tjestenina će se uvijek prilagoditi. Budući da stalno jurimo i tražimo brze, ali ukusne obroke, tjestenina nas podsjeća da je genijalnost često u najjednostavnijim stvarima.
U nastavku pronađite recepte s tjesteninom za cijeli tjedan.
Penne rigate s pestom od bosiljka i tikvicama
Tikvice su jedno od onog povrća koje se baš cijele godine može naći na policama trgovina i koje ima ogromnu moć transformacije okusa kod svake vrste jela. Odlično se slažu i s tjesteninom.
Sastojci
- 150 g tjestenine penne rigate
- 100 g pesto umaka
- 2 veće tikvice
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol i začini po želji
Priprema
- Tjesteninu dodajte u kipuću vodu i skuhajte al dente, a zatim ocijedite vodu.
- Tikvice operite i narežite na kolutiće.
- Popržite ih na takvi na maslinovom ulju.
- Kad su gotove, dodajte tjestenine i pesto umaka, a cijelo jelo obogatite soli, začinima po želji i parmezanom.
Bezglutenski špageti sa sirom i umakom od rajčice
Bezglutenska prehrana može doprinijeti smanjenju probavnih tegoba poput nadutosti te poboljšati razinu energije i koncentracije. Osim toga, mnogi ljudi primjećuju pozitivne promjene na koži i općenito bolji osjećaj vitalnosti. Ako ste veliki zaljubljenih u tjesteninu, uopće je se ne morate odreći, odaberite bezglutenske špagete i uživajte u svom obroku.
Sastojci
- 150 g špageta bez glutena
- Pola šalice naribanog sira po želji
- 1 pasata od rajčice
- 3 žlice maslinovog ulja
- Začini po želji
- 1 šalica tekućine u kojoj se kuha tjestenina
Priprema
- Ovo je jedno od najjednostavnijih jela koje ćete ikada napraviti. Sve što trebate napraviti je skuhati tjesteninu al dente, ocijediti vodu i dodati joj umak od rajčice te jednu šalicu tekućine u kojoj se kuhala tjestenina.
- Na kraju dodajte malo maslinovog ulja, začinite po svom ukusu i na kraju posipajte naribanim sirom po želji.
Fusilli s gamberima i povrćem
Spoj tjestenine i kozica jelo je čiji okus dugo nećete moći zaboraviti, a brzina i jednostavnost pripreme će vas naprosto oduševiti.
Sastojci
- 250 g pakiranja zamrznutih gambera
- 150 g tjestenine (mi biramo fusille, ali vi možete odabrati bilo koju vrstu, špageti se također odlično slažu s gamberima)
- 1 glavica luka
- 1 češanj češnjaka
- Pakiranje zamrznutog povrća
- Nekoliko žlica maslinovog ulja
- Začini po želji
Priprema
- Gambere ispecite na malo maslinovog ulja na tavi.
- Tjesteninu skuhajte al dente te ju ocijedite.
- Dodajte ju gamberima i povrću te sve zajedno još malo kuhajte dok se sastojci ne sjedine.
- Začinite po želji.
Casarecce s piletinom i povrćem
Ovo jelo, nakon što ga probate, donijet će vam rapsodiju okusa zbog kojih ćete ga željeti ponovno jesti svaki tjedan i odbrojavat ćete dane dok ga ponovno ne skuhate. Casarecce tjestenina napravljena od slanutkovog brašna u kombinaciji s piletinom dokazuje kako postoji tjestenina koja istovremeno može iznenaditi i donijeti fantastičan okus.
Sastojci
- 250 g tjestenine casarecce od slanutka
- 400 g pilećih prsa
- Pakiranje smrznutog mediteranskog povrća
- Začini po želji
- Parmezan
Priprema
- Skuhajte tjesteninu kako volite (mi uvijek predlažemo da to bude al dente).
- Narežite pileća prsa na kockice, marinirajte po želji i ispecite ih na tavi na malo maslinovog ulja.
- Kada je meso gotovo, prebacite ga u drugu posudu i u istoj tavi u tom umaku napravite povrće.
- Na kraju pomiješajte sve skupa s tjesteninom i začinite po želji te na kraju opcionalno dodajte malo parmezana.
Integralne farfalle s lososom
Malo što nas može razveseliti kao dobro pripremljena tjestenina u kombinaciji s filetom lososa. Ovaj put smo odabrali integralnu tjesteninu farfalle. Za dane kada ne znate što biste kuhali, a želite da je vaš ručak gotov za tren oka, odaberite ovo fantastično jelo – nećete pogriješiti.
Sastojci
- 150 g integralne farfalle tjestenine
- 250 g smrznutog fileta lososa
- Vrhnje za kuhanje
- Začini po želji
- Parmezan
Priprema
- Skuhajte tjesteninu kako najviše volite.
- Ispecite losos na tavi. Kada bude gotov, smrvite ga na male komadiće i dodajte tjestenini.
- Dodajte vrhnja za kuhanje, začine i parmezan te sve skupa promiješajte.
- Kada imate jako malo vremena i ne stignete jesti, ne brinite jer ovo jelo je ukusno čak i kada je hladno.
Tjestenina sa zelenom salatom, rajčicom i tunom
Ova tjestenina je različita od svih do sada jer zapravo ne pripada tjestenini, nego salati koja je najukusnija hladna.
Sastojci
- 150 tjestenine po želji
- 2 konzerve tune
- Cherry rajčice
- Grčki jogurt
- Zelena salata
Priprema
- Stavite kuhati tjesteninu.
- Za to vrijeme operite zelenu salatu i potrgajte je na sitne dijelove.
- Operite cherry rajčice i narežite ih na sitnije komadiće.
- Kada se tjestenina skuha, ocijedite je u potpunosti i dodajte joj salatu i rajčice.
- Prelijte grčkim jogurtom u količini po želji i dodajte tunu iz konzerve.
- Sve skupa promiješajte, začinite po želji i stavite u hladnjak jer je najukusnije kada je hladno.
Lazanje s patlidžanom i cherry rajčicama
Iako je klasična verzija lazanja s mljevenim mesom jelo koje je mnogima u top tri najdražih i najukusnijih obroka, lazanje s povrćem u varijanti koju donosimo je nešto što će vas zaista oduševiti.
Sastojci
- 10 listova lazanja
- 500 g patlidžana
- Pakiranje cherry rajčica
- 150g mozzarelle
- Nekoliko žlica maslinovog ulja
- 800 ml mlijeka
- 50g brašna
Priprema
- Najprije pripremite bešamel umak tako da skuhate mlijeko i brašno. Neprestano miješajte na laganoj vatri kako biste izbjegli stvaranje grudica. Bešamel je gotov nakon nekoliko minuta vrenja.
- Zatim narežite patlidžan i cherry rajčice na kockice i pirjajte na tavi dok potpuno ne omekane.
- Začinite po želji.
- Narežite mozzarellu.
- Nauljite kalup za pečenje i najprije stavite prvi sloj bešamela. Zatim dodajte listove za lazanje i na njih stavite mješavinu patlidžana i rajčice te ponovno sloj bešamela. Nastavite slagati sve dok ne potrošite pipremljene sastojke, a završite sa slojem bešamela, rajčica i patlidžana.
- Pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata.
Dobar tek!
Izvor naslovne fotografije: Pexels