MENU

Tjedni meni: Tjestenina na 7 različitih načina

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 23. studenog 2024.

Ima dana kada bi većina nas najradije živjela isključivo na tjestenini. Ova ukusna namirnica toliko je zahvalna da je možemo pripremati na milijun različitih načina, a mi smo za vas izdvojili sedam - za cijeli tjedan.

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 23. studenog 2024.

Tjestenina nije samo hrana. To je ljubavno pismo između jednostavnosti i kreativnosti, jelo koje se prilagođava svakom ukusu, svakom trenutku i svakom kuhinjskom eksperimentu. 

Od skromnog tanjura špageta s umakom od rajčice do raskošnih lasagna koje se razvlače u slojevima bogatih okusa, tjestenina je poput praznog platna – samo čeka da ju pretvoriš u umjetnost. 

Ne trebate biti profesionalni kuhar da biste stvorili remek-djelo. Sve što zapravo trebate je lonac kipuće vode, malo hrabrosti i spremnost da se prepustite kreativnom kaosu.

Izvor: Pexels

Gastro senzacija

Jednostavna je, ali nikada dosadna. Tjestenina nosi korijene iz Italije, ali danas se može naći u svakom kutku svijeta, prilagođena lokalnim sastojcima i tradicijama. Može biti sofisticirana, kao što su ručno izrađeni ravioli punjeni tartufima ili potpuno opuštena, poput tanjura makarona sa sirom u kojima guštaš u pidžami na kauču. 

Obožavaju ju sve generacije, od baka koje mijese tijesto s ljubavlju, do milenijalaca koji od tjestenine stvaraju TikTok senzacije. Nije bitno jesi li vegan, ljubitelj mesa, morskih plodova ili netko tko u hladnjaku ima samo ketchup i pola limuna – tjestenina će se uvijek prilagoditi. Budući da stalno jurimo i tražimo brze, ali ukusne obroke, tjestenina nas podsjeća da je genijalnost često u najjednostavnijim stvarima.

U nastavku pronađite recepte s tjesteninom za cijeli tjedan.

Izvor: Pexels

Penne rigate s pestom od bosiljka i tikvicama

Izvor: Pexels

Tikvice su jedno od onog povrća koje se baš cijele godine može naći na policama trgovina i koje ima ogromnu moć transformacije okusa kod svake vrste jela. Odlično se slažu i s tjesteninom.

Sastojci

Priprema

  1. Tjesteninu dodajte u kipuću vodu i skuhajte al dente, a zatim ocijedite vodu. 
  2. Tikvice operite i narežite na kolutiće. 
  3. Popržite ih na takvi na maslinovom ulju. 
  4. Kad su gotove, dodajte tjestenine i pesto umaka, a cijelo jelo obogatite soli, začinima po želji i parmezanom.  

Bezglutenski špageti sa sirom i umakom od rajčice

Izvor: Pexels

Bezglutenska prehrana može doprinijeti smanjenju probavnih tegoba poput nadutosti te poboljšati razinu energije i koncentracije. Osim toga, mnogi ljudi primjećuju pozitivne promjene na koži i općenito bolji osjećaj vitalnosti. Ako ste veliki zaljubljenih u tjesteninu, uopće je se ne morate odreći, odaberite bezglutenske špagete i uživajte u svom obroku.

Sastojci

Priprema

  1. Ovo je jedno od najjednostavnijih jela koje ćete ikada napraviti. Sve što trebate napraviti je skuhati tjesteninu al dente, ocijediti vodu i dodati joj umak od rajčice te jednu šalicu tekućine u kojoj se kuhala tjestenina.
  2. Na kraju dodajte malo maslinovog ulja, začinite po svom ukusu i na kraju posipajte naribanim sirom po želji.

Fusilli s gamberima i povrćem

Izvor: Pexels

Spoj tjestenine i kozica jelo je čiji okus dugo nećete moći zaboraviti, a brzina i jednostavnost pripreme će vas naprosto oduševiti.

Sastojci

Priprema

  1. Gambere ispecite na malo maslinovog ulja na tavi.
  2. Tjesteninu skuhajte al dente te ju ocijedite.
  3. Dodajte ju gamberima i povrću te sve zajedno još malo kuhajte dok se sastojci ne sjedine.
  4. Začinite po želji.

