Zamislite mekane njoke obavijene slasnim, kremastim umakom od rajčice, naglašene bogatim okusima parmezana i daškom začina. I kao “šećer” na kraju - svilenkasti burrata sir koji se otapa u umaku, stvarajući gastronomsko savršenstvo.
Ovo jelo je savršena mješavina jednostavnosti i uživanja, spremno impresionirati i najizbirljivije.

Ne samo da je ovo jelo nevjerojatno ukusno, već je i zaista svestrano. Možete prilagoditi količinu začina prema svojim željama i dodati svoje omiljene nadjeve, čineći ga personaliziranim kulinarskim remek-djelom. Osim toga, korištenje rajčica iz konzerve i jednostavnih namirnica iz smočnice znači da možete pripremiti ovo jelo gotovo kad god poželite.
Recept za njoke s rajčicom i burratom
Evo kako napraviti 30-minutne kremaste njoke s rajčicom i burratom.
Sastojci:
- 500 g njoka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 3 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 konzerva sjeckanih rajčica (ili nasjeckajte svježe kada imate viška vremena)
- 1 šalica vrhnja za kuhanje
- 1/2 šalice ribanog parmezana
- 1 kuglica burrata sira
- Sol i papar po ukusu
- Listovi svježeg bosiljka, za ukras

Upute:
- Zakuhajte veliki lonac posoljene vode. Dodajte njoke i kuhajte prema uputama na pakiranju, obično oko 2-3 minute, dok ne isplivaju na površinu. Ocijedite i ostavite sa strane.
- U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte oko 1 minutu dok ne zamiriši i ne porumeni, pazeći da ne zagori.
- Ulijte sjeckane rajčice, uključujući i sok, i pustite da lagano kuha. Pustite da kuha oko 5 minuta, dopuštajući da se okusi stope.
- Smanjite vatru i umiješajte vrhnje za kuhanje. Nastavite pirjati još 2-3 minute, dok se umak dobro ne sjedini i postane kremast.
- Umiješajte naribani parmezan dok se ne otopi. Začinite solju, paprom.
- Dodajte kuhane njoke u tavu, nježno miješajte da svaki komad obloži kremastim umakom od rajčice. Pustite da se kuha još 2 minute kako bi se njoki zagrijali i potpuno proželi umakom.
- Prebacite njoke u zdjelice za posluživanje. Burrata sir natrgajte na komade i stavite na njoke. Toplina njoka lagano će otopiti burratu, stvarajući savršeni kremasti završetak.
- Ukrasite svježim listovima bosiljka i pospite dodatnim parmezanom, ako želite.
Poslužite odmah i uživajte u ugodnim, luksuznim okusima ovog divnog jela.
Dakle, sljedeći put kada budete trebali brzu, ugodnu večeru koja će vas sigurno impresionirati, sjetite se ovog recepta. To je divan način da svoj dan završite s ukusnim jelom, uz minimalan trud i maksimalan okus.
Dobar tek!
Izvor naslovne fotografije: Unsplash