Krpice sa zeljem jedno su od onih jela koja mirišu na djetinjstvo i na tanjur donose nostalgična sjećanja iz bakine kuhinje. Ovo jednostavno, a nevjerojatno ukusno jelo iznimno je popularno u tradicionalnoj hrvatskoj kuhinji, posebice u sjevernim krajevima zemlje.
Premda je priprema krpica sa zeljem krajnje jednostavna, to nimalo ne umanjuje njihovu privlačnost. Upravo ta skromnost čini ih savršenim primjerom koliko su jednostavni, domaći sastojci pravi temelji ukusne, bogate i hranjive hrane.
U nastavku donosimo recept koji će vas vratiti ravno u djetinjstvo i uz poznati okus probuditi mnoge uspomene.
Recept za krpice sa zeljem
Sastojci:
- 500 g kupusa/zelja
- 300 g tjestenine
- 1 luk
- 2 žlice svinjske masti (ili ulja)
- Sol i papar
Priprema:
- Kupus operite i narežite na tanke trakice.
- U velikoj tavi zagrijte svinjsku mast ili ulje, pa na njemu pirjajte sitno nasjeckani luk dok ne postane staklast.
- Kupus možete blanširati u kipućoj vodi nekoliko minuta kako bi omekšao i postao lakši za pripremu. Ja ga osobno više volim odmah staviti na luk i dinstati sve zajedno uz postepeno dodavanje vode.
- Dodajte sol, papar (i opcionalno mljevenu crvenu papriku) te ostale začine po vlastitoj želji.
- Kupus pirjajte na laganoj vatri oko 30 minuta ili dok ne omekša i poprimi lijepu zlatnu boju.
- Zatim u drugom loncu zakuhajte vodu, posolite je i dodajte tjesteninu po želji. Iako se tradicionalno koriste četvrtaste krpice ili široki rezanci, zapravo u ovom jelu možete staviti i fusille ili tjesteninu koju god poželite. Kuhajte ju oko 8 do 10 minuta i pripazite da se ne raskuha. Krpice ocijedite u cjedilu i zatim dodajte u tavu s kupusom.
- Poslužite krpice sa zeljem kao prilog uz mesna jela ili kao samostalan obrok.
Krpice sa zeljem pravi su klasik koji će vaš dom ispuniti mirisom tradicije i djetinjstva. U vremenu kad se sve češće okrećemo modernim jelima i brzim obrocima, krpice sa zeljem nude miran, nostalgičan predah, podsjećajući nas na važnost jednostavne, domaće hrane.
Bilo da ih pripremate po obiteljskom receptu ili isprobavate nešto novo, jedno je sigurno – ovo jelo će oduševiti sve članove obitelji što ga čini idealnim comfort food izborom za ove hladne dane.
Izvor naslovne fotografije: Instagram