fbpx
MENU

Menopauza: kraj reproduktivnog ciklusa, ali ne i ženstvenosti

Ženstvenost nema rok trajanja, stoga menopauza ne bi trebala označavati kraj nego početak novog, drugačijeg i bogatog poglavlja života.

žena pustinja
Posted: October 7, 2024

Žene u prosjeku ulaze u menopauzu između 45. i 55. godine te provedu trećinu života u (post)menopauzi, a 25 milijuna žena godišnje prođe kroz menopauzu. Ovaj period može biti obilježen različitim simptomima, uključujući valunge, noćno znojenje, promjene raspoloženja i umor, ali i mentalnim izazovima poput suočavanja s društvenim stereotipima o starenju i „gubitku mladosti“.

Iako mnoge žene doživljavaju ovaj period života kao priliku za osobni rast, slobodu od menstruacije i vremena kada mogu staviti veći naglasak na vlastite potrebe, dokazano je da mentalno zdravlje i percepcija menopauze značajno utječu na to kako žena prolazi kroz taj period. Žene koje menopauzu vide kao pozitivnu tranziciju, često imaju blaže simptome i osjećaju veće zadovoljstvo životom.

ADVERTISEMENT

starija žena

Izvor: Pexels

Novi pogled na starenje

Vrijeme je da promjene prigrlimo, a to je prepoznao i jedan od sponzora našeg eventa „Razbijamo stereotipe“ u kojem smo javnosti predstavili izložbu stereotipa i panel diskusiju. Dermokozmetički brend Vichy Laboratories, kao pionir u znanosti o ekspozomu, odnosno o vanjskim i unutarnjim faktorima koji utječu na zdravlje i izgled kože, desetljeća je uložio u proučavanje razdoblja menopauze te specifičnih promjena, ali i potreba žena i njihove kože u menopauzi. Njihova linija Neovadiol razvijena je upravo imajući to na umu, a proizvodima iz ove linije za njegu kože u menopauzi podržali su nas i na eventu te su se u vrećici svakog posjetitelja našli Meno 5 BI-serum, koji je početni korak dnevne i noćne rutine u peri i postmenopauzi, te kreme za dnevnu i noćnu njegu u perimenopauzi.

U mnogim društvima, poput nekih plemena u Africi i Južnoj Americi, žene u menopauzi dobivaju više društvenog ugleda, smatraju se mudrim i sposobnim donositi važne odluke za zajednicu. Njihova ženstvenost ne samo da nije dovedena u pitanje, nego se slavi i poštuje.

Također, u Japanu se menopauza ne doživljava kao problematična faza. “Konenki” je japanski naziv za menopauzu i više se percipira kao prijelazni period, a ne kao kraj.

starija žena

Izvor: Pexels

Ženstvenost bez granica

Trebamo ponovno definirati što znači biti žena i odlučno odbaciti zastarjele i nepotrebne stereotipe te se osloboditi tabu okova. Iako je reproduktivna sposobnost često u društvu okarakterizirana kao sinonim za ženstvenost, moramo imati na umu i činjenicu da se u društvu stoljećima glorificira mladost te se nužno povezuje s plodnosti i vizijom ljepote što je potpuno krivo i nepotrebno.

Prema riječima psihologinje Dr. Louann Brizendine, autorice knjige “Ženski mozak”, mozak žene prolazi kroz značajne promjene u menopauzi. Hormonske promjene koje utječu na razinu estrogena i progesterona također utječu na emocionalno stanje žene. No, Brizendine naglašava da te promjene mogu otvoriti vrata prema dubljoj emocionalnoj stabilnosti, kreativnosti i smirenju. Menopauza često usmjerava žene prema boljoj introspekciji, osobnim ciljevima i strastima koje su možda bile zapostavljene u ranijim fazama života.

starija žena

Izvor: Pexels

Preispitujući mitove i stereotipe o menopauzi, možemo otvoriti put boljem razumijevanju ženstvenosti i to u smjeru mudrosti žene i životnog iskustva koje je do tada skupila. Ženstvenost u svakoj od nas može i treba nadilaziti fizički izgled i promjene, a menopauza to itekako dokazuje.

Izvor naslovne fotografije: Unsplash

ADVERTISEMENT