MENU

Brokula - multitasking povrće koje možete koristiti kao buket i jesti kao slani desert

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 20. veljače 2025.

Ukusni popečci od brokule ili pak hrskavi zeleni čips od brokule? Nismo se mogle odlučiti pa donosimo recept za oba jela!

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 20. veljače 2025.

Jesam li vas zbunila naslovom i buketom?

Prije nego se bacimo na blagodati brokule kao povrća za jelo i recepte, dajte samo da objasnim kako se to brokula može koristiti za buket. 

Priča je vrlo kratka. Iako mi je mama cijeli život radila u cvjećarnici, ja nikada nisam voljela rezano cvijeće. Bilo mi je besmisleno da ljudi bacaju novce na rezane ruže ili karanfile koje uvenu za par dana i uvijek si mislila kako je ljepše dobiti cvijet u tegli. Iz istog tog razloga, nikada nisam voljela dobiti buket cvijeća pa mi je mama za obranu diplome složila buket od brokule i poriluka. 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Another Spring Studio 花季工作室 (@anotherspring.studio)

Možda mi je i zato brokula jedno od dražeg povrća. Em što mi uvijek super izgleda na tanjuru, em što je ukusna sama po sebi, em što me podsjeća na dan kad sam diplomirala. 

Eto, nakon kratkog objašnjenja, ajmo sada malo o brokuli, ovaj put o receptima i hranjivim vrijednostima.  

Izvor: Pexels

Brokula je izuzetno zdrava namirnica jer je bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima. Brokula je povrće puno hranjivih tvari, sadrži vitamine C, K, A, folate i vlakna, što doprinosi zdravlju imunološkog i probavnog sustava. Sadrži i spoj koji pomaže u borbi protiv upala i smanjuje rizik od kroničnih bolesti, a njezina redovita konzumacija snižava kolesterol i poboljšava rad krvnih žila, čime smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Prirodno pomaže jetri u uklanjanju toksina iz tijela, a zbog visoke koncentracije vitamina K i kalcija čuva zdravlje kostiju. Pa zašto ju onda ne bismo češće vidjeli na tanjuru?

U nastavku dijelimo dva najdraža recepta s brokulom

Izvor: Pexels

Slani čips od brokule

Zdravija verzija slanog snacka kojeg ćete obožavati

Sastojci:

Postupak:

  1. Cvjetove brokule skuhajte (najbolje na pari).
  2. Stavite ih na papir za pečenje i zgnječite čašom.
  3.  Premažite ih mješavinom ulja i začina pa pospite parmezanom.
  4. Stavite u pećnicu na 180 stupnjeva, na nekih 20ak minuta ili dok se sir ne zapeče do zlatne boje. 
Izvor: Unsplash

Popečci od brokule

Brz i jednostavan recept za najukusnije vegetarijansko glavno jelo, pogodno za zamrzavanje

Sastojci:

Postupak:

  1. Kvinoju skuhajte prema uputama na pakiranju, a brokulu kuhajte na pari. Kada su obje namirnice kuhane, prebacite ih skupa u blender.
  2. Dodajte jaje, brašno, naribani sir po želji i začine i sve skupa blendajte. Od smjese oblikujte popečke i pecite ih na vrućem ulju nekoliko minuta sa svake strane, dok ne dobe koricu.
Izvor: Pexels

Čips od brokule možete koristiti kao snack i kao prilog glavnom jelu, a popečci od brokule mogu vrlo lako, uz neki umak i žitarice, postati glavno jelo tanjura. Koji ćete recept prvi isprobati? Ili ćete ju ipak pokloniti kao buket?

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli By Mood Studio (@moodsflower)

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#MULTITASKINGKITCHEN #BROKULA #SLANI DESERT #BRZINSKI RECEPT

Preporučeni sadržaj