fbpx
MENU

Mamager istražuje: Može li žena istovremeno biti uspješna u majčinstvu i poslu?

I danas se često ulovimo kako s čuđenjem izgovaramo izjave poput: „Ona ti je majka troje djece i uz to je poduzetnica/ direktorica/ menadžerica…“

majka i poduzetnica
Posted: October 7, 2024

Stereotipni prikazi žena u kojima su njihove primarne uloge prema društvenim očekivanjima samo one majčinske, u modernoj svakodnevici sve više ne prolaze. Žena ženi više nije vuk, nego podrška puna razumijevanja. Nije rame za plakanje, nego vjetar u leđa koji govori da se može, da vrijedi te da se jedne drugima trebamo diviti.

Biranju između karijere i majčinstva ne samo da je prošao rok trajanja, nego mnoge žene danas svojim životima dokazuju kako je itekako moguće uspješno balansirati obje uloge. Kada su tu djeca koja trebaju majku, naravno da ne možemo 100 % biti jedino orijentirane na sebe, ali uz dobru organizaciju, podršku obitelji i zajednice u kojoj živimo te fleksibilne radne uvjete, sve je puno drugačije.

ADVERTISEMENT

majčinstvo i business

Izvor: Unsplash

Majčinstvo kao baza za uspješnost

Jedno od istraživanja, provedeno u EU, pokazalo je da žene koje imaju mogućnost fleksibilnog rada, doista postižu veću ravnotežu između posla i privatnog života. Rad na daljinu, skraćeni radni tjedan ili fleksibilno radno vrijeme omogućavaju ženama da se posvete i karijeri i obitelji bez da istovremeno imaju osjećaj kako zanemaruju bilo koju od tih važnih uloga.

Uspjeh i osobni rast mogu biti „uzgojeni“ i uz majčinstvo kao bazu jer upravo uloga majke ima dna napravljen od brojnih korisnih vještina, strpljivosti i bogatog iskustva. Uz odgoj djece, žene uče pregovarati, biti strpljive i donositi odluke, a to su vještine koje se iznimno cijene i koje su itekako potrebne i u poslovnom okruženju.

majčinstvo i business

Izvor: Unsplash

Evo što kažu istraživanja

Istraživanje koje je Mamager proveo u suradnji s agencijom Medianet u sklopu naše kampanje Razbijamo stereotipe, pokazalo je kako 74 % ispitanika smatra da žena može istovremeno biti uspješna u majčinstvu i poslu. Najviši udio slaganja pronalazimo kod pozitivnih stereotipa koje se odnose na ove oblike ravnopravnosti: u visini primanja, aktualizaciji kroz posao i majčinstvo te jednakim radnim sposobnostima. Najveće razlike u udjelima slaganja između muškaraca i žena, pronađene su kod tvrdnji o ravnopravnom roditeljstvu (muškarci se više slažu sa tvrdnjom), o jednakoj šansi za poslovni uspjeh (muškarci se više slažu sa tvrdnjom) te o jednakoj sposobnosti obavljanja istih poslova (žene se više slažu sa tvrdnjom). Najveće razlike u udjelima neslaganja između muškaraca i žena, pronađene su kod tvrdnje o sposobnosti žena da istovremeno budu uspješne u poslu i majčinstvu (muškarci se u većem broju ne slažu sa tvrdnjom).

majčinstvo

Izvor: Unsplash

Primjeri poznatih uspješnih žena i majki

Brojni su primjeri uspješnih žena koje su istovremeno majke i koje uspješno nastavljaju doprinositi svijetu businessa unatoč izazovima majčinstva. Jedna od najinspirativnijih žena svakako je i Jacinda Ardern, bivša premijerka Novog Zelanda koja je 2018. godine postala druga liderica na svijetu u cjelokupnoj povijesti koja je rodila za vrijeme mandata premijerke. Također je i prva svjetska čelnica koja je prisustvovala sastanku opće skupštine Ujedinjenih naroda s djetetom u naručju. Na 17-satni let do New Yorka tromjesečnu je bebu vodila sa sobom i javno isticala kako doji, a njezin partner, koji je tada bio s njom zbog brige o djetetu, za The Guardian je podijelio zabavnu situaciju u kojoj je japanska delegacija ušla u sobu za sastanke u trenutku mijenjanja pelena. Sve to stvarne su situacije i savršen primjer te potvrda kako žena istovremeno može biti i majka i uspješna poslovna žena, pa čak i liderica neke države.

Uz primjer novozelandske premijerke, možemo istaknuti i Michelle Obamu, nekadašnju prvu damu SAD-a, koja od samog početka nije bila samo predsjednikova supruga, nego i majka i uspješna žena koja je vodila brojne inicijative za zdravlje djece i obrazovanje djevojčica, a napisala je i autobiografiju „Becoming“ u kojoj je dala iskreni uvid u to kako je uspijevala pronaći ravnotežu između javne uloge, privatnog života i majčinstva.

majčinstvo

Izvor: Unsplash

Iz svega možemo zaključiti kako žene koje balansiraju majčinstvo i karijeru, razvijaju vještine i karakteristike koje su izuzetno vrijedne i tražene na tržištu rada. Ovakva nova paradigma mijenja percepciju majčinstva, ističući kako roditeljstvo može pozitivno utjecati na produktivnost, upravljanje vremenom, emocionalnu inteligenciju i vodstvo.

Izvor naslovne fotografije: Unsplash

ADVERTISEMENT