Uz sva ona moranja koja imamo na našim to-do listama svakoga dana, priprema ukusnih obroka često pada na dno liste prioriteta. Ali kada su u pitanju obitelj i djeca, ipak je važno pronaći vremena i volje za planiranje i pripremlju obroka koji su zdravi i uravnoteženi.
No, tko kaže da brzi obroci moraju biti dosadni i predvidljivi? Vrijeme je da začinimo vašu kuhinjsku rutinu s nekoliko inovativnih recepata koji će zadovoljiti nepca cijele obitelji, a pritom vas neće prikovati za štednjak.
Pa, krenimo u istraživanje novog mamagerskog tjednog menija!

Ponedjeljak - Kremasta tjestenina s pestom i hrskavim pršutom
Kome se u ponedjeljak “nakuhava” nešto komplicirano i dugo? Ovaj recept je pun pogodak – spoj kremaste teksture i hrskavog pršuta koji će osvojiti i najveće gurmane, a gotov je za taj čas.

Sastojci:
- 300 g tjestenine (fusilli, penne, farfalle)
- 100 g pesta od bosiljka
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- 80 g parmezana
- 4 šnite pršuta
- Maslinovo ulje, sol, papar
Priprema:
- Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju.
- Na suhoj tavi kratko prepecite pršut dok ne postane hrskav, zatim ga izlomite na komadiće.
- U tavi zagrijte vrhnje za kuhanje, dodajte pesto i parmezan te kuhajte dok se sir ne otopi.
- Pomiješajte umak s tjesteninom i pospite pršutom.
Utorak - Pečena piletina u grčkom stilu s krumpirom i fetom
Ovo je jedan od onih ručkova koji izgledaju kao da ste ga pripremali satima, a zapravo je gotov dok ne popijete kavu. Savršeno, zar ne?

Sastojci:
- 4 pileća batka ili prsa
- 500 g krumpira
- 1 limun (sok i korica)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica origana
- 100 g fete
- Sol, papar, češnjak u prahu
Priprema:
- Krumpir narežite na kriške i začinite s limunovim sokom, koricom, maslinovim uljem, origanom, soli i paprom.
- Pileće meso također začinite te složite u protvanj s krumpirom.
- Pecite na 200°C oko 40 minuta.
- Poslužite s feta sirom izmrvljanim preko svega.
Srijeda - Pileći gyros u tortilji
Ako vam je ostalo piletine od jučerašnjeg ručka, imamo ideju kako ju iskoristiti za još jedan ukusan obrok. Kad vam se jede nešto sočno, ali nemate vremena, ovaj domaći gyros je spas. Donosimo recept za brzi klasik s mediteranskim štihom.

Sastojci:
- 2 pileća fileta, narezana na trakice
- 1 žličica dimljene paprike
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žlica maslinovog ulja
- 4 tortilje
- 1 krastavac, narezan
- 1 rajčica, narezana
- 100 g grčkog jogurta
- 1 režanj češnjaka (sitno nasjeckan)
- Sol, papar
Priprema:
- Piletinu marinirajte u maslinovom ulju, dimljenoj paprici, češnjaku, soli i papru.
- Pecite na jakoj vatri 5-7 minuta dok ne dobije lijepu boju.
- Pomiješajte grčki jogurt s češnjakom i malo soli.
- Napunite tortilje piletinom, povrćem i umakom – zarolajte i navalite!
Četvrtak - Njoki s gorgonzolom i orasima
Kad želite ručak u kojem nema mesa i koji izgleda i ima okus kao iz restorana, ovaj comfort food realno možete napraviti u 15 minuta, što je brže od gotovo svake dostave.

Sastojci:
- 500 g svježih njoka
- 100 g gorgonzole
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- Šaka oraha, grubo nasjeckanih
- 1 žličica maslaca
- Sol, papar
Priprema:
- Skuhajte njoke prema uputama.
- U tavi zagrijte vrhnje i dodajte gorgonzolu da se rastopi.
- Ubacite njoke, promiješajte i pospite orasima.
Petak - Brzi rižoto s tikvicama i sirom
Mi u mamageru, ponekad smo pravi čarobnjaci. I u ovom slučaju imamo nešto posebno za vas. Isprobajte recept za rižoto s tikvicama bez miješanja. Da, moguće je! Savršeno lagan i kremast - idealan za petak kad vam je dosta stresa i obaveza od cijelog tjedna.

Sastojci:
- 300 g riže arborio
- 1 tikvica, naribana
- 1 manji luk, nasjeckan
- 1 l povrtnog temeljca
- 100 g ribanog sira (gouda, parmezan ili cheddar)
- 2 žlice maslaca
- Sol, papar
Priprema:
- Na maslacu popržite luk i tikvicu, dodajte rižu.
- Ulijte temeljac, poklopite i kuhajte 15-18 minuta bez miješanja.
- Umiješajte sir, pustite da se rastopi i poslužite.
Subota - Složenac s mljevenim mesom i pire krumpirom
Vikend je vrijeme za jela koja se peku u pećnici. Dok nas dočekaju sve kućanske obaveze koje nismo stigle riješiti preko tjedna, netko se mora pobrinuti i za ručak. Također, ako su vaša djeca skeptična prema povrću, ovaj recept je pravi as u rukavu - klasičan, a istovremeno turbo jednostavan i brz.

Sastojci:
- 500 g mljevenog mesa (junetina ili miješano)
- 1 mrkva, sitno sjeckana
- 1 manji luk, sitno nasjeckan
- 1 konzerva sjeckanih rajčica
- 500 g krumpira, skuhanog i izgnječenog
- 50 g maslaca
- 100 ml mlijeka
- Sol, papar, malo muškatnog oraščića
Priprema:
- Popržite luk i mrkvu, dodajte mljeveno meso i rajčice, pirjajte 10 minuta.
- Pomiješajte pire s maslacem i mlijekom.
- U vatrostalnu posudu stavite meso, zatim pire i zapecite 15 minuta na 200°C.
Nedjelja - Pileći paprikaš u ekspres loncu
Nedjelja je dan za posebno ukusan pravi domaći ručak. Ipak, vjerujemo kako se želite malo i odmoriti. Uz ovaj ručak nećete provesti sate u kuhinji, a svi će tražiti porciju više.

Sastojci:
- 500 g pilećih zabataka bez kosti
- 1 crvena paprika, nasjeckana
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica mljevene paprike
- 500 ml pilećeg temeljca
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- Sol, papar
Priprema:
- U ekspres loncu popržite luk, češnjak i papriku.
- Dodajte piletinu, mljevenu papriku i temeljac.
- Kuhajte pod pritiskom 15 minuta.
- Umiješajte vrhnje i poslužite uz kuhane njoke ili rižu.
I evo nas - došli smo do kraja tjedna! Bilo da ste kulinarski avanturist ili praktični minimalist u kuhinji, ključ je u dobrim sastojcima, jednostavnim tehnikama i pametnoj organizaciji. Uživajte u isprobavanju novih recepata i dobar vam tek!
Izvor naslovne fotografije: Pexels