Casarecce s piletinom i povrćem

Izvor: Pexels

Ovo jelo, nakon što ga probate, donijet će vam rapsodiju okusa zbog kojih ćete ga željeti ponovno jesti svaki tjedan i odbrojavat ćete dane dok ga ponovno ne skuhate. Casarecce tjestenina napravljena od slanutkovog brašna u kombinaciji s piletinom dokazuje kako postoji tjestenina koja istovremeno može iznenaditi i donijeti fantastičan okus.

Sastojci

Priprema

  1. Skuhajte tjesteninu kako volite (mi uvijek predlažemo da to bude al dente).
  2. Narežite pileća prsa na kockice, marinirajte po želji i ispecite ih na tavi na malo maslinovog ulja.
  3. Kada je meso gotovo, prebacite ga u drugu posudu i u istoj tavi u tom umaku napravite povrće.
  4. Na kraju pomiješajte sve skupa s tjesteninom i začinite po želji te na kraju opcionalno dodajte malo parmezana.

Integralne farfalle s lososom

Izvor: Pexels

Malo što nas može razveseliti kao dobro pripremljena tjestenina u kombinaciji s filetom lososa. Ovaj put smo odabrali integralnu tjesteninu farfalle. Za dane kada ne znate što biste kuhali, a želite da je vaš ručak gotov za tren oka, odaberite ovo fantastično jelo – nećete pogriješiti.

Sastojci

Priprema

  1. Skuhajte tjesteninu kako najviše volite.
  2. Ispecite losos na tavi. Kada bude gotov, smrvite ga na male komadiće i dodajte tjestenini.
  3. Dodajte vrhnja za kuhanje, začine i parmezan te sve skupa promiješajte.
  4. Kada imate jako malo vremena i ne stignete jesti, ne brinite jer ovo jelo je ukusno čak i kada je hladno.

Tjestenina sa zelenom salatom, rajčicom i tunom

Izvor: Pexels

Ova tjestenina je različita od svih do sada jer zapravo ne pripada tjestenini, nego salati koja je najukusnija hladna.

Sastojci

Priprema

  1. Stavite kuhati tjesteninu.
  2. Za to vrijeme operite zelenu salatu i potrgajte je na sitne dijelove.
  3. Operite cherry rajčice i narežite ih na sitnije komadiće.
  4. Kada se tjestenina skuha, ocijedite je u potpunosti i dodajte joj salatu i rajčice.
  5. Prelijte grčkim jogurtom u količini po želji i dodajte tunu iz konzerve. 
  6. Sve skupa promiješajte, začinite po želji i stavite u hladnjak jer je najukusnije kada je hladno.

Lazanje s patlidžanom i cherry rajčicama

Izvor: Pexels

Iako je klasična verzija lazanja s mljevenim mesom jelo koje je mnogima u top tri najdražih i najukusnijih obroka, lazanje s povrćem u varijanti koju donosimo je nešto što će vas zaista oduševiti.

Sastojci

Priprema

  1. Najprije pripremite bešamel umak tako da skuhate mlijeko i brašno. Neprestano miješajte na laganoj vatri kako biste izbjegli stvaranje grudica. Bešamel je gotov nakon nekoliko minuta vrenja.
  2. Zatim narežite patlidžan i cherry rajčice na kockice i pirjajte na tavi dok potpuno ne omekane.
  3. Začinite po želji.
  4. Narežite mozzarellu.
  5. Nauljite kalup za pečenje i najprije stavite prvi sloj bešamela. Zatim dodajte listove za lazanje i na njih stavite mješavinu patlidžana i rajčice te ponovno sloj bešamela. Nastavite slagati sve dok ne potrošite pipremljene sastojke, a završite sa slojem bešamela, rajčica i patlidžana.
  6. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata.

Dobar tek!

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJESTENINA #TJEDNIMENI #JEDNOSTAVNIRECEPTI #JEDNOSTAVNOKUHANJE #BRZIRECEPTI

Preporučeni sadržaj